مونا مشهدی رجبی

با وجود اینکه بحران در اقتصاد دنیا دیده می‌شود، ولی آمارهای تازه از کاهش نرخ انقباض اقتصادی در اغلب کشورهای توسعه یافته جهان خبر می‌دهد. سازمان همکاری‌های اقتصادی و توسعه در گزارش اخیر خود تاکید کرد. نرخ رکود اقتصادی در دنیا کاهش یافته است و این روند کاهشی تا انتهای سال جاری میلادی ادامه پیدا می‌کند. این مساله در کشورهای توسعه یافته و صنعتی بیشتر از دیگر کشورهای دنیا دیده می‌شود و نشان می‌دهد که اقتصاد جهان در مسیر اصلاح حرکت می‌کند. سخنگوی سازمان همکاری‌های اقتصادی و توسعه در مورد این گزارش گفت: «بحران اقتصادی دنیا از اواخر سال ۲۰۰۷ میلادی در دنیا ایجاد شد و در سال ۲۰۰۸ میلادی به اوج خود رسید. این بحران از آمریکا آغاز شد و به تدریج به دیگر کشورهای توسعه یافته و صنعتی دنیا منتقل شد. حجم بالای تبادلات اقتصادی و صنعتی این کشورها با آمریکا سبب شد تا وضعیت اقتصادی این کشورها به تدریج در مسیر تجربه کردن رکود قرار گیرد‌. رکود اقتصادی کشورهای صنعتی بعد از چند‌ماه به کشورهای در حال توسعه و سپس به کشورهای کم توسعه یافته سرایت کرد و هم اکنون تمامی کشورهای دنیا در شرایط کم و‌بیش یکسانی قرار دارند.»

سازمان همکاری‌های اقتصادی و توسعه با اشاره به اینکه میلیاردها دلار تزریق به اقتصاد کشورهای توسعه یافته تاثیر خود را نشان داده است، نوشت: «در سال گذشته میلیاردها دلار به اقتصاد کشورهای صنعتی و در حال توسعه تزریق شد ولی تاثیر این تزریق‌ها روی اقتصاد کشورهای توسعه یافته به تدریج در حال نمایان شدن است‌.»

در گزارش این سازمان شاخص‌های اصلی اقتصادی در کشورهای عضو این سازمان نسبت به ماه‌های قبل از آن رشد کرد، ولی هنوز نمی‌توان با قاطعیت در مورد اتمام این دوران پر تنش صحبت کرد. سازمان همکاری‌های اقتصادی و توسعه در گزارش خود بر این نکته تاکید کرد که اقتصاد دنیا در سال ۲۰۰۸ میلادی عمیق ترین رکود بعد از جنگ جهانی دوم را تجربه کرد و شمار زیادی از کشورهای توسعه یافته نیز بیشترین بار این رکود را بر دوش کشیدند. در سال گذشته اقتصاد کشورهای انگلیس و آلمان و فرانسه و کانادا با بیشترین نرخ منقبض شد. با وجود اینکه هم اکنون نشانه‌هایی از کاهش تاثیر رکود در کشورهای توسعه یافته دیده می‌شود ولی هنوز کشورهای در حال توسعه این تجربه تلخ را دارند و شاهد کاهش نرخ رشد اقتصادی خود هستند. نرخ انقباض اقتصادی کشورهای در حال توسعه در سال‌های اخیر بسیار زیاد بود و در این وادی تنها دو کشور چین و هند مستثنی هستند.

سازمان همکاری‌های اقتصادی و توسعه با اشاره به رشد بازار سهام در کشورهای مختلف دنیا نوشت: «رشد بازار سهام نشان می‌دهد که اقتصاد جهان بازسازی شده است و اعتماد مصرف‌کنندگان به فضای اقتصادی بازگشته است. البته تا اتمام روزهای بحران هنوز فاصله زمانی وجود دارد، ولی آغاز شدن روند بازسازی اقتصادی خود نشانه خوبی است.»

برخی از کارشناسان اقتصادی با اشاره به این مطلب که نمی‌توان به این گزارش‌ها اکتفا کرد اعلام کردند: «با وجود اینکه نشانه‌های اصلاح اقتصادی دیده می‌شود، ولی نباید از ادامه فعالیت‌های حمایتی از اقتصاد غافل شد، زیرا اقتصاد کشورهای جهان همچنان شکننده است و هر توقفی هر چند موقتی در روند حمایت از اقتصاد می‌تواند تغییر بزرگی در مسیر اصلاحات ایجاد کند.»