گروه بین‌الملل- روز پنج‌شنبه نگرانی وال‌استریت در مورد خودروسازان دیترویت افزایش یافت و موجب سقوط شدید شاخص‌ها در فروش بعدازظهر شد. زیرا سرمایه‌گذاران نگران بودند که لایحه نجات شرکت‌های خودروسازی در مجلس سنا تصویب نشود. بعدازظهر پنج‌شنبه چشم‌انداز اعطای وام ۱۴میلیارد دلاری به شرکت‌های جنرال موتورز و کرایسلر تیره و تار شد، زیرا تعداد مخالفان هر دو حزب دموکرات و جمهوری‌خواه با این برنامه افزایش یافت.

روسای سه شرکت خودروسازی آمریکا گفتند که حتی اگر یکی از این شرکت‌ها دچار ورشکستگی شوند به دلیل از بین رفتن هزاران شغل، به اقتصاد که هم اکنون نیز دچار مشکل است آسیب وارد خواهد شد. روز پنج‌شنبه، دولت آمریکا در گزارش هفتگی خود اعلام کرد تقاضا برای حقوق بیکاری افزایش یافته است. یک هفته پیش نیز آمار دولتی نشان داد نرخ بیکاری در ماه نوامبر به بالاترین سطح خود در ۱۵ سال گذشته رسیده است.

شاخص میانگین صنعتی داوجونز ۳۳/۱۹۶ واحد یا ۲۴/۲درصد کاهش یافت و به ۰۹/۸۵۶۵واحد رسید. شاخص استاندارد اندپورز ۵۰۰، ۶۵/۲۵ واحد یا ۸۵/۲درصد کاهش یافت و به ۵۹/۸۷۳واحد رسید و شاخص نسدک کامپوزیت ۶۰/۵۷واحد یا ۶۸/۳درصد سقوط کرد و به ۸۸/۱۵۰۷واحد رسید. شاخص راسل ۲۰۰۰ که مربوط به شرکت‌های کوچک‌تر است با ۱۹/۲۵واحد یا ۳/۵درصد کاهش به ۲۱/۴۵۱واحد رسید. حتی با وجود کاهش روز پنج‌شنبه، معاملات سهام در کل از بیستم ماه نوامبر تاکنون منظم‌تر بوده است. در آن تاریخ شاخص استاندارد اندپورز ۵۰۰ و داوجونز به کمترین میزان خود در ماه نوامبر رسیدند. از آن زمان به بعد شاخص داوجونز۴/۱۳درصد افزایش داشته است و شاخص استاندارد اندپورز ۵۰۰، ۱/۱۶درصد رشد کرده است. حتی برخی از تغییرات بزرگ شاخص‌ها در هفته‌های اخیر قابل مقایسه با نوسان شدید در ماه‌های سپتامبر و اکتبر نیست. روز جمعه بورس‌های آسیا با کاهش روبه‌رو شدند، زیرا طرح نجات شرکت‌های خودروسازی آمریکا توسط دولت در مجلس سنا تصویب نشد و این امر نگرانی‌ها در مورد یک رکود جهانی طولانی‌ را تشدید کرد. آمار بد اقتصادی بیشتر در مورد آمریکا و اخبار مبنی بر کاهش شدید شغل در بانک آمریکا به شرایط بد اقتصادی اضافه شد. شاخص میانگین نیکی ۲۲۵ ژاپن ۶۸/۴۸۴ واحد یا ۶/۵درصد کاهش یافت و به ۸۷/۸۲۳۵واحد رسید و شاخص هنگ‌سنگ هنگ‌کنگ ۶/۵درصد سقوط کرد و به ۷۹/۱۴۶۹۲واحد رسید. شاخص کاسپی کره جنوبی نیز ۴/۴درصد کاهش یافت. پس از آنکه برنامه نجات ۱۴میلیارد دلاری سه شرکت بزرگ خودروسازی دیترویت در سنا تصویب نشد، سرمایه‌گذاران نگران شدند. ورشکستگی هر یک از خودروسازان آمریکا ضربه دیگری به اقتصاد آمریکا وارد خواهد کرد و تبعات آن به آسیا که وابسته به صادرات است و بازارهای مالی جهان خواهد رسید.

این خبر که سنای آمریکا برنامه نجات شرکت‌های خودروسازی را تصویب نکرد، موجب شد ارزش دلار در برابر ین به پایین‌ترین سطح خود طی ۱۳سال گذشته برسد. ارزش دلار به ۱۶/۸۸ین کاهش یافت.