بزرگترین سد عراق در خطر فروریختن
با این وجود طی یکسال گذشته، عملیات مقاومسازی این سد که در سال ۱۹۸۴ ساخته شده است پیشرفت چندانی نداشته است.
گروهبینالملل- بزرگترین سد عراق در اطراف شهر موصل در آستانه فروریزی قرار دارد. کارشناسان و مهندسان یکسال پیش نسبت به فروریزی این سد به دولت عراق هشدار دادند. ایالاتمتحده از عراق خواسته است تا تعمیر و مقاومسازی این سد را در رده پروژههای ملی و فوری قرار دهد.
با این وجود طی یکسال گذشته، عملیات مقاومسازی این سد که در سال ۱۹۸۴ ساخته شده است پیشرفت چندانی نداشته است. برآورد کارشناسان این است که مقاومسازی این سد ۲۷میلیارد دلار هزینه در بر خواهد داشت. اما هنوز این پروژه تامین اعتبار کافی نشده است. بنابرگزارش بیبیسی، ارتش آمریکا تاسیسات و نیروهای خود را از مسیر این سد انتقال داده است و به دولت عراق نیز اعلام کرده که این منطقه را دارای وضعیت ویژه اعلام کند. مهندسان آمریکایی که مشغول کار روی این سبد هستند اعلام کردهاند که این سد در معرض تخریب فوری قرار ندارد، اما سیلابهای زمستانی رود دجله میتواند آن را درهم بشکند. به اعتقاد این مهندسان، شکسته شدن سد موصل باعث ایجاد سیلابی با موجهایی به ارتفاع ۲۰متر خواهد شد که میتوانند خسارات جدی به شهر ۷/۱میلیون نفری موصل وارد کند.
در همین حال، رایان کروکر، سفیر آمریکا در عراق طی نامهای به نوری المالکی، نخستوزیر عراق نسبت به عواقب کمتوجهی در مورد بازسازی و مقاومسازی سد موصل هشدار داده است. به نوشته کروکر، در صورت شکسته شدن این سد حتی بغداد هم از خطرات آن در امان نخواهد بود.به اعتقاد تحلیلگران این سد نقش ویژهای در مهار آب رودخانه دجله در فصل زمستان و همچنین نقش مهمی در آبیاری اراضی کشاورزی منطقه موصل و استانهای همجوار آن دارد. به همین دلیل تخریب احتمالی آن علاوه بر خسارات ناشی از وقوع سیل دارای خسارات ادامهداری در بخش کشاورزی خواهد بود که میتواند اقتصاد ملتهب و نابسامان عراق را بیش از پیش برهم بریزد.
مقامات عراق میگویند در حال انجام اقداماتی برای کاهش خطر فروریختن سد هستند و تاکید میکنند دلیلی برای نگرانی وجود ندارد.
با این حال، یک نهاد ناظر آمریکایی اعلام کرد روند بازسازی سد با سوءمدیریت مواجه است و احتمالا فساد مالی هم بر آن بیتاثیر نبوده است.نهاد موسوم به بازرس ویژه عمومی بازسازی عراق در گزارشی اعلام کرد راهحل آمریکا برای ایجاد صندوقهای موسوم به «راهحلهای کوتاهمدت» هنوز تاثیر عمدهای بر روند حل مشکلات این سد نگذاشته است.
این نهاد در میان ۲۱ قرارداد منعقد شده برای تعمیر سد، در چنین مورد اشکالاتی را یافته است.در میان اشکالات، به ساختوسازهای غیراصولی و ارسال قطعات نامناسب اشاره شده است و در برخی موارد هم با وجود پرداخت کامل هزینههای تعمیرات، پروژهها ناقص انجام شدهاند.
ارسال نظر