رشد اقتصادی و تورم هدایای دوقلوی افزایش قیمت نفت برای خاورمیانه
گروه بین‌الملل- صندوق بین‌الملل پول در جدیدترین گزارش خود چشم‌انداز رشد اقتصادی کشورهای خاورمیانه را روشن توصیف کرده است.
هرچند این گزارش به طور مستقیم اشاره می‌کند که رشد اقتصادی ایجاد شده در سال ۲۰۰۸ در کشورهای خاورمیانه تالی افزایش قیمت نفت خام است نه اجرای سیاست‌های اقتصادی. در برخی کشورها نیز رشد قیمت مواد معدنی دیگر به غیر از نفت سبب رشد اقتصادی خواهد شد.

عکس: کوربیس
براساس این گزارش، کشورهای این منطقه در سال ۲۰۰۸ به طور متوسط بین ۶ تا ۸درصد رشد خواهند کرد.
افزایش درآمد‌ها سبب توسعه برخی بازارها در این کشورهای نفت‌خیز خواهد شد که مهم‌ترین آن توسعه بازارهای مالی خواهد بود. با این وجود، صندوق بین‌المللی پول نسبت به خطر تورم در کشورهای خاورمیانه هشدار داده است.
محسن خان، رییس دپارتمان خاورمیانه و آسیای مرکزی صندوق بین‌المللی پول در این مورد گفت: تورم در بسیاری از کشورهای منطقه رو به رشد است.
رشد بالای تقاضا به دلیل افزایش درآمد‌ها، جریان عظیم سرمایه‌های خارجی که به این اقتصادها وارد می‌شوند و سیاست‌های کلی پولی که در اکثر این کشورها نقص دارد و به درستی اجرا نمی‌شود، اصلی‌ترین عوامل افزایش نرخ تورم در خاورمیانه و آسیای مرکزی خواهد بود.
وی در ادامه افزود: مطالعات نشان می‌دهد که کشورهای نفتی خاورمیانه به موازات افزایش درآمد‌های نفتی هزینه‌های بیشتری انجام می‌دهند که بخش زیادی از این افزایش هزینه به افزایش واردات بازمی‌گردد. آشکارا از نسبت پس‌انداز در این کشورها کاسته شده است. براساس داده‌های صندوق بین‌المللی پول متوسط مازاد تجاری کشورهای منطقه به تولید ناخالص داخلی آنها در سال‌جاری ۱۷درصد خواهد بود که این نسبت در سال ۲۰۰۶میلادی ۲۱درصد بوده است. متوسط نرخ تورم کشورهای منطقه در سال ۲۰۰۶ بین ۷ تا ۸درصد بود در حالی که در سال ۲۰۰۷ به ۱۰درصد رسیده است. به عقیده کارشناسان صندوق بین‌المللی پول این روندی نگران‌کننده است. رشد بخش‌خصوصی و بخش دولتی در این کشورها همراه یکدیگر انجام شده است. عمده سرمایه‌گذاران دولتی کشورهای خاورمیانه در بخش نفت و دیگر حامل‌های انرژی بوده است. خاورمیانه برای سود بردن از مزایای گران شدن نفت باید در توسعه بخش‌خصوصی تلاش بیشتری به خرج دهد. هزینه کردن دلارهای حاصل از درآمدهای نفتی در بخش‌های غیر زیربنایی و غیرزیرساختی می‌تواند عواقب خطرناک اقتصادی داشته باشد.
این خطری است که به دلیل رشد درآمدهای نفتی بیش از هر زمان دیگری خاورمیانه را تهدید می‌کند. در سال 2008 دولت‌های صادرکننده نفت با سیل درآمدهای نفتی روبه‌رو خواهند بود. درآمدهایی که با اندازه اقتصاد بسیاری از کشورهای آسیای مرکزی و خاورمیانه تناسب ندارد.
طی سال ۲۰۰۸ به نسبت سال قبل درآمدهای نفتی خاورمیانه پیش‌بینی می‌شود که ۴۲درصد افزایش پیدا کند. کشورهای خاورمیانه نشان داده‌اند که با پس‌انداز میانه‌ای ندارند به همین دلیل آنها هر چه سریع‌تر باید بازارهای مالی و انواع جدید اوراق‌بهادار را به جریان اندازند.