کاهش سرمایهگذاری نفتی موجب تشدید بحران میشود
گروه بینالملل- بحران اقتصادی دنیا و رکود اقتصادی جهانی که از سال ۲۰۰۸ میلادی شدت پیدا کرده است، سبب شد تا سرمایهگذاری در صنایع مختلف به خصوص صنعت نفت و گاز تنزل پیدا کند. تاثیر این کاهش سرمایهگذاری در بخش نفت و گاز بسیار زیاد است و سبب تنزل سطح تولید و بر هم خوردن تعادل بازار در سالهای آتی میشود. اداره اطلاعات انرژی آمریکا پیش بینی میکند در سال ۲۰۰۹ میلادی ارزش سرمایهگذاری در پروژههای بالا دستی نفت و گاز دنیا ۲۱درصد کمتر از سال قبل خواهد بود. این وضعیت در چهار ماه اول سال جاری میلادی نیز وجود داشت، ولی نرخ کاهش سرمایهگذاری در این چهار ماه بیشتر از ۲۵درصد بوده است. اداره اطلاعات انرژی برآورد کرده است، نرخ کاهش سرمایهگذاری در دنیا در این سال بیشتر از ۱۰۰میلیارد دلار خواهد بود که میتواند آینده صنعت نفت و بازار این منبع استراتژیک انرژی را تحت تاثیر قرار دهد. انتظار میرود روند کاهش سرمایهگذاری در بخش نفت و گاز در کشورهاید عضو سازمان همکاریهای اقتصادی و توسعه تا انتهای نیمه اول سال ۲۰۱۰ میلادی کاهش پیدا کند. بر طبق مطالعات اخیر از اکتبر سال ۲۰۰۸ میلادی تا آوریل سال ۲۰۰۹ میلادی بیشتر از ۲۰ پروژه بزرگ بالادستی یا متوقف شده است یا اینکه پروژهها به حالت تعلیق درآمد. ارزش این پروژه بیشتر از ۱۷۰میلیارد دلار بوده است و ظرفیت تولیدی آنها بعد از تکمیل ۲میلیون بشکه نفت در کنار یکمیلیارد فوت مکعب گاز طبیعی در روز برآورد شد. بحران اقتصادی دنیا موجب شد تا در اجرای بیشتر از ۳۵ پروژه که ظرفیت تولیدی آنها ۲/۴میلیون بشکه نفت در روز و ۳/۲میلیارد فوت مکعب گاز طبیعی در هر روز است بیشتر از ۱۸ ماه تاخیر ایجاد شود.
بیشترین شمار پروژههایی که در اثر بحران اقتصادی به حالت تعلیق درآمده است یا اجرای آنها با تاخیر مواجه شده است، در کشور کانادا است. این کشور یکی از بزرگترین دارندگان ذخایر نفتی در آمریکای شمالی است که در زمره بزرگترین تامین کندگان منابع انرژی در این قاره قرار دارد. کانادا در اثر بحران اقتصادی شاهد کاهش ۱۰درصدی سرمایهگذاری نفتی در سه ماه اول امسال بود و موجب شد تا ظرفیت تولیدی این کشور در سالهای آتی کمتر شود.
کاهش سرمایهگذاری نفتی در کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس و کشورهای عضو اوپک نیز از دیگر مسایلی است که در گزارش اداره اطلاعات انرژی به آن تاکید شده است. بر طبق این گزارش طی شش ماه گذشته کاهش تقاضای نفت در دنیا بسیاری از دستاندرکاران صنعت نفت را بر آن داشت تا اقدام به کاهش سرمایهگذاری در اکتشاف و استخراج حوزههای تازه کنند. این مساله که در اولین نگاه تنها زمینهساز افزایش نرخ بیکاری در کشورها میشود میتواند تبعات اقتصادی بسیار مخربی در آینده به همراه داشته باشد. کاهش سرمایهگذاری در اکتشاف و استخراج نفت موجب میشود تا ظرفیت تولید نفت در این کشورها در سالهای آتی کمتر شود. کاهش ظرفیت و توان تولیدی در سالهای آتی که بدون شک تقاضا رشد خواهد کرد موجب میشود تا قدرت رقابت کشور مذکور کم شود و درآمد کمتری به دست آورد. از طرف دیگر در عرصه جهانی کاهش ظرفیت تولیدی موجب پیشی گرفتن تقاضا بر عرضه خواهد شد و به رشد قیمت نفت میانجامد. رشد قیمت نفت نیز همچون ماههای آغازین سال قبل میلادی تاثیر مخربی روی اقتصاد دنیا میگذارد و این روند مضر ادامه مییابد.اداره اطلاعات انرژی پیشبینی میکند میزان سرمایهگذاری مورد نیاز در صنعت نفت و گاز دنیا تا سال ۲۰۳۰ میلادی ۸/۹هزارمیلیارد دلار است که ۲۵۲میلیارد دلار آن در بخش حملونقل نفت و فرآوردههای آن بین کشورهای مختلف و ۱۰۰۸میلیارد دلار آن در بخش پالایشگاهی و ۰۴/۵هزارمیلیارد دلار آن در اکتشاف حوزههای نفتی و توسعه آنها و در نهایت ۵/۳هزارمیلیارد دلار از آن در صنعت گاز سرمایهگذاری خواهد شد.پیش بینی میشود سطح تقاضای نفت در دنیا تا سال ۲۰۳۰ میلادی به ۱۰۵میلیون بشکه در روز برسد که ۱۵میلیون بشکه در روز کمتر از برآورد انجام شده توسط این سازمان در سال ۲۰۰۴ میلادی بود. در یک سال گذشته علاوه بر مشکلات اقتصادی دنیا که موجب کاهش منابع مالی موجود شده است، تنزل سطح تقاضای نفت در دنیا نیز موجب شد تا برخی از پروژهها به حالت تعلیق درآید.
ارسال نظر