نواز، شعار اعدام مشرف را سر داد

گروه بین‌الملل- قضات و وکلای خشمگین در تظاهرات بزرگی که روبه‌روی کاخ ریاست جمهوری در اسلام‌آباد برگزار کردند، از مشرف خواستند از مقام خود استعفا دهد. به گزارش بی‌بی‌سی، نواز شریف، نخست‌وزیر سابق پاکستان و متحد حزب مردم در کابینه فعلی به اعتراض وکلای معترض پیوست. نوازشریف در سخنرانی برای وکلای معترض و فعالان سیاسی گفت، مشرف باید پاسخگو باشد. نوازشریف خطاب به جمعیت فریاد کشید، «مشرف را اعدام کنید.» وی خطاب به رییس جمهوری گفت: پرویز مشرف به آنچه ملت از تو می‌خواهد گوش بده. ملت علیه تو گواهی می‌دهد. جمعیت ۱۵۰۰۰ نفری معترضان، سخنان تند نواز را با تکرار شعارها و فریادهای خود تایید می‌کرد. قضات و وکلای برکنار شده توسط ژنرال مشرف در اعتراضاتی که از هفته گذشته آغاز شده است، خواستار بازگشت به کار و استعفای مشرف از ریاست جمهوری شده‌اند.

افتخار محمد چودری، دادستان عالی که یک سال در بازداشت خانگی به سر می‌برد هم هفته گذشته به تظاهرات‌کنندگان پیوست و خواستار عزل مشرف شد. نوازشریف، رهبر حزب مسلم لیگ (شاخه‌نواز) که متحد حزب مردم در پارلمان و کابینه جدید است، از ابتدا خواستار بازگشت به کار قضات معزول بود، اما حزب مردم به‌رغم اینکه با این شرایط در آغاز موافق بود اما به تدریج این موضوع را از اولویت‌های خود خارج کرد. نواز شریف ماه گذشته در تاکید بر تقاضای اولیه، تهدید کرد در صورتی که وکلای معزول بر سر کار باز نگردند از کابینه خارج می‌شود. حزب مردم هم اعلام کرد که به اتحاد پایبند است و استعفای اعضای مسلم لیگ را نمی‌پذیرد.

خشم‌نواز و اعلام صریح او در تظاهرات وکلا، نشان می‌دهد که اختلاف مسلم لیگ با حزب مردم جدی‌تر شده است و حاضر نیست با مشرف مماشات کند. حزب مردم درباره بازگشت به کار وکلا معتقد است، می‌خواهد اقدامات قانونی انجام دهد و با اصلاحات در قانون اساسی که محدود کردن اختیارات رییس‌جمهور یکی از اهداف آنها است، زمینه بازگشت به کار برخی از وکلا را فراهم کند.

آصف‌علی زرداری در عین حال گفته است که برخی از این وکلا همان کسانی بودند که زمینه مشروعیت کودتای مشرف را فراهم آورده‌اند و لزومی ندارد که این حزب، حال خود را با مشرف بر سر آنها درگیر کند.به نظر می‌رسد حزب مردم علاقه‌ای ندارد تا با مشرف بر سر این موضوع درگیر شود و بیشتر علاقه‌مند است در شرایط کنونی با رییس‌جمهور همکاری کند.

در اتخاذ چنین موضعی به احتمال زیاد سیاست کشورهای خارجی از جمله ایالات متحده بی‌تاثیر نیست که از ابتدا به‌رغم انتقاد از مشرف زوج مشرف - بوتو - را برای اداره پاکستان مناسب می‌دیده و به آن راضی است.

مشرف متحد ایالات متحده در مبارزه با تروریسم است و به نظر می‌رسد در شرایط فعلی همکاری نیروهای دموکراتیک با مشرف منطقی باشد. ارتشی که مشرف زمانی فرمانده آن بود نقش مهمی در تاریخ و سیاست پاکستان دارد و برکناری مشرف ممکن است باعث رنجش بخشی از ارتش شود که یقینا برای دموکراسی و نیروهای دموکراتیک مناسب نیست.

با این همه برخی از نیروهای سیاسی که احتمالا از اعتراض بخش‌های تکنوکرات جامعه علیه مشرف به وجد آمده‌اند و فاصله گرفتن لایه‌هایی از ارتش را از مشرف و نیز کاهش محبوبیت وی را دیده‌اند، می‌خواهند از فرصت استفاده و مشرف را برکنار کنند. این در حالی است که دولت در پاکستان در مقابل سازمان قدرتمند ارتش ضعیف است و در پاره‌ای موارد فاسد عمل کرده است و بنابراین برکناری مشرف لزوما از نفوذ و قدرت ارتش در سیاست پاکستان نخواهد کاست و نیز دوام و استمراری را نیز به دولت‌ها نوید نمی‌دهد.

تظاهرات دیروز به آرامی برگزار شد، هر چند شعارها تند و خشمگینانه بود، اما هر دو طرف یعنی نیروهای نظامی و تظاهرکنندگان از دست یازیدن به حرکتی که موجب تحریک دیگری شود، اجتناب کردند.

راهپیمایی بزرگ وکلا که از هفته گذشته آغاز شده است تاکنون از شهرهای مختلف عبور کرده است تا به پایتخت برسد.دولت نواز شریف در سال ۱۹۹۹ با کودتای ژنرال مشرف ساقط و خود وی تبعید شد.