صندوق بینالمللی پول برای سال ۲۰۱۳ پیشبینی کرد
بانکهای اروپایی مجبور به فروش داراییهایشان میشوند
گروه بینالملل- دیروز صندوق بینالمللی پول هشدار داد: چنانچه سیاستمداران اروپا نتوانند با بحران مالی خود مقابله کنند، بانکهای این منطقه مجبور خواهند شد در سال ۲۰۱۳ بالغ بر ۵/۴ تریلیون دلار از داراییهای خود را بفروشند. این رقم نسبت به پیشبینی قبلی صندوق که در ماه آوریل منتشر شده بود، ۱۸ درصد افزایش یافته است.
خوزه وینالز، رییس بخش بازارهای پولی و سرمایهای صندوق بینالمللی پول - عکس: AFP
گروه بینالملل- دیروز صندوق بینالمللی پول هشدار داد: چنانچه سیاستمداران اروپا نتوانند با بحران مالی خود مقابله کنند، بانکهای این منطقه مجبور خواهند شد در سال ۲۰۱۳ بالغ بر ۵/۴ تریلیون دلار از داراییهای خود را بفروشند. این رقم نسبت به پیشبینی قبلی صندوق که در ماه آوریل منتشر شده بود، ۱۸ درصد افزایش یافته است. به گزارش بلومبرگ، صندوق بینالمللی پول در پیشبینی جدید خود هشدار داد که ناتوانی در اعمال سیاستهای سختگیرانه پولی یا تشکیل یک نظام نظارتی واحد در موعد مقرر، ۵۸ بانک حوزه یورو از جمله یونیکردیت و دویچهبانک را مجبور خواهد کرد داراییهای خود را کاهش دهند. این شرایط در سال آینده میلادی موجب آسیب دیدن اعتبارات خواهد شد و رشد اقتصادی یونان، قبرس، ایرلند، ایتالیا، پرتغال، اسپانیا و کشورهای اطراف اروپا را تا ۴ درصد کند خواهد کرد.
صندوق بینالمللی پول در گزارش جدید خود با عنوان «گزارش ثبات مالی جهان» که دیروز منتشر کرد، آورده است: «تشدید بحران، با چنان سرعتی خود را به شکل خروج سرمایه از حوزه یورو به نمایش گذارده است، که بحران ارزی یا توقف ناگهانی را درپی خواهد داشت.» در ادامه این گزارش آمده است: «حفظ اعتماد سرمایهگذاران بخش خصوصی برای ایجاد ثبات در حوزه یورو مهمترین اولویت است.»
صندوق بینالمللی پول که مقر اصلی آن در واشنگتن واقع است، در گزارش دیگری که روز سهشنبه منتشر کرده بود، هشدار داده بود که اگر مقامات اروپایی به تهدیدات موجود علیه اقتصادهای خود پاسخ ندهند، رشد اقتصادی این منطقه کندتر خواهد شد. در شرایطی که بانک مرکزی اروپا با خرید اوراق قرضه کشورهای بدهکار برای دولتها زمان خریده است تا وارد عمل شوند، اختلافها بر سر تشکیل یک اتحادیه بانکی و امتناع اسپانیا از درخواست کمک، تهدیدی علیه هزینههای وامگیری ایجاد کرده است.
خوزه وینالز، رییس بخش بازارهای پولی و سرمایهای صندوق بینالمللی پول، در کنفرانس مطبوعاتی که دیروز به مناسبت انتشار این گزارش در توکیو برگزار شد، گفت که مکانیسم نجات اروپا و برنامه اوراق قرضه بانک مرکزی اروپا «باید توسط بازارها «واقعی» تلقی شوند نه «خیالی» و باید با شروطی عاقلانه همراه باشند.»
صندوق بینالمللی پول در ماه آوریل پیشبینی کرده بود که «در صورت اتخاذ سیاستهای ضعیف» بانکها مجبور به فروش ۸/۳ تریلیون از داراییهای خود خواهند شد، اما از آن ماه تاکنون، تاخیر در تصمیمگیری سیاستگذاران برای حل بحران، تشدید شده و این موجب فشارهای بودجهای شده است و این در شرایطی است که کمکهای بانک مرکزی اروپا برای اعطای وامهای سه ساله نامحدود هم بیتاثیر شده است.
صندوق بینالمللی پول اعلام کرد که طی ۱۲ ماه منتهی به ژوئن، «اسپانیا و ایتالیا متحمل خروج شدید سرمایه شدند» که مبالغ آن به ترتیب ۲۹۶ میلیارد دلار و ۲۳۵ میلیارد دلار بوده است.
صندوق در گزارش خود هشدار داده است که «اگر اعتماد به حوزه یورو بازنگردد، نیروهای مخرب موجب کاهش قدرت بانکها، محدود شدن وامدهی، افزایش نگرانیها و کوچک شدن حوزه» خواهد شد.
خشم یونانیها
دیدار یک ساعت و نیمه رهبران آلمان و یونان روز سهشنبه در شرایطی انجام شد که پلیس آتن با گاز اشکآور سرگرم متفرق کردن ۲۵۰۰۰ تظاهرات کننده بود. نخستوزیر یونان میگوید مردم کشورش هرکاری خواهند کرد تا در حوزه یورو بمانند.
به گزارش دویچهوله، سفر آنگلا مرکل به یونان، با اعتراضات گسترده مردم این کشور و تظاهرات در برابر محل دیدار مرکل و ساماراس، نخستوزیر یونان، همراه شد. این نخستین سفر صدراعظم آلمان به یونان پس از شروع بحران مالی در این کشور بود.
این سفر بهانهای برای احزاب چپ و سندیکاهای یونان بود تا تظاهراتی فراگیر در اعتراض به وضعیت اقتصادی کشورشان به راه اندازند. بسیاری از یونانیها، دولت آلمان را در بدهیهای هنگفت حکومت خود مقصر میدانند.
محبوب نبودن آنگلا مرکل در یونان ناشی از شروط او در اقدامهای سخت ریاضتی برای خروج از بحران مالی و دریافت کمکهای بینالمللی است. بخشی از این کمکها را اتحادیه اروپا تامین میکند و آلمان بهعنوان بزرگترین اقتصاد اروپا، سهم چشمگیری در این کمکها دارد.
تظاهرات کنندگان یونانی در جریان دیدار مرکل با نخستوزیر کشورشان، پوسترهایی از صدراعظم آلمان را به دست گرفته بودند که روی آنها نوشته شده بود: « به یونان خوش نیامدی!»
صدراعظم آلمان پس از دیدار با ساماراس، آرزو کرد که یونان در راه دشوار مقابله با بحران مالی، همچنان در مسیر اصلاحات و در نهایت در محدوده یورو باقی بماند.
آنگلا مرکل گفت اقدامات زیادی صورت گرفته، اما کار هنوز به پایان نرسیده است. او گفت آگاه است که سفر خود را در زمان بسیار دشواری انجام میدهد: «زمانی که بسیاری از مردم در رنج و زیر فشار اقتصادی هستند.» مرکل ابراز امیدواری کرد که شرایط یونان رو به بهبود گذارد.
ساماراس نیز در کنفرانس مطبوعاتی مشترک خود با مرکل گفت:«دیدار مرکل از یونان حاکی از آن است که ما از انزوای بینالمللی خارج شدهایم. این انزوا از اشتباهات ما ناشی شده بود. قدرت سیاسی و تصویری که از یک کشور ارائه میشود با اعتبار آن گره خورده است.»
صدراعظم آلمان گفت در مذاکره با نخستوزیر یونان در مورد راهکارهای بعدی برای نجات یونان به توافقهایی دست یافته است. مرکل تاکید کرد که این دیدار را نباید به نمایندگی از گروه تروئیکا متشکل از صندوق بینالمللی پول، کمیسیون اروپا و بانک مرکزی اروپا تلقی کرد.
گروه یادشده در حال حاضر سرگرم تهیه گزارشی در باره شرایط یونان و امکان پرداخت وامی ۳۱ میلیاردی به این کشور است. قرار است این گزارش در ماه نوامبر ارائه شود و مقامات دولتی آتن امیدوارند که تصمیمگیری در مورد پرداخت این وام مثبت باشد.
این گروه یک شب پیش از ورود مرکل به یونان، با اعلام مهلتی ده روزه به دولت این کشور برای به جریان انداختن طرحهای ریاضتی و اصلاحی، پرداخت وام لازم را منوط به گامهای روشن و ملموس اقتصادی کرد.
گروه تروئیکا از دولت یونان خواسته است تا ۸۹ مورد راهکار را تا تاریخ ۱۸ اکتبر به اجرا بگذارد. این راهکارها در اصل، قرار بود تا پایان ژوئن به جریان بیفتند.
وولفگانگ شویبله، وزیر دارایی آلمان، میگوید: دولت یونان تاکنون تنها ۶۰ مورد این الزامها را پیاده کرده است. شویبله روز سهشنبه ۹ اکتبر در لوکزامبورگ مطالبات از یونان را مطالباتی «فوقالعاده سنگین» خواند که هیچ راهی به جلو باز نمیکنند.
در شرایطی که نهادهای سه گانه وام دهنده به یونان، ترویکا، سرگرم تهیه گزارشی در مورد پیشرفت اصلاحات اقتصادی در این کشور هستند، ماریو دراگی رییس بانک مرکزی اروپا روز سه شنبه در پارلمان اروپا تاکید کرد که بهرغم پیشرفتها نیاز به اقدامات بیشتری است. او گفت: «در مورد یونان، پیشرفت کارها برای برعهده گرفتن سیاستهای اصلاحی ضروری، کاملا روشن و به میزان قابل توجهی محسوس است. در عین حال روشن است که کارهای بیشتری باید انجام گیرد. ما پیشرفت و نیز مسائل در دستور کار آینده را میبینیم و اکنون در انتظار گزارش تروئیکا هستیم تا بتوانیم موقعیتی که یونان در آن قرار دارد را ارزیابی کنیم.»
ارسال نظر