نشست رهبران غرب آفریقا درباره بحران مالی

بحران گروگان‌گیری در الجزایر همچنان ادامه دارد

گروه بین‌الملل- رهبران غرب آفریقا برای گفت‌وگو درباره بحران در مالی و هماهنگی برای مداخله نظامی، در ساحل عاج ملاقات می‌کنند. به گزارش منابع خبری قرار است این مقامات درباره اعزام نیروهای آفریقایی به مالی برای حمایت ارتش این کشور و نیز ارتش فرانسه برنامه‌ریزی کنند.

فرانسه به حمایت از مالی چندی پیش برای مقابله با شورشیان افراطی وابسته به القاعده در این کشور مداخله نظامی کرد.

لوران فابیو وزیر خارجه فرانسه نیز در این دیدار که در ابیجان برگزار می‌شود، شرکت خواهد کرد.

این در شرایطی است که روز جمعه در پی حمله هوایی فرانسه پیکارجویان از دو شهر مرکزی مالی عقب نشینی کردند.

این در شرایطی است که مقامات مالی می‌گویند شهر دیابلی که روز دوشنبه به دست شورشیان افتاده بود در حال حاضر بازپس گرفته شده است.

روز پنج شنبه اولین گروه صد نفره نیروهای آفریقایی وارد باماکو پایتخت مالی شدند.

این سربازان که از کشورهای توگو و نیجریه هستند بخشی از نیروهایی هستند که طبق برنامه کشورهای غرب آفریقا برای جنگ با شورشیان به ارتش مالی و فرانسه می‌پیوندند.

شورشیان سال گذشته توانستند کنترل شمال مالی را به دست بگیرند.

این همه در شرایطی است که ناظران بین‌المللی پرسش‌هایی درباره توانایی مقابله نیروهای آفریقایی با شورشیانی که تا بن دندان مسلح‌اند مطرح کرده‌اند.

نیروهای منطقه‌ای براساس قطعنامه شورای امنیت به مالی اعزام شده‌اند. براساس این قطعنامه فرانسه یکی از کشورهای غربی است که موظف است از نیروهای نظامی به رهبری آفریقا پشتیبانی کند اما آنطور که تحلیلگران سیاسی می‌گویند، مشخص است که سربازهای فرانسوی در خط مقدم این جنگ باقی خواهند ماند.

نیجریه رهبری نیروهای آفریقایی را برعهده خواهد داشت و چاد، بنین، غنا، نیجر، سنگال، بورکینافاسو و توگو نیز در این عملیات مشارکت می‌کنند. نیجریه می‌گوید تعداد نیروهای خود را به هزار و ۲۰۰ نفر افزایش خواهد داد. چاد تایید کرده است که ۲ هزار سرباز به مالی می‌فرستد و نیروی هوایی‌اش نیز که یکی از بهترین‌های آفریقا است در این عملیات شرکت می‌کند.

فرانسه می‌گوید در حال حاضر ۱۸۰۰ سرباز در مالی دارد. منابع نظامی می‌گویند احتمالا فرانسه نیروهایش را به ۲۵۰۰ نفر افزایش خواهد داد.

این همه در شرایطی است که افراطیون در کشور همسایه الجزایر گفته‌اند کارگران خارجی را در تصفیه خانه گاز به تلافی مداخله نظامی فرانسه در مالی به گروگان گرفته‌اند.

در شرایطی که عملیات نجات گروگان‌ها در تصفیه خانه گازی در الجزایر به سومین روز خود رسیده است دولت‌هایی که اتباع خود را در دست گروگان‌گیرها می‌بینند از ادامه بحران ابراز نگرانی کرده‌اند. دولت الجزایر می‌گوید سرنوشت ۳۰ تن از گروگان های خارجی همچنان نامشخص است.

همزمان هیلاری کلینتون وزیر خارجه ایالات‌متحده شرایط را در محل گروگان‌گیری به شدت خطرناک و دشوار خوانده است.

گروگان‌گیری از روز چهارشنبه در یکی از تاسیسات استخراج و تصفیه گاز این کشور به دست افراطیون آغاز شد.

خبرگزاری رسمی الجزایر گزارش کرده است که بیش از ۶۷۰ گروگان که بیشتر آنها الجزایری هستند، آزاد شده‌اند و نیروهای این کشور همچنان برای دستگیری پیکارجویانی که در داخل این تاسیسات در حال مقاومت هستند، تلاش می‌کنند.

به گزارش این خبرگزاری در جریان عملیات آزاد‌سازی ۱۲ گروگان و ۱۸ گروگان‌گیر کشته شده‌اند. وزارت خارجه ایالات‌متحده تایید کرده است که فردریک بوتاچیو، یکی از گروگان‌ها که تابعیت آمریکایی داشته کشته‌شده با این همه جزئیات بیشتری را ارائه نکرده است. ویکتوریا نولاند سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفته است که به دلیل رعایت حریم خصوصی خانواده بوتاچیو جزئیات بیشتری برای خبرنگاران ندارد. روز چهارشنبه زمانی که شبه نظامیان دو اتوبوس کارگران خارجی را محاصره کردند، دو کارگر، یک بریتانیایی و یک الجزایری کشته شدند.

ساعت پنج به وقت محلی، شبه نظامیان بعد از حمله به اتوبوس‌ها به سمت تاسیسات تصفیه گاز رفتند و کارگران الجزایری و خارجی را در اقامتگاه و منطقه اصلی مجتمع به گروگان گرفتند. پنج شنبه ظهر به وقت محلی وقتی گروگان‌گیرها قصد جابه‌جایی گروگان‌ها را داشتند نیروهای الجزایری به تاسیسات حمله کردند.

شرایط فعلی مبهم است اما آخرین گزارش‌ها حاکی از آن بود که نیروهای امنیتی هنوز در تاسیسات تصفیه گاز به دنبال گروگان‌گیرها هستند. یک منبع امنیتی به خبرگزاری ای پی اس الجزایر گفته که نیروهای ویژه الجزایر به دنبال «پایان مسالمت آمیز» ماجرای گروگان‌گیری‌اند. خبرگزاری دولتی الجزایر هم اعلام کرده‌است برای پرهیز از خطر انفجار تاسیسات تصفیه‌خانه تعطیل شده است. وزارت خارجه بریتانیا حاضر نشده است گزارش‌های اخیر از الجزایر حاکی از آزاد شدن ۱۰۰ نفر از ۱۳۲ گروگان خارجی را تایید کند. ژاپن و نروژ گفته‌اند چند شهروند دو کشور در این ماجرا ناپدید شده‌اند. مقامات چندین کشور از جمله آمریکا، اتریش، ایرلند و ژاپن نیز اعلام کرده‌اند که چند کارگر تبعه آنها توانسته‌اند از دست گروگان‌گیرها فرار کنند.

لورن فابیو وزیر خارجه فرانسه از قول مقامات الجزایری گفته است که یک شهروند فرانسه در عملیات نظامی کشته شده است و سه تبعه دیگر نجات یافته‌اند.

دیوید کامرون نخست وزیر بریتانیا به نقل از همتای الجزایری خود به پارلمان کشورش گفته گروگان‌گیری در مجتمع بزرگی انجام گرفته است و نیروهای الجزایری هنوز در جست‌وجوی «تروریست‌ها» و احتمالا تعدادی از گروگان‌ها هستند. هیلاری کلینتون وزیر خارجه ایالات‌متحده هم به خبرنگاران گفته باید در مقابله با این بحران نهایت احتیاط را کرد تا «جان بی گناهان حفظ شود.» مقامات آمریکایی پیش‌تر تایید کرده بودند که هنوز چند آمریکایی در اختیار گروگان‌گیرها هستند و تاکید کردند که حاضر به مذاکره با «تروریست‌ها» نیستند. لئون پانه‌تا وزیر دفاع ایالات‌متحده به رادیو چهار بی بی سی گفته است «مخفیگاهی برایشان نمی‌گذاریم که بتوانند از آن به چنین اقدامات تروریستی دست بزنند.»

گفته می‌شود عملیات گروگان‌گیری در تاسیسات گازی امیناس را مختار بالمختار سازمان داده است. جمعه صبح سخنگوی گروهی که ظاهرا مسوول گروگان‌گیری است به خبرگزاری انی موریتانی گفت عملیات بیشتری را انجام خواهد داد.

مقامات الجزایری می‌گویند گروگان‌گیرها تحت امر مختار بالمختار هستند، مردی که تا سال گذشته از فرماندهان ارشد شاخه القاعده در مغرب بود.

این خبرگزاری موریتانی به نقل از منابعی از گروه بالمختار اعلام کرده است که آنها خواهان معاوضه گروگان‌های آمریکایی به دو نفر از اعضای ارشد و محبوس خود در زندان‌های آمریکا هستند. این دو نفر شیخ عمر عبدالرحمان مصری و عایفا صدیقی پاکستانی‌اند.

عبدالرحمان سال ۱۹۹۳ به جرم دست داشتن در انفجار مرکز تجارت جهانی در نیویورک در سال ۱۹۹۳ محکوم شد و خانم صدیقی در سال ۲۰۱۰ در تلاش برای کشتن نیروهای آمریکایی مجرم شناخته شد. پیش‌تر در بیانیه‌ای که به نظر می‌رسد از سوی گروگان‌گیرها صادر شده است مقابله به مثل در برابر مداخله نظامی فرانسه در مالی و علیه شاخه القاعده در مغرب هدف این عملیات عنوان شده بود.