باهره دامغانی- مصرف‌‌کنندگان آمریکایی و خبر یک روزنامه چینی درباره خرید سهام از بورس ژاپن سبب رونق و احیای بازارهای آسیایی در روز دوشنبه شد.

به گزارش رویتر از نیویورک، روز دوشنبه یک روزنامه چینی گزارش داد که یک سازمان سرمایه‌گذاری دولتی چینی قصد دارد در بازار سهام ژاپن سرمایه‌گذاری کند. این خبر امیدواری‌ها برای افزایش تقاضا برای خرید را قدرت بخشید. چین با مازاد تجاری مواجه است و یکی از راه‌های مصرف منطقی این مازاد، سرمایه‌گذاری در کشورهای دیگر است که سبب خروج سرمایه از کشور و نیز کاهش تورم می‌شود. در حال تصمیم به سرمایه‌گذاری در بازار سهام ژاپن که تقریبا بازار همجوار و منطقه‌ای برای چینی‌ها محسوب می‌شود، اولین گام در راه مصرف این مازاد است، همان‌طور که برای توکیو حضور یک سرمایه‌گذار با پول فراوان بسیار مفید است، این در حالی است که در اروپا و آمریکا سرمایه‌گذاران از خرید و سرمایه‌گذاری بیشتر اجتناب می‌کنند. از طرف دیگر، خریداران و مصرف‌کنندگان آمریکایی که در روزهای آخر هفته قبل به‌رغم مشکلات اقتصادی که در‌حال‌حاضر وجود دارد در فروشگاه‌ها ظاهر شدند تا روز شکرگزاری را به جای آورند، هم وال‌استریت و هم بازارهای آسیایی از جمله توکیو را به وجود آورد و سبب رونق آنها شد. با این همه تحلیل‌گران معتقدند، در رونق روز پس از شکرگزاری محدودیتی وجود دارد و شاخص نیکی نمی‌تواند بدون دغدغه و نگرانی از واحد ۱۵۵۰۰۰ بگذرد، زیرا هنوز مساله اصلی بازار بحران وام‌های اعتباری و رکود بخش مسکن است که تصویری مبهم و مغشوش ارائه می‌دهد.

شاخص سهام نیکی ۱۹۵واحد یا ۳۱/۱درصد افزایش یافت و به رقم ۱۵۰۸۴ رسید. افزایش ارزش سهام کمپانی کانن و هونداموتور در اثر گزارش‌های خوب درآمد از دلایل ترقی شاخص نیکی در روز دوشنبه بود. شاخص سهام توپیکس هم ۳۸واحد یا ۶/۲درصد به دست آورد و به عدد ۱۴۷۵ رسید. در هنگ‌کنگ هم شاخص سهام هنگ‌کنگ کره بالاترین سهم افزایش سود را در میان بازارهای سهام دریافت کرد و ۳/۳درصد به دست آورد. در استرالیا هم شاخص اس‌اند‌پی پس از فترت دوره انتخابات ریاست جمهوری ۸/۱درصد به دست آورد.

اما در بازار معاملات ارزی به تنزل خود در برابر ارزهای رقیب ادامه داد. روز دوشنبه در آسیا، هر یورو به ازای ۴۸۴۰/۱ دلار معامله شد که نسبت به آخرین ساعات روز جمعه در نیویورک که هر یورو به ازای ۴۸۳۳/۱دلار معامله شده بود، ارزش دلار کاهش محسوسی را نشان می‌دهد. همچنین نرخ برابری دلار در برابر ین به ازای هر دلار ۱۰۷معامله شده بود. روز جمعه هر دلار به ازای ۲۵/۱۰۸‌ین معامله شده بود.

و اما وال‌استریت در حالی هفته را آغاز خواهد کرد که هنری پائولسون، وزیر خزانه‌داری آمریکا گفت، او شدیدا موسسات وام‌دهنده و اعتباری را تشویق می‌کند تا از وام‌گیرندگان خارجی کمک بگیرند. این سخن به معنای آن است که وام‌دهندگان بهتر است به متقاضیان خارجی خود توجه کنند تا بتوانند خود را از بحران جاری در مسکن و وام‌های اعتباری برهانند. پیش از این پائولسون اعلام کرده بود، بهتر است بانک‌ها و موسسات اعتباری متقاضیان خارجی را مورد به مورد بررسی کنند و به برخی از آنها پاسخ دهند.

چندی قبل گزارشی منتشر شد که نشان می‌داد به دلیل کاهش قیمت مسکن در ایالات‌متحده، بسیاری از خارجیان علاقه‌مند به خرید خانه در آمریکا هستند. این متقاضیان می‌توانند گره کور بحران مسکن در ایالات‌متحده را باز کند. پائولسون به سخنان خود، خبر ناامید‌کننده تنزل متقاضیان داخلی وام‌های اعتباری را در سال آینده اعلام کرد.