پاکستان پس از مشرف ...

گروه بین‌الملل- روز دوشنبه سرانجام پرویز مشرف، رییس‌جمهوری پاکستان که شاهد جدی شدن زمزمه‌های استیضاح خود بود، از سمت خود کناره‌گیری کرد و پرسش‌های بسیاری را بی‌پاسخ گذاشت. اگرچه ائتلاف دولت هنوز معتقد است که او باید به اتهاماتی که به وی نسبت داده شده است، پاسخ دهد، اما وی با کناره‌گیری خود در واقع از این مسوولیت شانه خالی کرد. هنوز گمانه‌زنی‌ها در مورد آینده مشرف در هاله‌ای از ابهام فرو رفته است. برخی احتمال اعطای پناهندگی سیاسی از سوی آمریکا را مطرح ساختند، اما روز دوشنبه رایس، وزیر امور خارجه آمریکا در برابر پرسش خبرنگاران گفت که چنین کاری هنوز در دستور کار آمریکا قرار ندارد. فعلا مقامات ائتلاف حاکم و سرویس‌ها از سفر قریب‌الوقوع وی به عربستان سعودی برای زیارت خانه خدا خبر دادند. اگرچه مشاوران وی به اصرار از او خواسته‌اند پس از عربستان بلافاصله به پاکستان بازگردد، اما یکی از مقامات ارشد ائتلاف حاکم گفته است که پرویز مشرف پس از سفرش به عربستان به لندن یا ترکیه برود.

اما آنچه بیش از آینده مشرف اهمیت دارد آینده پاکستان است. گمانه‌زنی‌ها در مورد جانشین مشرف همچنان ادامه دارد. روز سه‌شنبه «فرحت‌ا... بابر»، سخنگوی حزب مردم گفت که سران دولت ائتلافی اواخر سه‌شنبه برای بحث درباره رییس‌جمهوری آینده پاکستان بر سر میز مذاکره خواهند نشست.

«محمد میان‌ سومرو»، رییس مجلس سنای پاکستان به طور موقت به عنوان کفیل ریاست‌جمهوری پاکستان انتخاب شده و پس از استعفای ژنرال سابق اداره امور را در دست گرفته است. رییس‌جمهوری در پاکستان باید توسط قانونگذاران انتخاب شود.

«بیلا وال بوتو زرداری»، پسر رهبر فقید حزب مردم روز دوشنبه با استقبال از استعفای مشرف گفت که رییس‌جمهوری آینده پاکستان از حزب مردم انتخاب خواهد شد. در همین روز سران احزاب دولت ائتلافی شامل نواز شریف، رهبر حزب مسلم لیگ شاخه نواز، «مولانا فضل‌الرحمان»، رییس جمعیت علوم اسلامی، «اسفندیار والی»، رهبر حزب عوامی ملی، بلافاصله پس از استعفای مشرف در دفتر «آصف علی زرداری»، رهبر حزب مردم و همسر رهبر فقید حزب مردم، بی‌نظیر بوتو جمع شدند. این جلسه ۵ ساعت طول کشید. گفته می‌شود در این جلسه رهبران ائتلافی بیشتر در مورد بازگرداندن قضات دادگاه عالی که توسط پرویز مشرف تعلیق شده بودند، تمرکز کردند و البته در مورد جانشین مشرف نیز به گفت‌و‌گو پرداختند. پیش‌تر زمانی که شایعات در مورد استعفای مشرف مطرح شده بود، احتمال جانشینی آصف علی زرداری به جای او مورد بحث بود.

واکنش‌های جهانی:

جورج بوش، رییس‌جمهوری آمریکا با تقدیر از تلاش‌های مشرف در مبارزه با گروه‌های تروریستی چون القاعده از اقداماتش در جهت تحولات دموکراتیک در پاکستان تشکر کرد.

لندن با تقدیر از مشرف تاکید کرد که روابطش با اسلام‌آباد به یک فرد وابسته نیست و در عین حال مشرف را باعث تقویت دموکراسی و ثبات در پاکستان دانست. وزیر خارجه انگلیس گفت: «مشرف دستاوردهای بزرگی داشت که قابل توجه‌ترین آنها در حوزه اقتصاد و آزادی بود.» وزارت خارجه روسیه در بیانیه‌ای اعلام کرد: مسکو امیدوار است کناره‌گیری مشرف پیامدهای منفی برای ثبات سیاسی داخلی در این کشور مهم آسیایی به دنبال نداشته باشد.وزیر خارجه آلمان با تاکید بر اینکه رییس‌جمهوری بعدی پاکستان باید به برقراری ثبات در این کشور کمک کند، گفت که انتظار می‌رود جانشین مشرف به جنگ با ترور ادامه دهد و به تقویت دموکراسی بپردازد. افتخار احمد چودری، وزیر خارجه بنگلادش در بیانیه‌ای ابراز امیدواری کرد که پاکستانی‌ها سرنوشت سیاسی کشور خود را به دست گیرند و در این راه برای‌شان آرزوی موفقیت کرد.

یاسوفوکودا، نخست‌وزیر ژاپن نیز تاکید کرد که کشورش انتظار دارد شاهد تغییرات بنیادین و جدی در روند جنگ با ترور پس از مشرف باشد.

مشکلات مشرف از سال گذشته زمانی شروع شد که قضات دادگاه‌های پاکستان برکنار شدند. این اقدام اعتراضات گسترده‌ای را در پی داشت و در ماه نوامبر وضعیت فوق‌العاده در پاکستان اعلام شد.