بهرغم حفظ برتری در رقابتهای ریاستجمهوری ثبت شد
شکست اوباما در مناظره اقتصادی
عکس: AFP براساس نظرسنجیها مشخص شد
رامنی؛ پیروز نخستین مناظره انتخاباتی
تحلیلگران سیاسی بر این باورند که نتایج این مناظره
به سختی مبارزات انتخاباتی را به نفع جمهوریخواهان تغییر خواهد داد
احسان ابطحی
باراک اوباما، رییسجمهوری ایالاتمتحده و نامزددموکراتها و میترامنی، نامزد جمهوریخواهان در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا در نخستین مناظره از مناظرههای سهگانه انتخاباتی شرکت و درباره مسائل داخلی با محوریت مسائل اقتصادی به پرسشهای مجری برنامه پاسخ دادند، مناظرهای که به باور تحلیلگران سیاسی و به گواه نظرسنجیها رامنی پیروز آن بودهاست. با این همه تحلیلگران سیاسی تاکید میکنند که پیروزی رامنی در این مناظره به معنای تغییر روند کلی آرا نخواهد بود.
اوباما و رامنی چهارشنبه شب به وقت آمریکا ( بامداد پنجشنبه به وقت تهران) در دانشگاه دنور واقع در ایالت کلورادو به روی صحنه مناظره رفتند و در یک دوئل ۹۰ دقیقهای درباره مسائلی همچون مالیاتها، کسری بودجه و خدمات بهداشتی و درمانی مناظره کردند. به نوشته بی.بی.سی براساس نظرسنجیهایی که بلافاصله پس از انجام این مناظره انجام شد، رامنی موفق شدهاست ۴۶-۴۷ درصد نظر مثبت تماشاگران را به خود جلب کند در شرایطی که اوباما در این مناظره تنها بین ۲۲-۲۵ درصد مورد توجه بینندگان بودهاست.
نظرسنجی شبکه تلویزیونی سی.ان.ان هم نشان داد که اقبال ۶۷ درصد بینندگان این مناظره به رامنی بوده در شرایطی که این عدد برای اوباما تنها ۲۵ درصد بودهاست. سی.بی.اس هم این آمار را ۴۶ درصد برای رامنی و ۲۲ درصد برای اوباما اعلام کرده است.
تحلیلگران امور سیاسی هم بر این باور بودند که رامنی نبض مناظره را در دست گرفتهبود اما اوباما مردد بود و با تردید و درنگ به پرسشها پاسخ میداد.
این همه در شرایطی است که باراک اوباما در نظرسنجی های ملی از میت رامنی پیش است اما نظرسنجیها در ایالتهایی که آرای سرگردان دارند حکایت از آن دارند که این ایالتها درباره سرنوشت انتخابات تصمیمگیری میکنند.
ایالتهای کلرادو، فلوریدا، آیوا، میسوری، نوادا، کارولینای شمالی و ویرجینیا که در مجموع ۸۸ رای کالج انتخاباتی دارند تعیین کننده سرنوشت انتخابات خواهند بود.
براساس بیشتر نظرسنجیهای عمده ایالاتمتحده - به جز نظرسنجی نشنال ژورنال- اوباما پیشتاز انتخابات ریاست جمهوری آمریکا خواهد بود. نظرسنجی نشنال ژورنال هم حکایت از آن دارد که هر دو نامزد ۴۷ درصد آرا را به دست خواهند آورد. میانگین نظرسنجیهای عمده ایالاتمتحده هم نشان میدهند که اوباما با اختلاف ۱/۳ درصد از رامنی پیش است.
البته این نظرسنجیها بازتابدهنده نظر رایدهندگان از تاریخ ۲۵ سپتامبر تا سوم اکتبر - چهارشنبه- هفته گذشتهاست.
همچنین براساس اطلاعات منتشر شده در یکی از وبلاگهای روزنامه نیویورکتایمز که وبلاگ تخصصی مرتبط با انتخابات آمریکاست، اوباما در مجموع ۲/۳۲۱ رای از مجموع ۵۳۸ رای آرای کالج انتخاباتی را به خود اختصاص خواهد داد اما سهم رامنی تنها ۸/۲۱۶ رای خواهد بود.
این وبلاگ همچنین پیشبینی کردهاست که شانس اینکه اوباما آرای لازم کالج انتخاباتی برای پیروزی در انتخابات ریاستجمهوری را به دست آورد ۱/۸۷ درصد است اما شانس رامنی تنها ۱/۱۲ درصد خواهد بود.
این وبلاگ همچنین پیشبینی کردهاست اوباما ۶/۵۱ درصد از آرای مردمی (آرای مستقیم) را به خود اختصاص خواهد داد و سهم رامنی از این آرا ۳/۴۷ درصد خواهد بود.
به نوشته این صفحه اختصاصی انتخابات آمریکا در وبسایت روزنامه نیویورکتایمز، اوباما علاوه بر اینکه ۱/۴ درصد در آرای مستقیم از رامنی پیش است، در دستکم ۲۲ ایالت و همچنین واشنگتن دی سی، ۹/۴ درصد از نامزد جمهوریخواهان بیشتر رای دارد، آرایی که در مجموع ۲۷۵ رای کالج انتخاباتی را برای او تضمین میکنند.
برای پیروزی در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا در مجموع به ۲۷۰ رای از مجموع ۵۳۸ رای کالج انتخاباتی نیاز است.
انتخابات ریاستجمهوری ایالاتمتحده قرار است روز ششم ماه نوامبر - شانزدهم آبان ماه - برگزار شود. انتخابات در ایالاتمتحده به طور معمول در نخستین سهشنبه ماه نوامبر برگزار میشود.
با وجود پیروزی رامنی در مناظره چهارشنبه شب، بسیاری از تحلیلگران سیاسی تاکید میکنند که بسیار دشوار خواهد بود تا این مناظره بتواند نتایج کلی نظرسنجیها را به نفع رامنی تغییر دهد. آنها بر این باورند که تغییر اساسی در نتایج آرا بسیار بعید به نظر میرسد و این بزرگترین چالش پیش روی ستاد انتخاباتی جمهوریخواهان است.
وبسایت تحلیلی خبری «دیلیبیست» هم در یادداشتی به قلم رابرت شرام نوشت که اگرچه رامنی برنده مناظره چهارشنبه شب بود اما این مناظره بازی را به نفع نامزد جمهوریخواهان تغییر نخواهد داد و این اوباما خواهد بود که همچنان در نظرسنجیها پیشتاز خواهد بود و در نهایت برنده انتخابات میشود.
در مناظره دنور، رییسجمهوری ایالاتمتحده بسیار آرام به نظر میرسد و هراز گاهی از جیم لرر، مجری شبکه تلویزیونی پی.بی.اس که یک شبکه عمومی در آمریکاست میپرسید چقدر تا پایان زمانی که برای پاسخ دادن به پرسشها برای او در نظر گرفته شدهاست زمان دارد.
هر دو نامزد به شدت درباره مسائلی همچون برنامههای اقتصادی به یکدیگر تاختند. اوباما در بخشی از سخنانش رامنی را متهم کرد که سیاستهای اقتصادی شکستخورده دوران جورج بوش، رییسجمهوری پیشین ایالاتمتحده را ادامه خواهد داد.
اوباما گفت که برنامه مالی رامنی کاملا شبیه محتوای بودجهای است که جورج بوش، رییسجمهوری پیشین از حزب جمهوریخواه، در سالهای ٢٠٠١ و ٢٠٠٣ به تصویب کنگره رساند و یادآور شد که بیشتر آمریکاییان بر این باورند که نتیجه این اقدام، هرج و مرج اقتصادی بود که میراث دولت بوش بود.
باراک اوباما همچنین از طرح رامنی برای کاهش بیست درصدی نرخ مالیات انتقاد کرد و گفت که چنین اقدامی باعث خواهد شد تا درآمد دولت فدرال پنج تریلیون دلار کاهش یابد و افزود: این ادعا که میتوان این کمبود را با بهبود نظام جمعآوری مالیات جبران کرد، عملی نیست.
رامنی با رد انتقادات اوباما در این زمینه، گفت که برداشت رییسجمهوری از طرح مورد نظر او کاملا نادرست است.
نامزد جمهوریخواهان در این مناظره، بیشتر موضعی تهاجمی داشت و ضمن ارائه برنامههای خود، به انتقاد از سیاستهای دولت پرداخت و نسبت به ادامه این سیاست ها و عواقب آن برای آمریکاییان هشدار داد.
درمقابل، باراک اوباما از برجسته کردن نقاط ضعف شخصیتی رقیب انتخاباتی خود خودداری می ورزید و می کوشید با استناد به آمار و ارقام، ضمن دفاع از دستاورد خود در طول چهار سال گذشته، نتایج نامطلوب برنامههای طرف مقابل را تشریح کند.
بنا به نظرسنجی نیلسون تی وی نزدیک به ۴۰ میلیون نفر مناظره چهارشنبه شب بین دو رقیب انتخابات ریاست جمهوری را تماشا کردند.
قرار است طی چهار هفته آینده، دو مناظره دیگر بین دو طرف برگزار شود و مناظره ای هم بین جو بایدن، معاون رییسجمهوری و پل رایان، نامزد معاونت ریاست جمهوری از حزب جمهوریخواه برای روز ١١ اکتبر -۲۰ مهر- برنامه ریزی شده است. مناظره دوم اوباما و رامنی درباره موضوع سیاست خارجی روز شانزدهم اکتبر -۲۵ مهر- در شهر همپستد ایالت نیویورک و مناظره آخر آنها روز ۲۲ اکتبر -اول آبان- در شهر بوکا راتون ایالت فلوریدا برگزار میشود.
روز پنجشنبه و یک روز پس از مناظره هم دو رقیب در مبارزههای انتخاباتی خود به شدت به یکدیگر تاختند. اوباما که بر خلاف شب گذشتهاش بسیار آتشین به نظر میرسید در جمع ۱۲ هزار نفر از هوادارانش به شدت به رامنی حمله کرد و گفت:«هنگامی که به روی صحنه رفتم، مرد سرحالی را دیدم که ادعا میکرد میت رامنی است.»
اوباما اضافه کرد:«اما او نمیتوانست میت رامنی باشد، زیرا رامنی در یک سال گذشته به سرتاسر کشور رفته و وعده داده بود که ۵ تریلیون دلار از مالیاتها را به نفع ثروتمندان کاهش خواهد داد. اما آن مرد دیشب هیچ چیزی در این مورد نگفت.»
اوباما همچنین از رقیب جمهوریخواه خود خواست تا درباره سیاستهایش صادق باشد.
در دیگر سو، رامنی در میان حدود ۱۰ هزار تن از طرفداران حزب جمهوریخواه در شهر فیشرزویل ویرجینیا، گفت: «آنچه دیشب از آقای رییسجمهور چیزی دربارهاش نشنیدید این است که چرا چهار سال آینده احتمالا از چهار سال گذشته بهتر خواهد بود؟ او هیچ راهی برای توضیح این مساله نداشت. چرا که او همان سیاستهای چهار سال گذشته را در چهار سال آینده هم تکرار خواهد کرد.»
باراک اوباما رییسجمهوری ایالات متحده و میت رامنی نامزد جمهوریخواهان در اولین مناظره انتخابات ریاست جمهوری در دانشگاه دنور شهر کلورادو - عکس: AFP
ارسال نظر