میشل اوباما به یاری همسر شتافت
شادی آذری- کنوانسیون حزب دموکرات از روز دوشنبه در شهر دنور ایالت کلورادوی آمریکا تشکیل شده است. قرار است در این گردهمایی عظیم که بیش از چهارهزار نفر از اعضای هیاتهای اعزامی ایالتهای آمریکا و دهها هزار مسوول حزبی، شخصیت سیاسی و اجتماعی و روزنامهنگار شرکت کردهاند، حزب دموکرات به طور رسمی باراک اوباما را به عنوان نماینده این حزب برای نامزدی در رقابتهای انتخابات ریاستجمهوری سال ۲۰۰۸ آمریکا معرفی کند. این معرفی روز چهارشنبه انجام خواهد شد. اما روز دوشنبه در این رویداد مهم میشل اوباما، همسر باراک اوباما به عنوان اولین سخنران در میان هیاتهای اعزامی ایالتهای آمریکا که در مرکز پپسی شهر دنور دور هم جمع شده بودند، در مورد همسرش و آرمانهای وی سخن گفت. آنچه بیش از هر نکته دیگری در سخنان میشل اوباما جلب توجه میکرد، تلاش وی برای متقاعد ساختن مخاطبانش در مورد آمریکایی بودن آنها بود و گویی ماموریت داشت تا مساله نژادی خود و همسرش را برای همیشه حل کند. او بدون اشاره مستقیم به نژاد سعی داشت نگرانی رایدهندگان سفیدپوست را در مورد استراتژیهای اولین نماینده رنگین پوست یک حزب بزرگ در رقابتهای ریاستجمهوری، برطرف سازد. به علاوه سخنرانی میشل اوباما تلاشی بود برای برطرف ساختن پرسشهایی که درباره میهنپرستی وی مطرح میشد. جمهوریخواهان در اوایل سالجاری میلادی نظرات او را درباره اینکه «او واقعا به کشور ریشههای خود افتخار میکند» مورد انتقاد قرار داده بودند. پاسخ او به این انتقادات در گردهمایی کنوانسیون این بود که عشق خود را به آمریکا ابراز کند.
او در سخنرانی خود در کنوانسیون، خود را یک دختر، یک خواهر، یک همسر و یک مادر معرفی کرد که هیچ تفاوتی با سایر زنان ندارد. او به جمعیت کثیری که مقابلش علامتهایی را تکان میدادند که رویش نوشته شده بود «میشل»، اعلام کرد که همسر و خودش «برای جنگ به نفع جهان برای رسیدن جهان به آن چیزی که باید باشد» احساس وظیفه میکنند و میخواهند اطمینان یابند که دخترانشان و همه کودکان زندگی بهتری خواهند داشت.
میشل اوباما مدام در سخنانش تلاش میکرد تا بهطور تلویحی به رایدهندگان ثابت کند که دلیلی برای ترس آنها وجود ندارد. او در سخنان خود گفت: «برای باراک مهم نیست که شما اهل کجا هستید یا پیشینه شما چیست یا اگر گرایشهای حزبی دارید، به کدامشان متعلقید.
این روش نگاه او به جهان نیست. او ریسمانی را که ما و عقایدمان درباره آینده آمریکا را به هم پیوند میدهد، میشناسد. او تلاش ما را برای آینده کودکانمان میشناسد و میداند این ریسمان پیوند دهنده آنقدر محکم است که ما را بهعنوان یک ملت حتی با وجود اختلاف نظرها دور هم گرد میآورند.»
در کنار نکاتی که سخنان میشل اوباما را تشکیل داد، اشاره او به هیلاری کلینتون نیز حائز اهمیت بود. چون آنچه این روزها دغدغه بسیاری از دموکراتها شده است، اجتناب از دودستگی در حزب دموکرات است. براساس نظرسنجی مشترک والاستریت ژورنال و شبکه ان.بی.سی تنها حدود ۵۲درصد از طرفداران هیلاری کلینتون قصد رای دادن به باراک اوباما را دارند. علت این تصمیم آنها هم این استکه باراک اوباما نه تنها هیلاری کلینتون را به عنوان معاون خود در صورت رسیدن به عنوان رییسجمهوری آمریکا برنگزید، بلکه حتی گفته میشود نام هیلاری کلینتون بهطور رسمی در میان گزینههای این انتخاب هم نبوده است. از اینرو برخی طرفداران کلینتون از اوباما خشمگین شدهاند و قصد دارند به رقیب او در حزب جمهوریخواه یعنی جان مککین رای دهند. برای جلب رضایت این دسته از رای دهندگان میشل اوباما، هیلاری کلینتون را به عنوان یک زن موفق ستود و گفت او کسی است که توانسته ۱۸ میلیون شکاف در سقف شیشهای ایجاد کند.
اشاره او به ۱۸ میلیون طرفداری بود که مانع موجود بر سر راه زنان برای ارتقا به سطوح بالای مدیریتی و ریاست را که به سقف شیشهای موسوم است، در هم شکستند.
این در شرایطی است که هیلاری کلینتون روز دوشنبه از طرفداران خود در بین اعضای هیاتهای اعزامی خواست به اوباما رای دهند.
از سوی دیگر ستاد انتخاباتی جان مک کین، نامزد جمهوریخواهان، در برنامههای تلویزیونی علت عدم انتخاب کلینتون را انتقادهایی اعلام کرد که او در مبارزات دور مقدماتی از اوباما میکرده است.
میشل اوباما در ادامه سخنان خود با ستایش ارزشهای همسرش مدعی شد که وی میتواند یک «رییسجمهوری فوقالعاده» باشد. کارشناسان معتقدند سخنرانی میشل اوباما ذاتا یک تئاتر سیاسی بود اما در عین حال محتوایی قابل توجه داشت و به طور خاص آمریکاییهایی را مورد هدف قرار میداد که نگران میهنپرستی وی هستند. فرزندان باراک و میشل که دو دختر به نامهای ساشا و مالیا هستند، همزمان با آنکه پدرشان از میسوری به وسیله تصاویرماهوارهای با آنها سخن میگفت، روی صحنه در کنار مادرشان ظاهر شدند. میشل گفت: «ما میخواهیم فرزندان ما در این کشور بدانند که تنها نتیجه تلاشها در این کشور، دستیابی به آرزوها و علاقه به تلاش برای آن آرزوها است.»
وقتی در مصاحبهای از اوباما خواسته شد نظرش را در مورد سخنرانی میشل بگوید، پاسخ داد: «او باور نکردنی بود. اما من متعجب نشدم. همیشه وقتی کاری را انجام میدهد، آن را به خوبی از آب در میآورد. او داستان خودش را گفت. این داستانی است که بسیاری از خانوادهها با آن مرتبطند. پدر میشل زندگی سختی داشت و بسیار کار میکرد و حالا دخترش ملت آمریکا را مخاطب قرار میدهد.»
از سوی دیگر سناتور ادوارد کندی ۷۶ ساله به رغم آنکه به تومور مغزی مبتلا است، به طور غیرمنتظرهای در مراسم کنوانسیون حضور یافت و اظهار داشت: «نوامبر امسال ریاستجمهوری آمریکا مجددا به نسل جدیدی از آمریکاییها خواهد رسید و کشور ما به اهداف و آرمانهای اوباما متعهد خواهد بود. کار دوباره آغاز خواهد شد، امید تازهای ظهور خواهد کرد و این رویا همچنان ادامه دارد.» اگر چه سخنان کندی هیچ نکته غیرمنتظرهای نداشت و بیشتر به سخنرانیهای استاندارد در کنوانسیون میماند، اما از سوی یک مرد ۷۶ ساله که به سرطان مبتلا است، بسیار فوقالعاده بود. این گردهمایی که تا روز پنجشنبه ادامه خواهد داشت در نهایت پس از سخنرانی تعدادی از شخصیتهای مهم در روزهای مختلف، روز پنجشنبه با پذیرش نامزدی حزب دموکرات توسط باراک اوباما در برابر هشتاد هزار نفر به پایان خواهد رسید.
گردهمایی ملی حزب جمهوریخواه هفته بعد برگزار میشود. مک کین در این گردهمایی به طور رسمی نامزدی حزب جمهوریخواه را قبول خواهد کرد. اما او هنوز نامزد معاونت خود را انتخاب نکرده است.
پیشبینی میشود در انتخابات امسال ریاستجمهوری آمریکا بیش از هر انتخابات دیگری جوانان مشارکت داشته باشند. هر چند نظرسنجیهای اخیر از پیشی گرفتن مککین از اوباما خبر میدهد، اما حضور جوانان که طرفدار رییسجمهوری نسبتا جوان هستند، میتواند برای اوباما بارقه امیدی مهم محسوب شود.
ارسال نظر