سایه بحران جهانی بر چهارمین اقتصاد بزرگ آسیا

گروه بین‌الملل- رشد اقتصادی کره جنوبی در فصل سوم سال میلادی جاری از همه پیش‌بینی‌ها کمتر بود. بانک مرکزی این کشور در بیانیه خود که در روز سه‌شنبه منتشر کرد، با ذکر این مطلب تایید کرد که این خود گواهی دیگر است از این که چهارمین اقتصاد بزرگ آسیا نیز توسط بحران اقتصادی جهان آسیب‌دیده است. بانک مرکزی این کشور اعلام کرد طی سه ماه منتهی به ۳۰ سپتامبر سال میلادی جاری، تولید ناخالص داخلی کره جنوبی نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشدی ۸/۳ درصدی را تجربه کرده است. این در شرایطی است که همه برآوردها حاکی از انتظار رشدی ۹/۳ درصدی بود که در ماه اکتبر مطرح شده بود.

به علاوه بانک مرکزی کره جنوبی اعلام کرده است که این اقتصاد در فصل سوم سال جاری ۵/۰ درصد نسبت به سه ماه پیش از آن رشد داشته است و این مقدار رشد از ۶/۰ درصد رشدی که در ماه اکتبر پیش‌بینی شده بود کمتر است.

اقتصاددانان ارقام پیش‌بینی‌های خود را در مورد رشد اقتصاد کره جنوبی در سال ۲۰۰۹ کاهش داده‌اند و علت این اقدام آن‌ها تاثیر کاهش رشد اقتصادی جهان بر اقتصاد این کشور صادرکننده عمده بوده است. انتظار می‌رود اقتصاد این کشور کندی قابل توجهی را در رشد خود تجربه کند و حتی برخی بر این باورند که ممکن است کره جنوبی اولین رشد منفی اقتصادی را در بیش از یک دهه گذشته تجربه کند.

تصحیح ارقام مربوط به رشد اقتصادی کره‌جنوبی در فصل سوم از سوی دولت یک روز پس از آن انجام شد که دولت اعلام کرد میزان صادرات این کشور در ماه نوامبر بیشترین کاهش را در هفت سال گذشته تجربه کرده است و خودروسازان گام‌هایی را برای کاهش تولید خود برداشته‌اند چون تقاضا برای خودرو به دلیل تضعیف اقتصاد جهانی، کاهش یافته است.

وزارت اطلاعات اقتصادی کره جنوبی اعلام کرده است، میزان صادرات این کشور در ماه نوامبر نسبت به ماه مشابه در سال گذشته ۳/۱۸ درصد افت داشته است و به ۲۶/۲۹میلیارد دلار رسیده است. واردات نیز افتی ۶/۱۴درصدی را تجربه کرده است و به ۹۶/۲۸میلیارد دلار رسیده است و در نتیجه مازاد تجاری این کشور به ۲۹۷میلیون دلار رسیده است.

این وزارتخانه به مشکلات اقتصادی کشورهای خارجی در رابطه با بحران مالی اشاره کرده و آن را عامل کاهش صادرات این کشور دانسته است.

به علاوه سقوط قیمت نفت خام و سایر منابع طبیعی نیز موجب کاهش ارزش واردات شده است.

این وزارتخانه اعلام کرده است که صادرات محصولات خودرویی کره جنوبی در ماه نوامبر ۸/۳۰درصد افت داشته است. یکی از مقامات این وزارتخانه گفته است، سقوط صادرات کره جنوبی در ماه نوامبر بزرگ‌ترین سقوط از دسامبر سال ۲۰۰۱ تاکنون بوده است. در آن تاریخ این سقوط ۴/۲۰درصد بوده است.

واحد کره جنوبی جنرال موتورز به‌طور مستقل به کاهش تولید در یکی از کارخانه‌های خود در این کشور اقدام کرده است.

روز دوشنبه گذشته تولید دومین کارخانه شرکت جنرال موتورز دوو ‌اند تکنولوژی در شهری نزدیک سئول متوقف شده است، چون این کارخانه از پیش چنین تصمیمی داشت و قصد ندارد تا روز ۵ ژانویه شروع به کار کند. یکی از سخنگویان این شرکت با اعلام این مطلب افزود: شرکت جنرال موتورز دوو قصد دارد ۳ کارخانه دیگر خود را از تاریخ ۲۲ دسامبر تا ۴ ژانویه تعطیل کند. این شرکت سومین خودروساز بزرگ کره جنوبی پس از هیوندای و کیاموتورز است.

این دو شرکت نیز هر دو اعلام کرده‌اند که قصد کاهش تولید دارند و علت آن را اوضاع بد اقتصادی کشورهای دیگر و کاهش تقاضای داخلی اعلام کرده‌اند.