اقتصاد محور اصلی دومین مناظره انتخاباتی آمریکا
سلب اعتماد مردم به سیاستهای اقتصادی حزبجمهوریخواه
سناتور جان مک کین و باراک اوباما در شب گذشته دومین مناظره انتخاباتی خود را در مورد اقتصاد، سیاستهای داخلی کشور و سیاستهای خارجی انجام دادند.
مونا مشهدی رجبی
سناتور جان مک کین و باراک اوباما در شب گذشته دومین مناظره انتخاباتی خود را در مورد اقتصاد، سیاستهای داخلی کشور و سیاستهای خارجی انجام دادند. در این مناظره سی دقیقه در مورد سیاستهای خارجی، ۴۵ دقیقه در مورد اقتصاد و سیاستهای اقتصادی و ۱۵ دقیقه در مورد مسائل داخلی بحث شد. نکته قابل توجه در این مناظره این بود که دو کاندیدا رو در روی یکدیگر با هم صحبت میکردند و بر خلاف مناظره اول از نگاه کردن به یکدیگر امتناع نمیکردند. در اولین مناظره انتقادهای زیادی از آنها شده بود مبنی بر اینکه در عرض یک ساعت و سی دقیقه مناظره آنها به یکدیگر نگاه نکردند.
در آغاز مناظره اوباما وضعیت مالی آمریکا را در بدترین شرایط بعد از رکود بزرگ سال ۱۹۳۰ میلادی توصیف کرد و سیاستهای نادرست جورج بوش و مک کین را عامل اصلی ایجادکننده این بحران خواند. اما مک کین نظام اقتصادی را جدا از نظام دولتی خواند و گفت: در شرایط فعلی در صورتی میتوان امید به اصلاحات داشت که دولت در اقتصاد مداخله کند.مک کین با اشاره به سیاستهای مالیاتی اوباما گفت: «تکیه کردن بر سیاستهای مالیاتی اوباما مثل تکیه کردن بر کوهی از ژله است که دیر یا زود از بین میرود.»
هر دو کاندیدای ریاستجمهوری در نظر دارند اجرای طرح کاهش مالیاتهای گروههای خاص را که در دولت بوش آغاز شد ادامه دهند،ولی در مورد چگونگی اجرای آن با یکدیگر اختلاف نظر دارند. در صورت برگزیده شدن مک کین در انتخابات چهارم نوامبر ثروتمندان آمریکایی سود بیشتری به دست میآورند، زیرا میتوانند از طرح معافیت مالیات یا کاهش مالیات برخوردار شوند ولی در صورتی که باراک اوباما برگزیده شود طبقات متوسط و پایین اقتصادی سود میبرند زیرا وی در نظر دارد با افزایش مالیات طبقات بالای اقتصادی از بار مالیاتی طبقات متوسط بکاهد. جان مک کین در نظر دارد طرح کاهش مالیات خانوارهای طبقه متوسط را اجرا کند. با اجرای این طرح که تحت عنوان مالیات حداقل جایگزین نامیده میشود هر یک از بیست و پنجمیلیون خانوار طبقه متوسط آمریکایی میتوانند سالانه ۲هزار دلار بیشتر از قبل پسانداز کنند یا به تعبیر دیگر کمتر هزینه کنند.
این در حالی است که باراک اوباما کاندیدای دموکرات معتقد است باید طرح کاهش مالیات برای همه خانوارها اجرا شود و تنها استثناها زوجهایی هستند که سالانه بیشتر از ۲۵۰هزار دلار درآمد دارند یا خانوادههای تکنفرهای که در هر سال بیشتر از ۲۰۰هزار دلار به دست میآورند. اوباما در نظر دارد نرخ مالیات این طبقات بالای اقتصادی را افزایش دهد. طبق نظریه مک کین زوجهایی که بیشتر از ۲۵۰هزار دلار در سال درآمد دارند، به جای ۳۳درصد باید مالیات ۳۶درصدی بپردازند و افرادی که در هر سال حداقل ۲۰۰هزار دلار به دست میآورند به جای ۳۵درصد ۶/۳۹درصد مالیات به دولت بپردازند. وی در این مورد میگوید: «ما نباید سیاستهای مالیاتی خود را به گونهای طراحی کنیم که بیشترین نفع به طبقات بالای اقتصادی برسد. بدون شک چنددرصد مالیات برای خانوادهای که چندین صدمیلیون دلار درآمد یا ثروت دارد بیشتر از کسی که درآمدش چند دههزار دلار است اهمیت دارد. از طرفی اگر این مبلغ از طریق مالیات به دولت پرداخت شود میتواند کمک اقتصادی بزرگی باشد بنابراین سیاست افزایش مالیات طبقات بالای اقتصادی و کاهش مالیات طبقات متوسط و پایین طرحی است که در دوران ریاستجمهوری من اجرا میشود.» ولی مهمترین اختلاف مالیاتی بین این دو در بخش مالیات بر ثروتها است که از اهمیت ویژهای برخوردار است.
مک کین در نظر دارد از سهم مالیاتی طبقات ثروتمند بکاهد در صورتی که اوباما در نظر دارد نرخ مالیات را به صورت پلکانی تعیین کند و طبقات اقتصادی بالا را به پرداخت مبالغ بیشتری مجبور سازد.
مک کین معتقد است باید سقف معافیت از مالیات بر ثروت به ۵میلیون دلار افزایش یابد و نرخ حداکثر مالیاتی به ۱۵درصد تنزل یابد. پیش از این نرخ حداکثر مالیاتی برابر با ۵۵درصد بود. اما اوباما میزان معافیت سرمایه از مالیات را به ۵/۳میلیون دلار خواهد رساند زیرا خانواری که این میزان دارایی داشته باشد در طبقه بالای اقتصادی جای دارد. نرخ حداکثر مالیات دولتی را روی ۴۵درصد تثبیت میکند و نرخ مالیات بر رشد سرمایههای شخصی را به ۲۰درصد افزایش میدهد.مهمترین مسالهای که در این مناظره مطرح شد سیاستهای انرژی بود. هر دو کاندیدا معتقد هستند که باید سیاستهای کشور به گونهای باشد که آمریکا کمترین وابستگی را در زمینه انرژی به کشورهای دیگر به خصوص خاورمیانه داشته باشد ولی راههای اجرای این نظریه برای دو کاندیدا متفاوت است. مک کین بر این باور است که باید تمرکز روی توسعه فعالیتهای اکتشافی و استخراجی نفت در آمریکا انجام شود و همزمان پژوهش روی منابع انرژی جایگزین آغاز شود ولی اوباما افزایش بیش از اندازه فعالیتهای اکتشافی را نادرست میداند و بهترین راه را استفاده از دیگر منابع انرژی به خصوص انرژی هستهای میداند.
آمارهای تازه
آمارهای تهیه شده در آمریکا نشان میدهد احتمال پیروزی باراک اوباما کاندیدای حزب دموکرات در انتخابات چهارم نوامبر سال جاری بیشتر است. از میان افرادی که برای تهیه این آمار مورد ارزیابی قرار گرفتند ۵۳درصد اعلام کردند در انتخابات از اوباما حمایت میکنند در حالیکه تنها ۴۵درصد خود را حامیجان مککین میدانستند. این آمار در شرایطی اعلام شد که گالوپ در روزهای آغازین ماه اکتبر یعنی حدود یک هفته گذشته اعلام کرد ۴۹درصد از مردم به اوباما و ۴۳درصد به مک کین رای میدهند. تحلیلگران یکی از دلایل بسیار بااهمیت در افزایش محبوبیت اوباما را وضعیت نابسامان اقتصادی و بحران اعتباری در آمریکا در جریان دور دوم ریاستجمهوری جورج دبلیو بوش که متعلق به حزبجمهوری خواه بود اعلام کردند. طبق آمارگیری اخیر در آمریکا تنها ۲۴درصد از مردم از کارهای بوش به عنوان رییسجمهور ابراز رضایت کردند و مابقی در گرفتن جنگ با عراق و افغانستان و مشکلات عدیده اقتصادی در آمریکا را ثمره سیاستهای اقتصادی نادرست بوش میدانستند و به همین دلیل روی کار آمدن فردی دیگر از حزبجمهوریخواه را عامل ایجاد مشکلات بسیار زیاد برای اقتصاد ذکر کردند. از طرف دیگر ۵۹درصد از مردم بر این باورند که کاندیدای کنونی حزبجمهوریخواه همان سیاستهایی را اجرا میکند که بوش اجرا کرد و همین مساله عاملی برای تنزل شمار طرفداران وی شد. شایان ذکر است در آغاز ماه سپتامبر ۵۰درصد از مردم سیاستهای مک کین را همراستا با سیاستهای بوش میدانستند. بحران مالی نیز یکی دیگر از مسائلی است که سبب ارتقای جایگاه اوباما در میان رایدهندگان شده است. در آمارگیری اخیر آمریکا ۶۸درصد از مردم اعلام کردند به توانایی نماینده حزب دموکرات و معاون او جو بایدن در کنترل اوضاع اقتصادی و از بین بردن بحران مالی اطمینان دارند در حالی که تنها ۱۸درصد از مردم معتقدند نماینده حزبجمهوری خواه و سارا پالین معاون انتخابی وی توانایی کنترل اوضاع اقتصادی را دارد. انتخاب سارا پالین به عنوان معاون اول ریاستجمهوری در صورت برگزیده شدن مک کین نیز اشتباه دیگری بود که عامل کاهش شمار طرفداران مک کین شد و اوباما را یک قدم به کاخ سفید نزدیکتر کرد. ۴۰درصد از مردم آمریکا دید خوبی نسبت به پالین و توانمندیهای وی ندارند این در حالی است که در ماه سپتامبر ۲۷درصد از مردم وی را توانمند نمیدانستند و در ماه اوت ۲۱درصد به وی به عنوان معاون رییسجمهوری آینده ناامید بودند.
ارسال نظر