دومین مرحله نجات بانک‌ها در انگلیس

شادی آذری- دیروز انگلستان از دومین برنامه نجات بانک‌های خود پرده برداشت. هدف از این برنامه حمایت از بانک‌ها در برابر وام‌های معوقه است تا وام‌دهی در سطح وسیع‌تر اقتصاد رونق یابد. مرحله دوم نجات بانک‌های انگلیس طیف وسیعی از راهکارها را شامل می‌شود که از جمله آن‌ها می‌توان به ارائه بیمه‌ای اشاره کرد که در برابر بدهی‌های مسمومی که همزمان با بحران اعتبارات رخ نمود. بانک‌ها مجبور خواهند بود برای استفاده از این بیمه‌ هزینه‌ای را پرداخت کنند، اما دولت انگلیس اعلام کرده است که انتظار ندارد این پرداخت هزینه در قالب واگذاری سهام باشد.

به علاوه وزارت خزانه‌داری انگلیس، تا سقف ۵۰میلیارد پوند (حدود ۷۴میلیارد دلار) از دارایی‌های امن‌تر را از بانک‌ها خریداری خواهد کرد. این دارایی‌های امن‌تر، بدهی‌های بخش مسکن را نیز شامل می‌شود.

بر اساس این برنامه بیمه، بانک‌ها با دولت در مورد انتظارشان از میزان ضرر در هر وام به توافق می‌رسند.

سپس وزارت خزانه‌داری در برابر ۹۰درصد از ضررهای آن موسسه بیمه ارائه می‌دهد. دولت انگلیس آن نوع از دارایی‌ بانک‌ها را که مشمول بیمه می‌شوند، این گونه توصیف کرد: «دارایی‌هایی که بیشترین آسیب را از شرایط اقتصادی جاری دیده‌اند.»

ارزش‌گذاری بر اغلب این بدهی‌ها بسیار دشوار است چون بازار آن‌ها دچار فروپاشی شده است.

ابهام در ارزش مورد سوال این دارایی‌ها به معنای آن است که بانک‌ها نمی‌دانند چه مقدار پول وام داده‌اند. دولت انگلیس امیدوار است که با بیمه کردن آن‌ها در برابر ضرر‌های بیشتر، بانک‌ها تشویق شوند به افراد و بنگاه‌های اقتصادی به طور عادی وام پرداخت کنند.

تغییراتی نیز در مفاد برنامه پیشین نجات بانک‌های انگلیس به وجود آمده است.

بانک نورترن راک اعلام کرد قرار است مدت بیشتری برای بازپرداخت وام‌هایش از سوی دولت تعیین شود.

این نگرانی وجود داشت که جدول زمانبندی بازپرداخت وام‌ها، نورترن راک را مجبور به کاهش حجم وام‌های اعطایی‌اش کند. چون سرعت تخصیص وام‌های مسکن این بانک بسیار سریع بود و با سرعتی که دولت انتظار داشت مطابق نبود. در اعلامیه دیگری بانک آربی‌اس اعلام کرد که با وزارت خزانه‌داری موافقت کرده است ۵میلیارد پوند از سهام ترجیحی خود را با سهام جدید عادی که دولت در اختیار دارد معاوضه کند.این بدان معنا است که سهم دولت در این بانک از ۵۸درصد به نزدیک ۷۰درصد افزایش خواهد یافت، اما میزان پرداخت بانک به دولت هر سال کاهش خواهد یافت.

بیانیه دیروز دولت انگلیس همزمان شد با انتشار گزارشی از سوی بانک سلطنتی اسکاتلند مبنی بر اینکه ضررهای این بانک در یک‌سال بالغ بر ۲۸میلیارد پوند (۳/۴۱میلیارد دلار) شده است. این میزان بزرگ‌ترین ضرری است که تاکنون یک بنگاه انگلیسی متحمل شده است. در پی انتشار این خبر ارزش سهام بانک سلطنتی اسکاتلند در بورس نیویورک ۲۵درصد سقوط کرد.