ضربالاجل سازمان ملل پایان یافت
«کوزوو» در آستانه اعلام استقلال یکجانبه
گروه بینالملل - دیروز ضربالاجل سازمان ملل برای مشخصشدن وضعیت حقوقی استان کوزوو در کشور صربستان به پایان رسید. این درحالی است که دولت صربستان هنوز با جدایی طلبان آلبانیایی تبار کوزوو به توافق نرسیدهاند. گزارش بیبیسی از کوزوو حاکی از آن است که این منطقه اکنون به یک انبار باروت تبدیل شده است که هر لحظه امکان انفجار آن وجود دارد. رهبران آلبانیایی تبار کوزوو دیروز اعلام کردند که در نظر دارند به طور یکجانبه استقلال این سرزمین را اعلام کنند. این کار بدون تردید موجب بروز تنش بین اکثریت آلبانیایی تبار کوزوو و اقلیت صرب آنجا خواهد شد. همچنین واکنش تند و احتمالا نظامی دولت صربستان را که از سوی روسیه پشتیبانی میشود، در پی خواهد داشت.
استان کوزوو اگر چه بخشی از خاک صربستان است، اما هماکنون به وسیله نیروهای پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو و با نظارت سازمان ملل کنترل می شود. دیروز اعلام شد که نیروهای ناتو در کوزوو، که شمار آنها به حدود شانزدههزار نفر میرسد، به منظور جلوگیری از بروز خشونت بین اکثریت آلبانیایی تبار و اقلیت صرب در صورت اعلام استقلال یکجانبه این سرزمین به حالت آمادهباش درآمدهاند.
همچنین دیروز همزمان با پایان ضربالاجل سازمان ملل وزرای خارجه عضو اتحادیه اروپا تشکیل جلسه دادند تا در مورد میانجیگری در مورد تعیین وضعیت حقوقی کوزوو مذاکره کنند. کشورهای عضو اتحادیه اروپا در مورد آینده کوزوو نظرات یکسانی ندارند ولی روز جمعه گذشته، وزیران خارجه آلمان، ایتالیا، بریتانیا و فرانسه، که به استقلال کوزوو تمایل بیشتری دارند، از سایر اعضا خواستند به تعهدات خود در قبال کوزوو احترام بگذارند هرچند از حمایت صریح از خواست آلبانیایی تباران خودداری ورزیدند. برخی از کشورهای عضو اتحادیه اروپا که با حرکتهای جداییطلبانه داخلی مواجه هستند بیم آن را دارند که استقلال کوزوو باعث تحریک این اقلیتها شود.
اتحادیه اروپا و آمریکا نسبت به استقلال کوزوو ابراز تمایل کردهاند اما روسیه، که حامی صربستان محسوب میشود، خواستار بازگرداندن این استان به صربستان شده و هشدار داده بود که استقلال کوزوو منطقه را در سراشیبی لغزندهای قرار خواهد داد.
صربستان پیشنهاد کرده است که کوزوو همچنان یکی از استانهای این کشور باقی بماند اما از اختیارات گستردهای برای اداره امور داخلی خود برخوردار شود.
در مقابل، رهبران آلبانیاییتباران بر کسب استقلال کامل اصرار داشته و گفتهاند که خشونتهایی که در جریان جنگ داخلی از سوی صربها بر آنان وارد شد، وحدت با صربستان را ناممکن ساخته است.
در ماه فوریه سالجاری، مارتی آهتیساری، نماینده ویژه سازمان ملل در امور کوزوو، طرحی را برای آینده کوزوو پیشنهاد کرد که براساس آن، کوزوو دارای یک قانون اساسی، دولت محلی، پرچم و سرود ملی و حق پیوستن به سازمانهای بینالمللی خواهد بود اما به عنوان یک کشور مستقل شناخته نخواهد شد.
صربستان پیشنهادهای سازمان ملل را نخستین گام در راه جدایی کامل و استقلال این سرزمین توصیف و آن را رد کرد اما طرح سازمان ملل با استقبال اکثر رهبران آلبانیایی تباران کوزوو مواجه شد.
در عین حال، ملیگرایان تندرو در کوزوو نیز این طرح را محکوم کردند و با تاکید بر استقلال کامل این سرزمین، به تظاهرات خشونتآمیزی علیه سازمان ملل و طرح پیشنهادی آن دست زدند.
ارسال نظر