نگاه مردد فقرا به پیشنهاد ثروتمندان
تظاهرات مخالفان اندونزیایی سازمان تجارت جهانی در جاکارتا

به دنبال طرح پیشنهادی وزرای کشورهای ثروتمند مطرح شد
شک فقرا به توافق ثروتمندان
گروه بین‌الملل- مذاکره‌کنندگان در سازمان تجارت جهانی معتقدند، پیشرفت در مذاکرات برای حصول به یک توافق جهانی تجاری ممکن به نظر می‌رسد.
به گزارش بی‌بی‌سی، پاسکال لامی، رییس سازمان تجارت جهانی در اوایل شروع مذاکرات هشدار داده بود که در صورتی که توافقی حاصل نشود، مذاکرات طولانی دور دوحه به شکست خواهد انجامید. هیات‌های نمایندگی اروپا، آمریکا، برزیل و استرالیا معتقدند علائم و نشانه‌های موجود در مذاکرات بسیار تشویق‌کننده و امیدوارکننده است، هرچند دیگران بسیار محتاط بودند. مذاکرات دیروز هم ادامه یافت. به نظر می‌رسد هنوز مسائل و نکات فراوانی وجود دارد که باید حل شود. پیتر ماندلسون، رییس کمیسیون تجارت اتحادیه اروپا گفت، من فکر می‌کنم که در موقعیت خوبی قرار داریم و ما می‌توانیم بسیار امیدوار باشیم. وی گفت آنچه در حال پیدایش است، قراردادی است که خیلی عالی و زیبا نیست؛ اما برای اقتصاد جهان و نیز برای توسعه اقتصاد جهان خوب است. پس از چهار روز بن‌بست در مذاکرات، توافقی در یک نشست 4 ساعته میان آمریکا، اتحادیه اروپا، استرالیا، برزیل، هند، چین و ژاپن به دست آمد. این توافق سپس به وسیله وزرای 35 کشور مورد بررسی مجدد قرار گرفت. پاسکال لامی توافق به دست آمده را زیر سوال برد و گفت بهتر است اروپا یارانه‌های بخش کشاورزی را تا 80درصد به جای 60درصد پیشنهادی کاهش دهد و ایالات متحده میزان یارانه‌های خود را به این بخش تا 70درصد تقلیل دهد و به 5/14میلیارد دلار برساند. با این همه به نظر نمی‌رسد که ایالات متحده باید هزینه‌های واقعی حمایت از کشاورزان خود را که سال گذشته به 9میلیارد دلار رسید، کاهش دهد. این توافق همچنین شامل کاهش تعرفه‌هایی بر واردات کشاورزی و محصولات صنعتی است. این توافق روزنه‌هایی برای کشورهای در حال توسعه برای حمایت از صنایع کلیدی مانند اتومبیل باقی می‌گذارد.
کشورهای در حال توسعه مانند برزیل و هند می‌گویند آمریکا و اتحادیه اروپا، هنوز نتوانسته‌اند کاهش بزرگی در سوبسیدهایی که به بخش کشاورزی اختصاص می‌دهند و نیز در تعرفه بر واردات محصولات کشاورزی ارائه دهند. البته واشنگتن و بروکسل هم می‌گویند آنها خیلی تاکنون کنار آمده‌اند و از کشورهای درحال توسعه هم انتظار دارند تا بازارهای خود را به روی کالاهای صنعتی و واردات خدمات بگشاید.
سوزان شواب، نماینده ایالات‌متحده در سازمان تجارت جهانی گفت: وزرای تجارت جهانی به یک توافق آزمایشی دست یافته‌اند اما احتیاط روح حاکم بر مذاکرات است. وی گفت: من معتقدم که بزرگ‌ترین نگرانی که ما داریم این است که تعداد زیادی از بازارهای نوظهور واقعا جریان مذاکرات را تهدید می‌کنند. برای مثال آرژانتین طرح پیشنهادی را رد کرده است و معتقد است این طرح با شرایط مندرج در آن قابل قبول نیست. کمال نات، وزیر بازرگانی هند که موضع انعطاف‌ناپذیر و سرسختانه وی یکی از عوامل بن‌بست مذاکرات است، گفت: عرصه‌های معین نگرانی و نیز توافق وجود دارد.
قرار است آقای ماندلسون، این توافق را با اعضای اتحادیه اروپا دیروز در میان بگذارد. فرانسه از قبل با این طرح مخالف بوده است و برایان کوئن نخست‌وزیر ایرلند هم تحت فشار است تا این توافق را رد کند.
این در حالی است که شرکت‌کنندگان آزاد مذاکرات سازمان تجارت جهانی طرح مورد توافق را ناعادلانه می‌دانند. جان هیلاری، مدیرعامل سازمان خیریه ضدفقر گفت: این طرح به کشورهای ثروتمند و توسعه‌یافته اجازه می‌دهد با حداقل کاهش در یارانه‌های کشاورزی جلو بروند؛ اما در عین حال درهای بازارهای کشورهای جهان سوم را به روی خود گشوده ببینند. وی گفت: این توافق تهدید یک فاجعه را برای میلیون‌ها نفر در کشورهای فقیر جدی می‌کند. از سوی دیگر معلوم نیست هر قولی که در این مذاکرات توسط پرزیدنت بوش داده شود، توسط رییس‌جمهور بعدی آمریکا، اهمیت داشته باشد؛ به ویژه اگر رییس‌جمهور بعدی، باراک اوباما باشد.