دنیای اقتصاد- رهبران بیست کشور نیرومند اقتصادی جهان، در اجلاس کشورهای موسوم به «گروه ۲۰» در واشنگتن درباره راهکارهای مبارزه با بحران در اقتصاد جهانی به توافق رسیدند و با امضای سندی شش ماده‌ای در خصوص نحوه ایجاد رونق، تثبیت سیستم مالی و سیاست‌های ارزی مشخص تصمیماتی را اتخاذ کردند. سند شش ماده‌ای گروه ۲۰ برای اقتصاد جهان

گروه بین‌الملل- رهبران بیست کشور نیرومند اقتصادی جهان، در اجلاس کشورهای موسوم به «گروه ۲۰» در واشنگتن، درباره‌ اصل‌های مبارزه با بحران در اقتصاد جهانی به توافق رسیدند. سند پایانی این اجلاس، روز شنبه (۱۵ نوامبر) به تصویب رسید.

اجلاس سران کشورهای «گروه۲۰» در واشنگتن به پایان رسید. این اجلاس سندی شش ماده‌ای را تصویب کرد که دربرگیرنده‌ نکات زیر است:

ـ تثبیت سیستم مالی: تلاش‌های فعالانه‌ تاکنون باید ادامه یابند و در صورت لزوم با اقدامات دیگر تکمیل گردند.

ـ سیاست ارزی: از اقدامات حمایت‌گرانه برای بانک‌های مرکزی استقبال می‌شود، مادامی که این اقدامات برای اوضاع ملی مناسب تشخیص داده شوند.

ـ رونق بخشیدن به فعالیت اقتصادی: گام‌های مناسب در سیاست مالی برای ترغیب شتابنده‌ تقاضای داخلی توصیه می‌شود. در این زمینه باید توجه داشت که دولت‌ها دچار بدهکاری‌های سنگین نگردند.

ـ کمک‌های مالی: باید به کشورهای در حال گذار به جوامع صنعتی و کشورهای در حال توسعه، برای دستیابی به وام کمک شود. صندوق بین‌المللی پول در این زمینه مسوول است و از آن خواسته می‌شود که نرمش نشان دهد.

ـ کمک برای توسعه: از بانک جهانی و دیگر بانک‌های توسعه خواسته می‌شود که امکانات خود را در این زمینه کاملا فعال کنند.

ـ وضعیت‌های مالی بین‌المللی: باید ابزار کافی در اختیار صندوق بین‌المللی پول و بانک جهانی قرار گیرد تا آنها بتوانند در چیرگی بر بحران نقش خود را ایفا کنند. پس از انتشار سند یاد شده در واشنگتن گفته شد که با این سند پایه‌های اصلاحات در سیستم مالی جهان ریخته شده است و باید کاری کرد که بحران مالی جهانی تکرار نگردد.

آنگلا مرکل صدراعظم آلمان گفت که بیست کشور صنعتی و نیمه صنعتی جهان، پاسخ عاقلانه و مناسب را برای بحران مالی یافته‌اند. وی سند پایانی را «بسیار اساسی» خواند و گفت که درون‌مایه‌ اصلی آن این است که در آینده هیچ بازار، محصول و شرکت‌کننده‌ای در بازار وجود نداشته باشد که از دایره‌ قواعد معین تنظیم‌گرایانه و شفاف بیرون باشد.

جورج بوش رییس‌جمهوری آمریکا، گوردون براون نخست وزیر بریتانیا و نیکلا سارکوزی رییس‌جمهوری فرانسه نیز از رایزنی‌های اجلاس واشنگتن ابراز خشنودی کردند. سارکوزی که ریاست ادواری شورای اتحادیه‌ اروپا را برعهده دارد گفت: «اروپا در این نشست تاریخی، با صدایی واحد سخن گفت».

پر اشتاین‌بروک، وزیر دارایی آلمان نتیجه‌ اجلاس سران گروه ۲۰ را ستود و آن را رویدادی یگانه خواند. وی گفت که پیشنهادهای سند پایانی روشن و با توجه به ابعاد بحران مالی، پاسخی درخور هستند. کشورهای عضو گروه ۲۰ شامل آرژانتین، استرالیا، برزیل، انگلیس، کانادا، چین، فرانسه، آلمان، هند، اندونزی، ایتالیا، ژاپن، مکزیک، روسیه، عربستان سعودی، آفریقای جنوبی، کره جنوبی، ترکیه، آمریکا و اتحادیه اروپا هستند.

در بیانیه‌ای که در پایان این نشست منتشر شده است بر همکاری اعضا برای احیای رشد اقتصادی در جهان و اصلاح نظام مالی آن تاکید شده است. رهبران گروه ۲۰ خواهان اتخاذ اقداماتی برای افزایش رشد اقتصادی خود از سوی کشورهای عضو شدند و کاهش مالیات‌ها، هزینه‌های دولت و نرخ بهره را در این زمینه پیشنهاد کردند.

اداره و نظارت بهتر بر بازارهای مالی و نهادهایی که درجه معتبر بودن شرکت‌ها در بازارهای بورس را رده‌بندی می‌کنند یک مورد دیگر بود که گروه ۲۰ بر آن تاکید کرد. اصلاح شیوه مدیریت نهادهای بین‌المللی مانند صندوق بین‌المللی پول دیگر توافق این گروه بود. کشورهای عضو گروه ۲۰ همچنین موافقت کردند مذاکرات سازمان تجارت جهانی را تا پایان سال جاری میلادی از بن بست فعلی خارج کنند.