گروه بین‌الملل- کره شمالی سومین آزمایش هسته‌ای خود را دیروز، سه‌شنبه انجام داد، اقدامی که می‌تواند اقدامات بین‌المللی را علیه پیونگ-یانگ و کیم جونگ اون، رهبر جدید آن افزایش دهد.

به گزارش خبرگزاری رویترز، این آزمایش هسته‌ای کره‌شمالی با واکنش بلافاصله بان کی مون، دبیر کل سازمان ملل متحد همراه بود که ضمن محکوم کردن آن تاکید کرد چنین اقدامی «نقض آشکار و خطرناک» قطعنامه‌های شورای امنیت است. از سوی دیگر کره‌جنوبی اعلام کرد میزان لرزش زمین نشان می‌دهد که ابعاد این انفجار اتمی به نسبت دو آزمایش قبلی پیونگ یانگ که انرژی آزاد شده‌ای حدود شش تا هفت هزار تن تولید کرده بود، تا حدی بزرگ‌تر است. با این همه همچنان این میزان انرژی در مقایسه با بمب هیروشیما که حدود ۲۰ هزار تن انرژی آزاد کرد، اندک به شمار می‌رود.

مرکز مطالعات زمین‌شناسی ایالات متحده نیز اندازه زمین لرزه روز سه‌شنبه را که در پی این آزمایش هسته‌ای رخ داد، پنج و یک دهم ریشتر ارزیابی کرد.

این گزارش می‌افزاید که مقامات کره شمالی انجام سومین آزمایش هسته‌ای خود را تایید کرده و آن را موفقیت‌آمیز خوانده‌اند.

خبرگزاری رسمی کره شمالی دراین‌باره نوشت: «این آزمایش هسته‌ای در سطحی عالی و به بهترین نحو انجام شده‌است. در این آزمایش از ابزار اتمی سبک‌تری با نیروی انفجاری بزرگ‌تری به نسبت قبل استفاده شده که هیچ تاثیر منفی بر محیط زیست اطراف نداشته است.»

اما این آزمایش باعث شد که شورای امنیت سازمان ملل متحد خواستار برگزاری نشستی اضطراری بشود.

رویترز می‌نویسد که احتمال می‌رود حتی چین که مهم‌ترین متحد سیاسی و اقتصادی کره‌شمالی به شمار می‌روند نیز زیر فشارهای بین‌المللی موضع سخت‌تری علیه آزمایش هسته‌ای کره شم الی اتخاذ کند.

از سوی دیگر یک دیپلمات آسیایی در سازمان ملل متحد به رویترز گفت: «به نظرم این اقدام کره شمالی یک‌ نوع خودزنی و خودویرانگری بود که در آینده نتایج آن مشخص خواهد شد.»

او افزود: «آنها بدترین زمان را برای انجام این آزمایش انتخاب کردند، این به معنای یک دعوت رسمی از جامعه بین‌المللی برای منزوی ساختن بیشتر کره شمالی بود.»

در پی این آزمایش هسته‌ای، ژاپن خواستار تحریم کره شمالی شد در شرایطی که پیش از این نیز سازمان ملل متحد در واکنش به آزمایش پرتاب موشک دوربرد کره شمالی وادار به اتخاذ سیاست تحریم این کشور شده بود.

رویترز می‌نویسد، زمانی که کیم جونگ اون در پی مرگ پدر در دسامبر ۲۰۱۱ قدرت را در اختیار گرفت، امید می‌رفت که این رهبر جوان به اصلاحات اقتصادی روی بیاورد و سیاست‌های نظامی پدر خود را دیگر دنبال نکند.

اما در این مدت کره شمالی دو موشک دوربرد پرتاب کرده که منتقدان آن می‌گویند این اقدامات به معنای نقض قطعنامه‌های سازمان ملل متحد بوده است.

به نظر می‌رسد آزمایش هسته‌ای روز سه‌شنبه به مناسبت فرارسیدن سالروز تولد کیم جونگ ایل، رهبر سابق کره شمالی در ۱۶ فوریه انجام شده باشد.

همزمان اگرچه پیش‌بینی می‌شود که جامعه بین‌الملل تحریم‌هایی را علیه کره شمالی اعمال کند، اما ابعاد این تحریم‌های جدید نمی‌تواند گسترده باشد چون که هم‌اکنون هیچ کشوری به اندازه کره شمالی در جهان با تحریم‌های بین‌المللی مواجه نیست.