رییس‌جمهور آلمان استعفا کرد و رفت

عکس: AFP به دلیل فشار‌های ناشی از اتهام سوءاستفاده شخصی از قدرت

رییس‌جمهوری آلمان استعفا کرد

گروه بین‌الملل- یک روز پس از درخواست دادستان هانوفر برای لغو مصونیت کریستیان وولف، رییس‌جمهوری آلمان، او از سمت خود استعفا کرد. وولف از هفته‌ها پیش به اتهام سوءاستفاده شخصی از مقام خود در دوره نخست‌وزیری ایالت نیدرساکسن، موقعیت متزلزلی پیدا کرده بود.

به گزارش دویچه وله، کریستیان وولف، رییس‌جمهوری آلمان یک روز پس از درخواست دادستان ایالت نیدرساکسن از مجلس فدرال برای لغو مصونیت او، استعفا کرد.

پس از تقاضای دادستان یادشده، فشارها بر وولف بیش از پیش افزایش یافت. در تاریخ معاصر آلمان سابقه نداشته است که دستگاه قضایی کشور خواهان لغو مصونیت رییس جمهوری شود.

براساس قوانین آلمان، رییس‌جمهوری نیز مانند نمایندگان مجلس فدرال و مجالس ایالتی دارای مصونیت سیاسی است و تا زمانی که از این مصونیت برخوردار است، نمی‌تواند تحت تعقیب قضایی قرار گیرد. به این دلیل دادستان تنها زمانی می‌تواند رییس‌جمهوری را تحت تعقیب قرار دهد که مجلس فدرال مصونیت او را لغو کرده باشد. لغو این مصونیت به معنای آن است که قوه قضائیه می‌توانست وولف را بازجویی کند و برای تکمیل پرونده او حتی کاخ ریاست جمهوری را نیز مورد تفتیش قرار دهد.

براساس پرونده‌ای که در هانوفر، مرکز ایالت نیدرزاکسن، تشکیل شده، ظن ابتدایی وجود دارد که دهمین رییس‌جمهوری آلمان در دوران نخست‌وزیری ایالت نیدرزاکسن کوشیده است از موقعیت خود برای استفاده شخصی بهره‌جویی کند.رییس‌جمهوری آلمان در بیانیه‌ای که برای استعفای خود از رسانه‌های سراسری قرائت کرد گفت که بررسی پرونده او به تبرئه‌اش خواهید انجامید. او گفت که رییس جمهوری آلمان باید تکیه‌اش بر اکثریت قاطع مردم باشد و تنها به اکثریت آرا بسنده نکند.

اتهام‌های گوناگون

رییس‌جمهوری آلمان، از هفته‌ها پیش به دلیل اتهامات گوناگون مورد انتقاد افکار عمومی بوده‌است. یکی از این اتهامات وولف آن است که در دوران نخست‌وزیری خود در ایالت نیدرزاکسن، چندین بار با همسر خود به خرج یک تهیه‌کننده فیلم به نام دیوید گرونه‌والد به سفرهای تفریحی رفته است. گویا چنین امتیازهایی سبب شده که تهیه‌کننده یادشده از حمایت‌های غیرمجاز از سوی دولت نیدرزاکسن برخوردار شود و از جمله ضمانت‌های مالی بانکی دریافت کند که ظاهرا خود وولف برای آن پادرمیانی کرده‌است.

یکی دیگر از اتهاماتی که رسانه‌ها و نمایندگان برخی احزاب آلمان به رییس‌جمهوری وارد کرده‌اند، این است که در همان دوران ریاست بر دولت محلی نیدرزاکسن، برای خرید خانه، نیم میلیون یورو وام کم‌بهره از همسر یکی از سرمایه‌داران محلی دریافت کرده و بعداَ این سرمایه‌دار موقعیت بهتری در فعالیت‌های اقتصادی ایالت پیدا کرده است. کمک مالی به گروه‌های لابی برای برگزاری جلسات و کنفرانس‌ها نیز از دیگر اتهام‌هایی است که در پرونده وولف دیده می‌شود.

ضربه‌ای به صدراعظم

گرچه وولف از هفته‌ها پیش از سوی افکار عمومی و به خصوص احزاب اپوزیسیون برای استعفا زیر فشار بود، اما تصمیم دادستان هانوفر به این خواست شدت و حدت بیشتری بخشید.

وولف تا قبل از رسیدن به مقام ریاست جمهوری در سال ۲۰۱۰ از اعضای رهبری حزب حاکم دموکرات مسیحی بود و آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان در انتخاب او توسط مجلس به این مقام نقشی اساسی داشت. تا قبل از تقاضای دادستان هانوفر، مرکل همچنان به حمایت خود از وولف ادامه می‌داد.

همزمان با اعلام احتمال استعفای وولف در صبح دیروز-جمعه- مرکل نیز سفر خود به ایتالیا را به حال تعلیق درآورد. او اندکی بعد از استعفای وولف در برابر رسانه‌ها حاضر شد و ضمن اظهار تاسف از این استعفا، کارنامه وولف را در راه ایجاد «آلمانی مدرن و متنوع» ستود. او گفت که پرونده وولف نشانه دیگری از کارکرد سالم قوه قضائیه و برابری همه افراد در برابر قانون است.

به نظر می‌رسد که با استعفای وولف، خانم مرکل برای انتخاب ریاست‌جمهوری بعدی مجبور باشد که به دیدگاه‌های اپوزیسیون نیز توجه بیشتری کند. مرکل در بیانیه خود اعلام کرد که در انتخاب ریاست جمهوری جدید به نظر احزاب اپوزیسیون توجه خواهد کرد. این رویکرد از این منظر حائز اهمیت است که در دوران صدارت مرکل، دو رییس‌جمهوری که به این مقام رسیده‌اند، پیش از موعد استعفا کرده‌اند.قبل از کریستیان وولف، هورست کوهلر، رییس‌جمهوری آلمان بود که به دلیل اظهاراتش در مورد لزوم فعال‌ترشدن ارتش آلمان برای حفظ منافع این کشور در سراسر جهان آماج انتقاد نیروهای اپوزیسیون قرار گرفت. او کمی بعد با این استدلال که در برابر این حملات از سوی مدافعان خود در احزاب حاکم دموکرات مسیحی و لیبرال مورد حمایت کافی قرار نگرفته استعفا داد.

رییس‌جمهوری آلمان را مجمعی مرکب از نمایندگان مجلس فدرال، شورای ایالت‌ها (مجلس سنا) و نمایندگانی به انتخاب مجالس ایالات ۱۶ گانه کشور برمی‌گزیند.

کریستیان وولف، رییس‌‌جمهور مستعفی آلمان/ عکس: رویترز