فرانسه در بیم و امید
دور اول انتخابات ریاستجمهوری فرانسه دیروز برگزار شد
گروه بینالملل- انتخابات دور اول ریاستجمهوری فرانسه، دیروز برگزار شد. این انتخابات در شرایطی برگزار شد که نگرانیها در مورد بحران در منطقه یورو و بیکاری گسترده افزایش یافتهاست.
فرانسوا اولاند سوسیالیست بخت اول پیروزی در انتخابات ریاستجمهوری فرانسه است/ عکس: Getty Images
دور اول انتخابات ریاستجمهوری فرانسه دیروز برگزار شد
گروه بینالملل- انتخابات دور اول ریاستجمهوری فرانسه، دیروز برگزار شد. این انتخابات در شرایطی برگزار شد که نگرانیها در مورد بحران در منطقه یورو و بیکاری گسترده افزایش یافتهاست. به گزارش بی.بی.سی، نیکولا سارکوزی، کاندیدای راست میانه در تلاش است تا برای یک دوره دیگر سمت ریاست جمهوری را در اختیار بگیرد.
سارکوزی در سخنانی مدعی شدهاست که تنها نامزدی است که میتواند فرانسه را «مقتدر نگه دارد.»
رقیب جدی سارکوزی در این دوره فرانسوا اولاند، کاندیدای سوسیالیستها است که گفته است «اکنون نوبت چپگراها است که کشور را اداره کنند.»
در این دوره از انتخابات ۱۰ کاندیدا حضور دارند، در صورتی که هیچ یک از آنها بیش از ۵۰ درصد آرا را بدست نیاورند، انتخابات به دور دوم کشیده خواهد شد. دور دوم انتخابات در ششم ماه مه، هفدهم اردیبهشت ماه، برگزار خواهد شد.
براساس برنامه ریزیهای انجام شده حوزههای رایگیری تا ساعت ۱۸:۰۰ به وقت فرانسه - ۲۰:۳۰- بودند و گفته شده بود در شهرهای بزرگ زمان رایگیری دو ساعت بیشتر خواهد بود.
قرار بود نخستین نتایج رسمی پس از بسته شدن آخرین حوزههای رایگیری در ساعت۲۰:۰۰ اعلام شود. نیکولا سارکوزی که از سال ۲۰۰۷ رییس جمهوری فرانسه بوده، وعده داده است که کسری بودجه عظیم فرانسه را کاهش دهد و از کسانی که برای فرار مالیاتی کشور را ترک میکنند مالیات بگیرد.
سارکوزی در عین حال خواستار تصویب قانونی شده است که قراردادهای دولتی را تنها به شرکتهای اروپایی بدهد و تهدید کرده است که اگر اعضای اتحادیه اروپا ورود مهاجران از کشورهای غیراروپایی را مهار نکنند، فرانسه را از اتحادیه اروپا خارج خواهد کرد. اولاند نیز وعده دادهاست که مالیات شرکتهای بزرگ و کسانی را که بیش از یک میلیون یورو در سال درآمد دارند افزایش دهد. او در عین حال قصد دارد حداقل دستمزد را افزایش دهد، ۶۰ هزار معلم بیشتر استخدام کند و سن بازنشستگی را از ۶۲ سال به ۶۰ سال برساند. اگر اولاند در این انتخابات پیروز شود، اولین رییسجمهوری چپگرای فرانسه بعد از فرانسوا میتران خواهد بود که دو دوره هفت ساله رییسجمهوری فرانسه بود. اگر سارکوزی نتواند در این انتخابات به پیروزی برسد، اولین رییسجمهوری از زمان والری ژیسکاردستن در سال ۱۹۸۱ خواهد بود که تنها برای یک دوره هفت ساله سمت ریاست جمهوری را در اختیار داشت. دوره ریاست جمهوری در فرانسه در حال حاضر پنج سال است. رایگیری در بعضی از جزایر متعلق به فرانسه از جمله جزایر گوادلوپ و مارتینیک در دریای کارائیب به دلیل تفاوت زمانی روز شنبه برگزار شد.
آقای رییسجمهور در انتظار معجزه
این همه در شرایطی است که به گزارش دویچه وله، نیکولا سارکوزی، رییس جمهوری فرانسه و کاندیدای حزب «همبستگی برای جنبش مردمی» که حزب متعلق به راست میانه محسوب میشود، در شرایط خوبی قرار ندارد. سیاستهای او در پنج سال گذشته با انتقادهای بسیاری روبهرو بوده است.
بحران اقتصادی و افزایش بیکاری از مهمترین عواملی محسوب میشوند که محبوبیت سارکوزی را کاهش دادهاند. کاهش رتبه اعتباری فرانسه، سیاستهای تعدیل اقتصادی و همچنین افزایش سن بازنشستگی از ۶۰ سال به ۶۲ سال از دیگر مواردی هستند که موفقیت دوباره رییسجمهوری فعلی فرانسه را با تردید روبهرو کرده است. پیشبینی میشود که نیکولا سارکوزی در دور اول انتخابات بین ۲۵ تا ۲۷ درصد آرا را کسب کند. با این حال هواداران او با تاکید بر تجربه و توان رهبری سارکوزی و بیتجربگی رقبای انتخاباتیاش، امیدوارند بتوانند نظر رایدهندگان را جلب کنند.
رویای بازگشت سوسیالیستها به کاخ الیزه
افول ستاره اقبال نیکولا سارکوزی جان دوبارهای به سوسیالیستهایی دادهاست که نامزدشان، سگولن رویال، در انتخابات دوره گذشته با اختلاف ۶ درصد از سارکوزی شکست خورده بود. نظرسنجیها از شرایط بهتر فرانسوا اولاند در دور اول انتخابات حکایت دارند. پیشبینی میشود اولاند که یک سیاستمدار «چپگرای میانهرو» محسوب میشود، ۲۸ تا ۳۰ درصد آرا را کسب کند.
سوسیالیستها امیدوارند با ائتلاف با دیگر گروههای چپگرا بتوانند در دور دوم رقابتها به کاخ الیزه راه یابند. آنها در شرایطی فرانسوا اولاند را نامزد انتخابات ریاست جمهوری کردند که پیشتر انتظار میرفت دومینیک استراس کان در این رقابت شرکت کند.
اما اتهام آزار جنسی به استراس کان در سال ۲۰۱۱ در حالی که ریاست صندوق بینالمللی پول را بر عهده داشت، موجب شد، نه تنها از ریاست صندوق بینالمللی پول استعفا دهد، بلکه از رقابتهای انتخاباتی فرانسه نیز کنارهگیری کند. پیش از این اتفاقات، از وی به عنوان یک «سوسیالیست محبوب و توانمند» یاد میشد که میتواند نیکولا سارکوزی را در انتخابات شکست دهد.
راستهای افراطی، کلید موفقیت سارکوزی
مارین لوپن، رهبر «جبهه ملی» که یک حزب دست راستی افراطی است، دیگر کاندیدای انتخابات فرانسه است. او دختر ژان ماری لوپن، بنیانگذار «جبهه ملی» است.
میزان آرای لوپن در دور اول انتخابات میتواند به نیکولا سارکوزی در دور دوم کمک کند که یک بار دیگر برگزیده شهروندان فرانسه لقب بگیرد. این در حالی است که مارین لوپن و هوادارانش حاضر باشند در دور دوم از سارکوزی حمایت کنند. بر اساس نظرسنجیها، خانم لوپن میتواند ۱۴ تا ۱۷ درصد آرا را کسب کند. اما شاید خانم لوپن که برای اولین بار نامزد ریاستجمهوری فرانسه شده، در اندیشه تکرار موفقیت پدرش در انتخابات سال ۲۰۰۲ میلادی باشد. در آن زمان پیشبینیها از راهیابی لیونل ژوسپن سوسیالیست به دور دوم حکایت داشت، اما این ژان ماری لوپن بود که آرای بیشتری کسب کرد. گرچه در نهایت ژاک شیراک بود که به ریاست جمهوری فرانسه رسید.
چپهای افراطی، شورشیان آرمانخواه
ژان لوک ملانشون، نامزد چپ رادیکال است. او چهار سال پیش از حزب سوسیالیست جدا شد. ملانشون عقاید ضد سرمایهداری دارد و بر اساس نظرسنجیها میتواند حدود ۱۴ درصد آرا را کسب کند.
به نظر میرسد اگر رقابت در دور دوم میان سارکوزی و اولاند باشد، هواداران او در کنار نامزد سوسیالیستها خواهند ایستاد. بر همین اساس او همان نقشی را میتواند بازی کند که مارین لوپن در اردوگاه راستگرایان دارد.
آیا همه راهها به «بیرو» ختم میشود؟
بر اساس افکارسنجیها، در میان ۱۰ کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری فرانسه، پنج نفر میتوانند آرای تعیینکنندهای را به خود اختصاص دهند. جالب است که پنجمین نفر از این کاندیداها میتواند تاثیرگذارترین نقش را داشته باشد.
فرانسوا بیرو، کاندیدای حزب میانهرو «جنبش دموکرات»، در انتخابات پنج سال پیش توانست حدود ۲۰ درصد آرا را کسب کند. گرچه او به دور دوم راه پیدا نکرد اما موفقیت خیرهکنندهای برایش محسوب میشد. بیرو در نظرسنجیها با ۱۰ درصد آرا در جایگاه پنجم است. با توجه به آرای احتمالی دیگر کاندیداها این موضوع که هواداران او در دور دوم کدام نامزد را انتخاب کنند، تعیینکننده خواهد بود. تحلیلهای موجود بر پایه نظرسنجیهای صورت گرفته دقیقا نمیتواند بیانکننده واقعیتی باشد که دیروز رقم خورد. تصمیم آنهایی که تا آخرین لحظه نمیدانستند به چه کسی باید رای بدهند و در نهایت آرایی که شهروندان فرانسه به صندوقها ریختند، رییسجمهوری فرانسه را مشخص خواهد کرد.
ارسال نظر