صلح، شاید وقتی دیگر...

گروه بین‌الملل- کنفرانس صلح آناپولیس در حالی به کار خود پایان داد که طرفین تنها توانستند بر ادامه گفت‌وگوها به منظور دست یافتن به صلح در خاورمیانه توافق کنند.

جورج بورش رییس‌جمهوری ایالات متحده به عنوان سخنران مراسم افتتاحیه گفت: اسراییل و فلسطین موافقت خود را برای رسیدن به صلح جامعه تا پایان سال ۲۰۰۸ میلادی اعلام کرده‌اند. بوش با اعلام اینکه ایالات متحده از تلاش‌های دو طرف برای صلح حمایت می‌کند گفت: محور این مذاکرات تشکیل یک کشور فلسطینی خواهد بود که با اسراییل همزیستی مسالمت‌آمیز خواهد داشت. بوش با اعتراف به اینکه دست یافتن به چنین ایده‌ای آسان نخواهد بود گفت: رسیدن به این هدف اسراییل باید از توسعه شهرک‌های یهودی نشین خودداری کرده و اعراب نیز از محمود عباس رییس تشکیلات خودگردان فلسطین حمایت کنند. جورج بوش سپس متن توافق به عمل آمده بین اسراییل و سازمان آزادی بخش فلسطین، ساف، را قرائت کرد.

بر اساس این متن، هر دو طرف بر توقف هر گونه درگیری‌های خونین و پایان دادن به رنج مردم دو طرف و آغاز دور جدیدی از صلح و برقراری آزادی و امنیت و گسترش فرهنگ صلح و کنار گذاشتن خشونت و تروریسم در میان دو طرف توافق کرده‌اند تا به این ترتیب به هدف نهایی یعنی ایجاد کشور مستقل فلسطین و اسراییل در کنار یکدیگر دست یابند.

بر اساس این متن، هر دو طرف موافقت خود را با از سرگیری مذاکرات دو جانبه دوستانه و فوری به منظور امضای توافق‌نامه صلح که در برگیرنده تمام مسائل بدون حل از جمله مسائل ریشه‌ای بدون هیچ استثنایی باشد، اعلام کردند.

ایهودالمرت و محمود عباس در این سند اعلام کردند که موافق اجرای مذاکرات فعال و مداوم به منظور بررسی تمام مسایل و دستیابی به دستیابی به توافق صلح قبل از پایان سال ۲۰۰۸ هستند و به این منظور کمیته‌های مشترکی با ریاست هیات‌های مذاکرات دو طرف، نشست‌های مداومی را برگزار خواهند کرد. این کمیته‌های توجیهی به تعیین طرح عملیاتی مشترک و نیز عملکرد تیم‌های مذاکرات و نظارت بر مذاکرات خواهند پرداخت.

بر اساس این توافق، نخستین جلسه کمیته توجیهی ۱۲دسامبر ۲۰۰۷ برگزار خواهد شد. همچنین محمود عباس و المرت، هر دو هفته یک بار نشستی را به منظور پیگیری روند مذاکرات با هدف ارائه حمایت‌های لازم جهت ادامه مذاکرات و دستیابی‌اش به نتیجه مطلوب برگزار خواهند کرد.

پس از جورج بوش محمود عباس رییس تشکیلات خودگردان سخنران بعدی کنفرانس صلح آناپولیس بود. سخنان محمود عباس نشان داد که اسراییل و فلسطین هنوز نتوانسته‌اند روی پراهمیت‌ترین مسائل مورد مناقشه توافق کنند. عباس در سخنان خود گفت: تمام مسائل مورد اختلاف بین فلسطین و اسراییل از جمله وضعیت بیت‌المقدس و سرنوشت آوارگان فلسطینی باید در مذاکرات مطرح شود. عباس افزود: مذاکرات باید موجب یک صلح کامل و عادلانه شود که به اشغال سرزمین‌های فلسطینی‌نشین از سوی اسراییل پایان دهد. باید ساخت شهرک‌های یهودی‌نشین متوقف شده و زندانیان آزاد شوند. همچنین به فلسطین برای برقراری نظم و قانون کمک شود. ایهود المرت نخست‌وزیر اسراییل سخنران سوم این مراسم بود.

در همین حال تحلیل‌گران ابراز عقیده کرده‌اند که کنفرانس صلح آناپولیس نتوانسته است به دستاوردی برای صلح برسد. پیش از این غرب امید زیادی به این کنفرانس و نتایج صلح از آن بسته بود. کنفرانس صلح تا آن اندازه فاقد ارزش رسانه‌ای بود که رسانه‌های معتبر چاپی و اینترنتی جهان تنها به اشاره گذرا از آن بسنده کرده و در کانون توجه رسانه‌های جهان قرار نگرفت.

نبود یک دستور مشخص و فراگیر که بتواند خواست تمام طرف‌های درگیر را لحاظ کند، در کنار عدم حضور تمامی گروه‌هایی که مردم فلسطین را نمایندگی می‌کنند از دلایل شکست کنفرانس صلح پاییزی است. می‌توان گفت کسانی که در آناپولیس به نمایندگی از مردم فلسطین مذاکره کردند و سخن گفتند تنها نماینده بخشی از مردم این کشور به حساب می‌آمدند و نه نماینده فلسطین.