هشدار اوباما به ناتو:
روزهای سختی در افغانستان پیشرو است
گروه بینالملل- باراک اوباما رییسجمهوری ایالاتمتحده در اجلاس سران سازمان پیمان آتلانتیک شمالی - ناتو - در شهر شیکاگو، که مساله عقبنشینی نیروهای خارجی از افغانستان دستور کار اصلی آن است، هشدار داد که «روزهای سختی» در پیش است.
رهبران کشورهای عضو ناتو / عکس: AFP
گروه بینالملل- باراک اوباما رییسجمهوری ایالاتمتحده در اجلاس سران سازمان پیمان آتلانتیک شمالی - ناتو - در شهر شیکاگو، که مساله عقبنشینی نیروهای خارجی از افغانستان دستور کار اصلی آن است، هشدار داد که «روزهای سختی» در پیش است. همزمان، فرانسوا اولاند رییسجمهوری جدید فرانسه نیز بار دیگر تاکید کرد که او نیروهای کشورش را تا پایان ۲۰۱۲، یعنی دو سال زودتر از موعد قبلی، از افغانستان خارج خواهد کرد.
این در شرایطی است که به گزارش بی.بی.سی، ناتو برای تحویل دادن امور امنیتی به نیروهای افغان تا پایان سال ۲۰۱۴ آماده میشود. حامدکرزی رییسجمهوری افغانستان هم در اینباره گفت که کشورش کاملا به مسوولیتهای خود آگاه است. بعضی از اعضای ناتو هم قول ارائه کمک مالی برای یاری رساندن به نیروهای افغان برای مقابله با شورشگری طالبان پس از خروج نیروهای خارجی را دادهاند. ناظران سیاسی بر این باورند که این اجلاس در جستجوی آشتیدادن این دو پیام متفاوت است. از یک طرف به عموم مردم در کشورهای عضو ناتو گفته میشود که جنگ در افغانستان برای نیروهای اعزامی این کشورها درحال پایان یافتن است، از سوی دیگر به افغانها اطمینان داده میشود که این ائتلاف پس از ۲۰۱۴ افغانستان را تنها نخواهد گذاشت.
اندره فو راسموسن، دبیرکل ناتو گفت: «هیچ عجلهای برای خروج وجود ندارد. هدف ما، استراتژی ما و جدول زمانی ما همچنان ثابت است.» همزمان اوباما اخطار داد که «چالش های بزرگی پیشرو است» و از رهبران ناتو خواست «منابع شان را کنار هم بگذارند.» اوباما در این اجلاس که در محل سکونت سابق او برگزار میشود، گفت: «همانطور که برای امنیت مشترکمان فداکاری کردهایم، در عزممان برای کامل کردن این ماموریت متحد خواهیم بود.»
رهبران بیش از ۵۰ کشور در این اجلاس حضور دارند که شامل روسای دولتهای ۲۸ کشور عضو ناتو، کرزی و آصف علی زرداری رییسجمهوری پاکستان است. با شروع گفتوگوها، اوباما از «یک دهه دگرگونکننده» در افغانستان و فداکاریهای عظیم مردم آمریکا در مسیر صلح، ثبات و توسعه در آن کشور سخن گفت. علاوه بر اولاند، چندین رهبر ناتو برای عقبنشینی نیروها از افغانستان پیش از سال ۲۰۱۴ در کشورهای خود تحت فشار سیاسی قرار دارند. با این حال راسموسن گفت که چنین اقداماتی بخشی از طرح خروج است، و با آن مغایرتی ندارد. او اضافه کرد: «ما اکنون درحال طی کردن فرآیند انتقال تدریجی مسوولیتهای عمده امنیتی به افغانها هستیم و این فرآیند تا پایان ۲۰۱۴ کامل خواهد شد و در جریان آن شاهد خروج نیروها خواهیم بود، تغییری از نقش رزمیبه نقش پشتیبانی.» برخی کشورها - از جمله آمریکا، استرالیا، بریتانیا و آلمان - قول دادهاند که به صندوق بینالمللی برای کمک به نیروهای افغان پس از خروج ناتو پول اهدا کنند. انتظار میرود که آمریکا نیمیاز چهار میلیارد دلاری که تخمین زده میشود سالانه مورد نیاز باشد را تقبل کند. خشونت در افغانستان ده سال پس از سقوط طالبان توسط نیروهای آمریکایی هنوز فروکش نکردهاست. براساس ارقام سازمان ملل آمار کشتهها در سال ۲۰۱۱ رکورد جدیدی ثبت کرد و به ۳۰۳۱ نفر رسید که بخش اعظم آن ناشی از عملیات پیکارجویان بود. پیشتر در ماه جاری، طالبان شروع عملیات تهاجمیسالانه در فصل بهار را اعلام کرد. روز شنبه یک بمبگذار انتحاری حداقل ۱۰ نفر از جمله تعدادی کودک را در یک ایست بازرسی در استان خوست کشت. از سوی دیگر و به باور کارشناسان دولت اوباما امیدوار است زرداری با بازگشایی خط مهم تدارکاتی از پاکستان به افغانستان که در ماه نوامبر پس از مرگ شماری از سربازان پاکستانی در یک حمله هوایی آمریکا بسته شد موافقت کند. همکاری پاکستان برای موفقیت در ماموریت بینالمللی در افغانستان بسیار حیاتی است. یکی دیگر از موضوعهای این اجلاس سیستم دفاع موشکی برای اروپا است. این سیستم با ابتکار آمریکا ساخته میشود. انتظار میرود که رهبران ناتو اولین مرحله از این طرح را که با استقرار ناوهای جنگی آمریکایی مجهز به ضدموشکها در مدیترانه و نصب سیستم راداری در ترکیه همراه است، اعلام کنند. روسیه مخالفت شدید خود با این طرح را اعلام کرد زیرا معتقد است بازدارندگی اتمی آن را تضعیف میکند.
تظاهرات ضد جنگ در شیکاگو
نشست سران کشورهای عضو ناتو در شرایطی برگزار میشود که معترضان ضد جنگ آمریکایی با برپایی تظاهرات گسترده در شهر شیکاگو، اعتراض خود را به سیاستهای جنگطلبانه کشور های عضو ناتو اعلام کردند. به گزارش خبرگزاری فارس، همزمان با برگزاری بیست و پنجمین نشست سالانه ناتو در شیکاگو، هزاران معترض آمریکایی و فعال ضد جنگ، از ساعات پایانی روز یکشنبه و اوایل صبح دیروز دست به تظاهرات گسترده در مرکز شهر شیکاگو زدند. تعدادی از معترضان نیز توسط ماموران پلیس دستگیر شدند و پس از درگیری در منطقه مک کورمیک، پلیس شیکاگو در یک کنفرانس خبری اعلام کرد که تظاهرات در نزدیکی مقر نشست ناتو به دستگیری ۴۵ نفر از معترضان و زخمیشدن ۴ مامور پلیس منتهی شده است. تصاویر منتشر شده نشان میدهد پلیس آمریکا با یورش به تظاهرات مسالمتآمیز معترضان، شماری از آنها را به طرز وحشیانهای بازداشت کرد.
دیدار اولاند و گل
رییس جمهوری ترکیه و فرانسه در جریان نشست ناتو در شیکاگو با یکدیگر دیدار کردند. به گزارش ایسنا به نقل از روزنامه حریت ترکیه، عبدالله گل، رییس جمهوری ترکیه و فرانسوااولاند، رییس جمهوری فرانسه که هر دو به دلیل نشست ناتو در شیکاگو حضور دارند، طی دیداری علاقه یکدیگر را برای ارتقای سطح روابط دو کشور ابراز کردند. اولاند و گل در این دیدار تاکید کردند که خواهان برقراری یک دوره صمیمی و گرم در روابط ترکیه و فرانسه هستند. اولاند با تاکید بر این که نباید با سوء تفاهمهای گذشته وقت تلف کرد، گفت که خواهان احیای روابط قدیمی ترکیه و فرانسه است. رییسجمهوری فرانسه با اشاره به روند عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا بیان کرد که رکود اقتصادی در اروپا مشکل مشترک است و تعداد زیادی ترک در فرانسه زندگی میکنند. همچنین رییس جمهوری فرانسه خواهان ارتقای سطح روابط دو کشور شد و تاکید کرد که وزیران ترکیه و فرانسه باید بیشتر در ارتباط باشند. گل نیز به دلیل سخنان امیدوارکننده اولاند ابراز خرسندی کرد و گفت که منافع فرانسه و ترکیه در یک جهت است و این دو کشور از کشورهای بزرگ و قدرتمند اروپا هستند. در این دیدار برخلاف دیدارهای قبلی نمایندگان ترکیه و فرانسه، که همواره مقامات فرانسه بر موضوع نسلکشی ارامنه تاکید میکردند، سخنی راجع به آن گفته نشد. همچنین در این دیدار اولاند نظر گل را راجع به رکود اقتصادی در اروپا پرسید و گل در پاسخ به این سوال بیان کرد که ترکیه نیز در سال ۱۹۹۰ دچار یک رکود اقتصادی شد ولی در آن زمان تدبیرهای درستی به کار گرفته شد.
ارسال نظر