در تازهترین گزارش بانک جهانی اعلام شد
پیشرفت اقتصادی پایدار قاره آفریقا
گروه بینالملل- بانک جهانی اعلام کرد چشمانداز رشد اقتصادی آفریقا پس از یکدهه رشد ۴/۵درصدی تقویت شده است و نزدیک معیارها و استانداردهای جهانی رسیدهاست. به گزارش بیبیسی، مقامات بانک جهانی اعلام کردند، جریان رشد اقتصادی آفریقا نشان میدهد که در این قاره تغییرات بنیادین رخ داده است. با این همه گزارش اخیر بانک جهانی درباره شاخصهای توسعه در سال ۲۰۰۷ میگوید که سرمایهگذاری پیوسته و مداوم خارجی برای رشد و توسعه پایدار در این قاره ضروری است. در این گزارش هشدار داده شده است، اگر جریان رشد سرمایهگذاری قطع شود، ممکن است شکاف میان کشورهای دارای منابع و فقیران این قاره تشدید شود.
این گزارش حدود ۱۰۰۰هزار شاخص، از توسعه اقتصادی، انسانی و بخشخصوصی گرفته تا محیطزیست و نحوه اداره جامعه (حکومت) را بررسی کرده است.
این گزارش نتیجه میگیرد که رشد در بسیاری از کشورهای آفریقایی به اندازه کافی سریع و بادوام نشان داده است که بتواند فقر این منطقه را کاهش دهد و سرمایهگذاری خارجی جذب کند. جان پگ، اقتصاددان ارشد بانک جهانی میگوید که او کاملا نسبت به رشد پیوسته و بنیادین در آفریقا خوشبین است. وی افزود: این اولینبار در سیسال اخیر است که ما شاهد رشد اقتصادی تعداد زیادی از کشورهای آفریقایی هستیم، به ویژه اینکه این جهان رشد پایدار نشان میدهد و تقریبا به رشد در کشورهای در حال توسعه شباهت پیدا کرده است.جان پگ، توضیح داد که آفریقا یاد گرفته است تجارت با سایر کشورهای جهان با اتکای بر بخشخصوصی راه بسیار موثری برای پیشرفت اقتصادی است و از اضمحلال و فروپاشی اقتصادی که در دهه ۷۰ در بسیاری از شورهای آفریقایی اتفاق افتاد، جلوگیری میکند. درحالحاضر نرخ رشد توسعه اقتصادی بسیاری از کشورهای آفریقایی با کشورهای توسعهیافته برابری میکند.
در این گزارش، کشورهای آفریقایی به سه گروه تقسیم شدهاند: کشورهای صادرکننده نفت، اقتصادهای متنوع و فعال و کشورهایی که منابع طبیعی دارند اما هیچ گونه رشدی را تجربه نکردند.نرخهای رشد متفاوت در این سه گروه از کشورها احتمال تشدید شکاف میان کشورهای فقیر و ناتوان این قاره را با کشورهای قدرتمندتر و ثروتمند آن افزایش داده است و این مخاطره جدی برای اقتصاد آفریقا است. در حال حاضر حدود ۵/۶۰درصد کل سرمایهگذاری مستقیم خارجی در این قاره در کشورهای زیر صحرا در سال ۲۰۰۵، را کشورهای صادرکننده نفت جذب کردهاند. آفریقای جنوبی و نیجریه نیمی از تولید ناخالص داخلی این قاره را تامین میکنند.با اینکه نرخ رشد اقتصادی مداوم آفریقا در سالهای اخیر امیدوارکننده است اما این رشد با مخاطرات جدی مواجه است. زیرساختهای ضعیف و هزینه بالای صادرات از این قاره نسبت به سایر مناطق جهان دو عاملی است که این قاره را از سایر مناطق جهان عقب نگه میدارد. از طرف دیگر بسیاری از کشورهای آفریقایی در سالهای اخیر درگیر جنگهای داخلی و خشونت بودند و این خود باعث رکود سرمایهگذاری خارجی به این منطقه شده است. فساد عامل دیگری است که میتواند هم سرمایهگذاران خارجی را بیمیل به سرمایهگذاری کند و هم کشورهای ثروتمند را از اعطای کمک به این کشورها بازدارد. در سالهای اخیر سعی شده است، تا بر صرف و هزینه کمکهای بینالمللی و نیز درآمد حاصل از فروش نفت در کشورهای نفتی این قاره نظارت شود، برای این کار شرکتهای بینالمللی نفتی که به این منطقه میروند، ملزم شدهاند تا مبلغ قرارداد و میزان درآمد خود را اعلام کنند تا میزان درآمد دولت از محل فروش نفت روشن شود.
به این ترتیب، نهادهای بینالمللی میتوانند به چگونگی توزیع درآمد و تخصیص بودجه در این کشورها نظارت کنند و مقامات دولتی را با سیستم تشویق و تنبیه وادارند تا با درآمد نفتی مسوولانهتر برخورد کنند.
ارسال نظر