طراحی جهان در هوکایدو

اجلاس امسال سران گروه هشت به بررسی عملکرد سال‌های ۲۰۰۵ تا ۲۰۰۷ خواهد پرداخت

گروه بین‌الملل - اجلاس سران هشت کشور صنعتی موسوم به G۸ صبح دیروز در جزیره هوکایدو در ژاپن و در حالی که چند کیلومتر آن‌طرف‌تر گروه‌های معترض دست به تظاهرات‌زده بودند،رسما کار خود را آغاز کرد. این اجلاس در حالی آغاز شده است که از چند نظر قابل تامل به نظر می‌رسد، نخست آنکه اجلاس ۲۰۰۸ به نوعی جمع‌بندی و بررسی دستور کارهای سال‌های گذشته است. در سال ۲۰۰۵ سران گروه هشت کمک به آفریقا را در دستور کار قرار دادند. در سال ۲۰۰۶ آنها مساله امنیت و دسترسی کامل به انرژی را مطرح کردند و در سال ۲۰۰۷ موضوع تغییرات آب‌و‌هوایی و راه‌های جلوگیری از انتشار فزاینده گازهای گلخانه‌ای مورد بررسی قرار گرفت. امسال در هوکایدو تمامی این مسائل مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار خواهد گرفت.

به همین دلیل از سران هشت دولت آفریقایی و هفت کشور دیگر در حال توسعه و اقتصادهای نوظهور همچون هند دعوت به عمل آمده است تا در نشست‌های جنبی با سران گروه هشت دیدارکنند. عامل دیگری که اجلاس امسال را از اجلاس چند سال گذشته متمایز می‌کند حضور رییس‌جمهوری جدید روسیه به جای ولادیمیر پوتین است. این جایگزینی می‌تواند به معنی حضور روسیه در جمع گروه هشت با برنامه‌های جدید بوده باشد. از سوی دیگر اولین دیدار مدودف و بوش با اختلاف‌نظر کلی بر سر استقرار سپر موشکی در اروپای شرقی به پایان رسید. خداحافظی بوش با گروه هشت دیگر نکته پراهمیت این اجلاس است. بوش در هشت سال گذشته با راه انداختن دو جنگ بی‌حاصل سرنوشتی دیگر را برای بخشی از جهان رقم زده است. همچنین مقاومت او در برابر امضای پیمان کیوتو عملا تلاش برای مهار گازهای گلخانه‌ای را بی‌ثمر کرد.

در اولین روز اجلاس، عمده مباحث به بررسی وضعیت آفریقا اختصاص یافت. در این روز تعدادی از رهبران آفریقایی در اجلاس حاضر شده و در مورد وضعیت اقتصادی و سیاسی در این قاره توضیح دادند. گروه هشت در سال ۲۰۰۵ تعهد کرد که کمک به آفریقا را تا سال ۲۰۱۰ به میزان ۲۵میلیارد دلار افزایش دهند. جورج بوش در سخنان خود گفت: اجلاس گروه هشت این مساله را که چه میزان از این تعهدات پرداخت شده است،پیگیری خواهد کرد. براساس آمارهای ارائه‌شده تنها یک چهارم این تعهدات عمل شده‌اند.

پاپ بندیکت شانزدهم رهبر کاتولیک‌های جهان با ارسال پیامی به اجلاس گروه هشت از آنها خواست تا در این اجلاس برای رفع مشکلات ضعیف‌‌ترین و فقیرترین مردم تمرکز داشته باشند. در همین حال دیروز خوزه مانوئل باروسو، رییس کمیسیون اروپا پیشنهاد کرد که این اتحادیه کمکی یک‌میلیارد دلاری را برای سامان دادن کشاورزی در کشورهای فقیر و آماده کردن آنها برای مقابله با تغییرات آب و هوایی ارائه کند.

در بخش تغییرات آب و هوایی سران کشورها تصمیم گرفتند تا راه‌حلی را پیدا کنند که با آسیب نزدن به اقتصاد، زمینه کاهش گازهای گلخانه‌ای را فراهم کند.

با این حال امید چندانی وجود ندارد که اجلاس امسال پیامدهای سریعی برای آفریقا داشته باشد، پیش‌بینی می‌شود این اجلاس با ارسال یک پیام جمعی و وعده کمک‌های بیشتر برای ملت‌های آفریقا به پایان برسد. در اجلاس گروه هشت معمولا تصمیم اجرایی اتخاذ نمی‌شود و تنها به طرح مساله بسنده می‌شود. اجرای راهکارها بر عهده نهادهای بین‌المللی همچون زیرمجموعه سازمان ملل و بانک جهانی است.

این اجلاس سه روز به طول انجامید و در روزهای آینده مسائلی همچون قیمت نفت و غذا که افزایش آنها موجب افزایش تورم و گرسنگی در جهان شده است و همچنین مساله تغییرات آب‌و هوایی و مسوولیت کشورها مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

در حاشیه این اجلاس موضوعاتی همچون بحران در زیمبابوه نیز مطرح خواهد شد. کشورهای پیشرفته خواستار کناره‌گیری رابرت موگابه از ریاست‌جمهوری و تشکیل یک دولت وحدت ملی به ریاست رهبر اپوزیسیون این کشور، مورگان چانگیرای هستند.

همچنین در حاشیه اجلاس سران گروه هشت مان موهان سینگ،نخست‌وزیر هند با جورج بوش دیدار و در مورد قرارداد همکاری هسته‌ای بین دو کشور گفت و گو خواهد کرد. این قرارداد با بندهای کنونی دولت سینگ را با چالش جدی مواجه ساخته است. وزرای عضو حزب کمونیست هند عقیده دارند که قرارداد اتمی کنونی هند را وابسته شدید ایالات متحده خواهد کرد و از این رو در صورت امضا شدن آنها از کابینه خارج می‌شوند. خروج این وزرا کابینه مان‌موهان سینگ را از مشروعیت خواهد انداخت.