اقتصاددانان تغییری را در نرخ بهره فدرال رزرو پیشبینی نمیکنند
گروه بینالملل- به احتمال زیاد فدرال رزرو که بین کاهش مشاغل و افزایش تورم گیر افتاده است، بر مواضع خود محکمتر تکیه میزند و امیدوار خواهد بود که کاهش نرخ بهرهای که پیش از این تعیین کرده است، برای درمان اقتصاد بیمار آمریکا کفایت کند. اقتصاددانان بخش خصوصی معتقدند که وقتی بانک مرکزی آمریکا روز سهشنبه جلسه یک روزه خود را به پایان رساند، اعلام خواهد کرد که هدفش برای نرخ بهره بودجه فدرال، یعنی بهرهای که بانکها از یکدیگر اخذ میکنند، در حد دو درصد باقی خواهد ماند.
رییس فدرال رزرو، بن برنانکی و همکارانش مجبور شدهاند از فراز و نشیبهای کنونی اقتصاد آمریکا عبور و سعی کنند این اقتصاد را از غوطهور شدن در یک رکود عمیق در امان دارند. آنها در عین حال نگران هستند که ممکن است نرخ بهره آنقدر پایین باشد که باعث بروز یک منحنی تورمی خطرناک شود.
سونگ وون سوهن، یک استاد رشته اقتصاد در دانشگاه ایالتی کالیفرنیا میگوید: «فدرال رزرو واقعا در نقطه خوبی قفل شده است، نه میتواند به جلو برود و نه به عقب.»
بسیاری از اقتصاددانان معتقدند که نرخ بهره نه تنها در ماه اوت بلکه در سایر ماههای سال نیز در حد دودرصد باقی خواهد ماند.
این میتواند بدین معنا باشد که نرخ بهره بانکهای تجاری که معیاری است برای میلیونها مصرفکننده و وام کسب و کارها، در حد ۵درصد باقی خواهد ماند که در این صورت در پایینترین حد از اواخر سال ۲۰۰۴ تاکنون خواهد بود.
در پاسخ به بحران شدید اعتبارات، فدرال رزرو در سپتامبر گذشته تلاش مجدانهای را برای کاهش نرخ بهره در نظر گرفت و طی هفت مرحله نرخ بهره را از ۲۵/۵درصد که بیش از یک سال ثابت بود، به ۲درصد در ماه آوریل رساند.
در آخرین جلسه فدرال رزرو که در روزهای ۲۴ و ۲۵ ژوئن برگزار شد، مقامات این بانک شانس کاهش مجدد نرخ بهره را منتفی کردند. در عوض، نگرانی روزافزون را درباره فشارهای تورمی که در سال جاری به دلیل افزایش قیمت نفت به وجود آمد، ابراز داشتند. در ۱۱ جولای سال جاری قیمت نفت به رکورد تاریخی بشکهای ۲۷/۱۴۷ دلار رسیده بود.
فشارهای تورمی در شرایطی بروز کرد که اقتصاد آمریکا به رکود طولانی مدت بخش مسکن و در پی آن کاهش قیمت مسکن تا پایینترین حد و بحران اعتبارات و سختگیری بانکها در پرداخت وام، دچار شد.
ترکیب اقتصاد ضعیف و تورم روزافزون نگرانی در زمینه ایجاد رکود تورمی را که آخرین بار در دوران شوکهای نفتی دهه ۷۰ روی داده بود، افزایش داده است.
مشکل فدرال رزرو این است که ابزار اصلی سیاستهایش یعنی نرخ بهره تنها میتواند در یک زمان، یک مشکل را حل کند. بانک مرکزی نرخ بهره را کاهش میدهد تا فعالیتهای اقتصادی را بهبود بخشد و هر گاه که قصد مبارزه تورم را داشته باشد، نرخ بهره را افزایش میدهد.
بسیاری از اقتصاددانان در بخش خصوصی آمریکا بر این باورند که مقامات فدرال رزرو به هیچ وجه نزدیک به شرایطی نیستند که نرخ بهره را افزایش دهند، در عوض امیدوارند که مذاکرات جدی آنها در مورد مبارزه با تورم برای نگهداشتن انتظارات تورمی در حد کنترل شده کافی باشد و لازم نیست که به طور واقعی نرخ بهره را افزایش دهند.
ماه گذشته بیکاری در آمریکا به بالاترین رکورد خود ظرف چهار سال گذشته یعنی نرخ ۷/۵درصد رسید. به علاوه دولت آمریکا هفته گذشته گزارش داده بود که کل اقتصاد این کشور به لحاظ تولید ناخالص داخلی، رشد سالانه ۹/۱درصد را در فصل آوریل تا ژوئن تجربه کرده است. این بیش از دو برابر نرخ رشد سالانه در فصل اول و بسیار بیشتر از کاهش ۲/۰درصدی تولید ناخالص داخلی در سه ماه پایانی سال گذشته بود. این کاهش اولین کاهش از زمان رکود سال ۲۰۰۱ تاکنون بود.
ارسال نظر