واکنش آمریکا به ورود «روسیه» در جنگ علیه گرجستان

جنگ گرجستان و اوستیای جنوبی گفت‌وگوی بوش و پوتین

گروه بین‌الملل - مردم اوستیای جنوبی روز شنبه دومین روز از حمله گرجستان را تجربه کردند. درگیری در این منطقه جدایی‌طلب زمانی آغاز شد که ارتش گرجستان برای در دست گرفتن کنترل این منطقه تانک و راکت‌های خود را به اوستیای جنوبی گسیل داشتند.

در پی این اقدام روسیه نیز نیروهای خود را برای محافظت از این منطقه به اوستیا اعزام کرد و با جنگنده‌های خود مواضع ارتش گرجستان را در خاک این کشور مورد هدف قرار داد.

به‌رغم اظهارات پیشین رییس‌جمهوری گرجستان در خصوص آتش‌بس یکجانبه و آمادگی برای مذاکره با رهبران اوستیای جنوبی- فلیس عملیات نظامی تمام عیاری را در این جمهوری آغاز کرد.

روز جمعه در پی درگیری شدید میان نیروهای گرجستان و جدایی‌طلبان اوستیای جنوبی در منطقه «تسخین والی» این منطقه جدایی‌طلب سقوط کرد.

گفته می‌شود میخائیل ساآ کاشویلی، رییس‌جمهوری گرجستان قصد دارد حالت فوق‌العاده در کشورش اعلام کند.

از سوی دیگر رییس‌جمهوری روسیه مدودف با اعلام این که سه تن دیگر از صلح‌بانان کشورش در منطقه کشته شده‌اند اعلام کرد که آمار کل تلفات صلح‌بانان به ۱۵ تن رسیده است.

وزیر خارجه روسیه نیز اعلام کرده است تا روز شنبه ۱۵۰۰ تن در این درگیری‌ها جان سپرده‌اند.

با این حال ساآ کاشویلی اعلام کرده است که ۳۰ تن از کشته شدگان گرجی هستند اما ادوارد کاکویتی رییس‌جمهوری اوستیایی جنوبی این آمار را بیشتر دانست.

مدودوف، رییس‌جمهوری روسیه از سازمان‌های امدادرسان خواسته است تا به مردم جنگ‌زده اوستیای جنوبی کمک‌های بشردوستانه برسانند. بخش عظیمی از اوستیای جنوبی هم‌اکنون تخریب شده است و شمار زیادی از مردم و ساکنین این منطقه بی‌سرپناه و آواره‌اند و شرایط زندگی آنها بسیار بد و نامساعد است.

در چنین شرایطی اوج‌گیری تنش‌ها در منطقه اوستیای جنوبی سرنوشت خط لوله سه‌میلیارد دلاری باکو- تفلیس-جیهان را در هاله‌ای از ابهام فرو برده است.

این درگیری‌ها برای کشورهای غربی زنگ خطری مهم محسوب می‌شود و گرجستان نقش مهمی در بازار جهانی انرژی دارد چون مسیر ترانزیت نفت و گاز دریای‌خزر و آسیای مرکزی به آمریکا و اروپا است. این کشور تنها مسیر انتقال نفت و گاز دریای‌خزر و آسیای مرکزی است که ایران و روسیه در آن حضور ندارند. طول خطوط لوله باکو -تفلیس - جیهان در مجموع ۱۷۷۰ کیلومتر است که حدود ۲۴۹ کیلومتر آن در گرجستان و ۵۵کیلومتر آن در اوستیای جنوبی است.

نخست‌وزیر روسیه، ولادیمیر پوتین و رییس‌جمهوری آمریکا که به بهانه افتتاحیه بازی‌های المپیک در پکن با هم ملاقات داشتند، در مورد اوستیای جنوبی صحبت کردند. گفته می‌شود در این مذاکره که پشت درهای بسته صورت گرفت، جورج بوش، رییس‌جمهوری آمریکا گفت که آمریکا از تمامیت ارضی گرجستان حمایت می‌کند.

دمیتری پسکف، دبیر مطبوعاتی ولادیمیر پوتین، نخست‌وزیر روسیه گفت: پوتین به رییس‌جمهوری آمریکا گفته است که در اوستیای جنوبی عملا یک جنگ تمام‌عیار درگرفته است. بوش نیز در پاسخ گفت: هیچ کس خواهان جنگ نیست.

به گفته پسکف، ولادیمیر پوتین از واکنش رییس‌جمهوری آمریکا نسبت به وضعیت گرجستان و اوستیای جنوبی راضی بود.

از سوی دیگر، خبرگزاری روسی «ریانووستی» در گزارشی نوشت: آنچه در اوستیای جنوبی در جریان است نشان‌دهنده آن است که عملیات متجاوزکارانه ارتش گرجستان با برنامه دقیقی انجام می‌شود و فقط واکنشی قاطعانه از سوی روسیه می‌تواند مانع آن شود.

در شرایطی که اعضای شورای امنیت سازمان ملل در دو جلسه اضطراری برای دستیابی به توافق آتش‌بس فوری در منطقه ناکام ماندند، توافق کردند بار دیگر روز شنبه برای دستیابی به این توافق دور هم جمع شوند.

گرجستان در نیروهای ائتلاف به رهبری آمریکا در عراق مشارکت نظامی مهمی داشت و آمریکا قصد دارد برنامه‌ای را برای آموزش نظامی نیروهای گرجی اجرا ‌کند.