روسیه در انتظار بازگشت پوتین به کرملین

عکس: Getty Images

انتخابات ریاست‌جمهوری روسیه امروز در شرایطی برگزار می‌شود که پیروزی پوتین قطعی به نظر می‌رسد

احسان ابطحی

مردم روسیه خود را آماده می‌کنند تا ولادیمیر پوتین، قدرتمند‌ترین مرد این کشور را برای بار سوم به کاخ کرملین باز‌گردانند. این در شرایطی است که پوتین پس از انتخابات پارلمانی ماه دسامبر گذشته با بزرگ‌ترین نا‌آرامی‌ها در روسیه پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی مواجه شده‌است.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، پیروزی پوتین ۵۹ ساله که پیش‌تر عضو سازمان کا.‌گ.ب بوده‌است غیر‌قابل تردید به نظر می‌رسد.

نظر‌سنجی‌های دولتی نشان می‌دهند که ولادیمیر پوتین، با به دست آوردن ۶۰ درصد آرا موفق خواهد شد تا در همان دور اول به پیروزی دست یابد و گنادی زیوگانف کمونیست، که مهم‌ترین رقیب او به شمار می‌رود با کسب ۱۵ درصد در رتبه دوم قرار خواهد گرفت.

انتظار می‌رود میخاییل پروخوف، سومین فرد ثروتمند روسیه و ولادیمیر ژیرونوفسکی که یک پوپولیست به شمار می‌رود و زمانی از سوی کاخ کرملین حمایت می‌شد، برای به دست آوردن رتبه سوم با یکدیگر رقابت کنند. به نظر می‌رسد سرگئی میرونوف، رییس پیشین مجلس نمایندگان روسیه هم در رتبه آخر جای بگیرد.

پیروزی بزرگ پوتین در انتخابات ریاست‌جمهوری روسیه تنها می‌تواند بر بی‌ثباتی سیاسی روسیه که مدتی این کشور را تحت تاثیر قرار داده‌بود، سر‌پوش بگذارد و در شرایطی به دست بیاید که پوتین اقتدار سابق خود در دو دوره اول ریاست‌جمهوری‌اش بین سال‌های ۲۰۰۰ تا ۲۰۰۸ را در اختیار نخواهد داشت.

پس از انتخابات پارلمانی ماه دسامبر گذشته بود که مخالفان پوتین به خیابان‌ها ریختند و در اعتراض به آنچه که آن را تقلب در انتخابات توصیف کردند دست به تظاهرات زدند، تظاهراتی که بعد‌ها به یک جنبش تبدیل شد و رسانه‌های اجتماعی آن را الهام گرفته از بهار عربی خواندند.

تظاهرات گسترده در روسیه به چند شهر بزرگ محدود شد و مقامات حکومتی با استناد به صندوق‌های رای چنین استدلال کردند که مخالفان تنها از سوی تعداد اندکی از مردم روسیه حمایت می‌شوند.

با این وجود مقامات مسکو با اعزام ۳ هزار و ۶۰۰ پلیس اضافی به خیابان‌های مسکو تلاش می‌کنند تا مانع از گسترش تظاهرات احتمالی ضد پوتین در خیابان‌های مسکو و تسری آن به میدان سرخ شوند.

پوتین اما به تازگی‌ تلاش کرده‌است تا چهره‌ای شجاعانه در برخورد با مخالفان از خود به نمایش بگذارد. او در دیدار اخیر خود با سردبیران رسانه‌های غربی گفت که «از این وضعیت خوشحال است.»

او در این‌باره گفت:«من بر این باورم که وضعیت به وجود آمده‌ تجربه خوبی برای روسیه به شمار می‌رود.»

اما پوتین پیش‌تر نشان داده‌است که به چیزی کمتر از قدرت مطلق راضی نیست و اکنون مشخص نیست که به وضعیت کنونی چگونه پاسخ خواهد داد.

مارک اورنوف از دبیرستان اقتصاد مسکو در همین‌باره می‌گوید: «نظام خواستار اصلاحات سیاسی و اقتصادی جامع است. اما پوتین نه علاقه‌ای به اصلاحات سیاسی دارد نه اصلاحات اقتصادی.»

موسسه سیاسی چتم هاوس لندن هم در آخرین اظهار‌نظر خود بازگشت پوتین را «آخرین پرده از نمایش زوال اوضاع در روسیه می‌داند و تاکید می‌کند که این بازگشت آغاز یک روند بازسازی‌ آنطور که برخی در غرب آرزو می‌کنند‌ نیست.»

این همه در شرایطی است که مبارزات انتخاباتی پوتین سرشار از لحن ضد‌آمریکایی بود، موضوعی که نشان دهنده شکست بزرگ سیاست «ریست» یا همان «آغاز دوباره» باراک اوباما، رییس‌جمهوری ایالات‌متحده در قبال روسیه به شمار می‌رود، سیاستی که از سال ۲۰۰۹ میلادی پیگیری شد.

مبارزات انتخاباتی پوتین همچنین طوری طراحی شده‌بود که او با هیچ‌کس مناظره انتخاباتی نکند. مسوولان ستاد انتخاباتی پوتین چنین وانمود می‌کردند که پوتین به شدت مشغول است و فرصتی برای مناظره‌های انتخاباتی ندارد.

چهار نامزد دیگر انتخاباتی اما همگی تاکید کرده‌اند که تنها امیدوارند رتبه دوم را به دست آوردند و در بهترین شرایط با پوتین وارد مرحله دوم انتخابات شوند.

پروخوف که قصد داشت جمعه شب به یک کنسرت انتخاباتی برود در این‌باره گفت: «من حقیقتا می‌خواهم به مرحله دوم انتخابات راه یابم.»

پوتین اما بسیار آرام به نظر می‌رسد و در آخرین ساعات منتهی به انتخابات روسیه پشت میز نشست و خطاب به مردم سخنرانی کرد.

نخست‌وزیر روسیه در این سخنرانی کوتاه تاکید کرد که باید همه اقشار جامعه در بالاترین سطح ممکن با یکدیگر به وحدت برسند.

او اضافه کرد: «ما باید به طرزی آرام و سازنده با یکدیگر کار کنیم، به دور از هرگونه شوک و یا انقلاب.»

انتخابات ماراتن‌گونه روسیه در ۹ منطقه زمانی و از شرق دور این کشور و از ساعت ۸ شب شنبه به وقت گرینویچ آغاز می‌شود. این انتخابات اما ۲۱ ساعت بعد و ساعت ۱۷ یکشنبه به وقت گرینویچ در کالینینگراد به اوج خود می‌رسد.