توکیو با ترس هفته را آغاز کرد

گروه بین‌الملل - نصف سال برای بازارهای سهام و وال‌استریت سپری شده است، اما هنوز علائم و نشانه‌های بیماری و بحران اقتصادی محو نشده است و وال‌استریت حتی بر زمینی متزلزل‌تر از آغاز سال ۲۰۰۸ گام برمی‌دارد. در طول سال به دلیل تشدید بحران اعتبارات و نیز افزایش قیمت نفت شاخص داوجونز بیش از ۱۴درصد از دست داده است. به این ترتیب داوجونز تمام سودی که از سپتامبر ۲۰۰۶ تاکنون به دست آورده بود را از دست داد. تحلیلگران معتقدند بازار سهام در اوایل ژانویه هم دچار بحران شدید بود، اما در آن روزها سرمایه‌گذاران و فعالان بازار می‌دانستند که قیمت نفت در حال افزایش است.

با این همه قیمت نفت حول‌وحوش ۱۰۰ دلار دور می‌زد، حال سرمایه‌گذاران با نفت بشکه‌ای ۱۴۰ دلار دست و پنجه نرم می‌کنند. بروز علائم جدیدی از بحران اعتبارات، چشم‌انداز تاریک‌تر را در پیش روی وال‌استریت قرار داده است.

به هر حال شرایط اقتصادی ایالات متحده که ترکیبی از جریان رو به رشد قیمت و از طرفی کسادی اقتصادی است سبب شد تا بانک مرکزی ایالات متحده نرخ بهره را در هفته گذشته ثابت نگهدارد.

در شرایطی که فشارهای تورمی بر اقتصاد وجود دارند، بانک‌های مرکزی افزایش نرخ بهره را ابزاری برای مهار تورم به کار می‌گیرند، اما بانک مرکزی آمریکا به دلیل کسادی اقتصادی نمی‌تواند از این ابزار به راحتی استفاده کند و با این که اعضای کمیته تصمیم‌گیری بانک مرکزی درباره تورم جدی‌تر و شدیدتر از گذشته سخن گفتند در نهایت به دلیل جریان کند رشد اقتصادی بانک از افزایش نرخ بهره خودداری کرد و فقط یکی از ده عضو کمیته تصمیم‌گیری به افزایش نرخ بهره رای مثبت داد.

این اخبار و وضعیت ناخوش وال‌استریت، سبب رکود و تنزل توکیو که به طور سنتی تحت تاثیر جریان وال‌استریت و نیز وضعیت اقتصادی ایالات متحده، قرار دارد، شد. در اولین روز هفته جدید، بازار سهام توکیو به‌رغم شروع خوب و افزایش در جلسه صبح، روز را با تنزل سپری کرد. ضرر سنگین وال‌استریت در روز جمعه و نیز انتظار برای انتشار گزارش اعتماد مصرف‌کنندگان باعث تنزل شاخص‌های سهام در توکیو شد.

به این ترتیب شاخص سهام نیکی ۶۳ واحد یا ۴۶/۰درصد از دست داد و به واحد ۱۳۴۸۱ رسید. شاخص سهام توپیکس هم کمتر از یک واحد یا ۰۴/۰درصد ضرر کرد و به واحد ۱۳۲۰ رسید. وال‌استریت، در این هفته به مهم‌ترین عاملی که توجه خواهد کرد، قیمت نفت است. علاوه بر این اخبار اقتصادی که مهم‌ترین آنها، گزارش اشتغال در ماه ژوئن است، توجه خواهد کرد. البته گزارش اشتغال وزارت بازرگانی، قرار است وضعیت ۶ ماه بازار کار در ایالات متحده را نشان دهد.

درباره بازار نفت، وال‌استریت امیدوار به ثبات در قیمت نفت است. بسیاری از تحلیل‌گران معتقدند، بازار انرژی دچار حباب شده است و این حباب به زودی خواهد ترکید و قیمت نفت از ۱۴۲دلار به حدود ۱۰۰دلار سقوط خواهد کرد، این در حالی است که برخی دیگر به ویژه صادرکنندگان نفت، صحبت از نفت ۲۰۰دلاری می‌کنند. نیم سال سپری شده است و فعالان دنبال عواملی برای ثبات هستند.

در بازار معاملات ارزی ارزش دلار در مقابل ارزهای رقیب کاهش یافت. پس از آنکه دلار در هفته گذشته اندکی تقویت شد، بار دیگر تنزل یافت. روز دوشنبه، هر دلار به ازای ۱۵/۱۰۶ ین معامله شد، این در حالی است که روز جمعه در نیویورک هر دلار به ازای ۳۴/۱۰۶ ین معامله شده بود. روز دوشنبه نرخ برابری دلار در برابر یورو به ازای هر یورو ۵۷۸۵/۱دلار بود، این در این حالی است که در روز جمعه هر یورو به ازای ۵۷۴۳/۱دلار معامله شده بود.