تحلیل اکونومیست از وضعیت اقتصادی بزرگترین صادرکننده برنج جهان
بحران جمعیت، بحران غذا
مترجم- شادی آذری: در پی هراس از افزایش قیمت برنج و نگرانی از اینکه آیا فیلیپین، بزرگترین صادرکننده برنج جهان قادر خواهد بود به قدر کافی محصول عرضه کند، نتایج آخرین سرشماری نوک پیکان تقصیرات را به سوی مقصری همیشگی چرخاند: ازدیاد جمعیت.وقتی سرشماری اواخر ماه اوت انجام شد، ارقام به دست آمده نشان داد که جمعیت فیلیپین حدود ۸۹میلیون نفر است، در حالی که در سال ۲۰۰۰ این رقم ۷۷میلیون نفر بود. این یعنی از سال ۲۰۰۰ به بعد نرخ رشد سالانه جمعیت فیلیپین بیش از ۲درصد بوده است. این نرخ رشد کمتر از نرخ رشد سالانه ۳/۲درصد در دهه ۹۰میلادی و نرخ رشد ۳درصد در دهه ۶۰میلادی بوده است. اما هنوز سریعتر از حد انتظار است. برخی از تحلیلگران معتقدند که این سرشماری ارقام را کمتر از واقعیت نشان داده است، به خصوص ارقام مربوط به فیلیپینیهای فقیرتر را. آنها معتقدند جمعیت فیلیپین اکنون باید بالغ بر ۹۳میلیون نفر باشد.
بنابراین این کشور در هر ساعت ۲۰۰دهان کوچک دیگر منتظر غذا دارد. و تعداد فزایندهای از آنها در فقر شدید به دنیا میآیند. آمار و ارقام دولتی حاکی از آن است که تعداد افرادی که زندگی خود را با کمتر از یک دلار در روز میگذرانند، از سال ۲۰۰۳ تاکنون ۱۶درصد افزایش یافته است و به ۲۸میلیون نفر رسیده است. جمعیت بیشتر به معنای خانههای بیشتر و درنتیجه زمینهای کمتر برای کشاورزی است.
دولت فیلیپین در ماه جاری ممنوعیتی موقت را در مورد ساختوساز روی زمینهای کشاورزی به تصویب رساند. این اقدام در راستای دستیابی به خودکفایی در تولید برنج بود.
برخی مقامات ارشد رییسجمهوری این کشور، گلوریا ماگاپاگال آرویو را تحت فشار گذاشتهاند تا با توسعه دولتی روشهای جلوگیری از باروری و سایر کمکهای تنظیم خانواده موافقت کند.
اما خانم آرویو یک کاتولیک معتقد است و تحت تاثیر اسقفهای تاثیرگذار. او از حمایت آنها برخوردار است تا در برابر چنین قانونی مقاومت کند، چون پیش از این پروژههای قضایی زیادی در این رابطه تشکیل شده است.
سالیان سال فقرای فیلیپین به داروهای جلوگیری از بارداری که توسط سازمان کمکهای آمریکا، یواساید، تامین میشد، وابسته بود. اما اکنون برنامه این سازمان خاتمه یافته است و دولت فیلیپین هم نظارت نه چندان سختی را بر این موضوع دارد. به رغم ممنوعیت و محکومیت ۶ سال حبس در زندان، هر ساله ۵۰۰۰۰۰فیلیپینی اقدام به سقط جنین میکنند.
بحث اینکه آیا رشد جمعیت، عامل اولیه فقر و عدم توسعه یافتگی فیلیپینیها است یا نه، سالها است که ادامه دارد. اسقفهای کاتولیک به این مساله اعتقاد دارند که فساد و سوء مدیریت دولت عواملی است که باید به عنوان مقصر مورد سرزنش قرار گیرد.
فیلیپینیها بیشتر از حد کافی از زمین و سایر منابع طبیعی برخوردارند و اگر اینگونه غلط اداره نمیشد، میتوانست کل جمعیت این کشور را پوشش دهد. اما رشد سریع جمعیت فقط اوضاع را بدتر میکند. آمار و ارقام منتشر شده توسط صندوق جمعیتی سازمان ملل حاکی از آن است که در دسترس گذاشتن بیشتر داروهای جلوگیری از بارداری میتواند نرخ رشد جمعیت را کاهش دهد. تیمور شرقی، یک کشور فقیر و کاتولیک دیگر در آسیا، موردی بحرانی است، چون در این کشور هیچ داروی ضدبارداری یافت نمیشود و نرخ زاد و ولد به طرز وحشتناکی رو به فزونی است.
ارسال نظر