یونان دوباره در آشوب

عکس:‌ AFP تصویب ریاضت اقتصادی؛ آتش خشم در یونان

گروه بین‌الملل- در شرایطی که آتن و برخی از دیگر شهرهای کشور در آتش مخالفان می‌سوخت پارلمان یونان لایحه ریاضت اقتصادی را به تصویب رساند. ده‌ها هزار نفر فقط در آتن علیه این لایحه تظاهرات کردند.

به گزارش دویچه وله، پارلمان یونان روز یکشنبه (۱۲ فوریه/۲۳ بهمن) لایحه به شدت اعتراض‌برانگیز ریاضت اقتصادی را تصویب کرد. این لایحه در شرایطی تصویب شد که آتن در آتش خشم معترضان می‌سوخت.

تصویب این لایحه که به معنای اعلام آمادگی یونان برای پذیرش بسته مالی از کشورهای وام‌دهنده است، یونان را قادر می‌سازد برای بار دوم از کمک اقتصادی اتحادیه اروپا معادل ۱۳۰ میلیارد یورو استفاده کند. گفته می‌شود تصویب این لایحه یونان را از ورشکستگی مالی نجات خواهد داد.

با این‌همه مخالفت‌های گسترده‌ای علیه آن در سطح کشور وجود دارد. پنج عضو کابینه یونان به نشانه اعتراض به این برنامه ریاضتی در روز جمعه از مقام خود استعفا کردند.

پرتاب مواد آتش‌زا از سوی تظاهرات‌کنندگان به سوی پلیس در روز یکشنبه در لایحه جنجال‌برانگیز تصویب‌شده، اخراج ده‌ها هزار نفر از کارکنان دولت و همچنین کاهش ۲۰ درصدی حداقل دستمزدها منظور شده است. به‌رغم مخالفت‌های شدید موجود در دو ائتلاف اصلی، اکثریت ۱۹۹ نماینده پارلمان یونان به این لایحه رای مثبت دادند.

همزمان با جلسه تصمیم‌گیری درباره لایحه در پارلمان، معترضان از بیرون سنگ و کوکتل مولوتوف به داخل ساختمان پارلمان پرتاب می‌کردند که واکنش پلیس را در پی‌داشت. تعداد معترضان از ۸۰ تا ۱۰۰ هزار نفر برآورد شده است.

بر اساس گزارش‌ها، تا پاسی از شب، معترضان خیابان‌های شهر را در مرکز آتن در دست داشتند. کافه‌ها، سینماها، مغازه‌ها و بانک‌ها در مرکز آتن در آتش می‌سوخت. این در شرایطی بود که درگیری معترضان که نقاب سیاه به چهره داشتند در اطراف پارلمان با پلیس ادامه داشت.

لوکاس پاپادموس، نخست‌وزیر یونان، آشفتگی نظم عمومی را تقبیح کرد. چنین اعتراض عمومی‌ای از سال ۲۰۰۸، که مرگ یک نوجوان ۱۵ ساله دانش‌آموز به ضرب گلوله پلیس به اعتراض عمومی دامن زده بود، سابقه نداشته است. پاپادموس گفت: «خرابکاری، خشونت و تخریب جایی در یک کشور دموکراتیک ندارد و تحمل نخواهد شد.»

یکی از نمایندگان محافظه‌کار پارلمان نیز درباره اعتراضات در جلسه روز گذشته اعلام کرد: «ما در حال نابودی هستیم. کشور ما، خانه ما، دارد می‌سوزد، مرکز آتن در شعله‌های آتش است.» وی با این همه تاکید کرد: «ما نمی‌توانیم اجازه دهیم پوپولیسم کشور ما را بسوزاند.»

بر اساس گزارش تلویزیون یونان دامنه اعتراضات به جزایر توریستی کورفو و کرت، و شهر شمالی تسالونیکی و شهرهای مرکزی یونان نیز کشیده شده است.

لایحه ریاضت اقتصادی که پیش‌شرط کمک مالی به یونان بود شامگاه جمعه (۱۰ فوریه/۲۱ بهمن) توسط اعضای کابینه دولت به اتفاق آرا تصویب شد و برای بررسی در اختیار پارلمان قرار گرفت.

پاپادموس پیش از این با اشاره به وضعیت ناگوار اقتصادی و فشار بیش از حدی که بر اقشار میانی و کم‌درآمد این کشور در دو سال گذشته اعمال شد، گفته بود: «ما مستقیما در چشم مردم یونان می‌نگریم و به آنان می‌گوییم این برنامه به لحاظ اجتماعی هزینه کمتری نسبت به یک فاجعه مالی و اجتماعی را در پی خواهد داشت.»

او گفته بود که اگر یونان شرایط کمیسیون سه جانبه (ترویکا) متشکل از اتحادیه اروپا، بانک مرکزی اروپا و صندوق بین‌المللی پول را نپذیرد «کشور به صورتی غیرقابل کنترل به هرج و مرج اقتصادی و سپس به سوی انفجار اجتماعی کشانده خواهد شد.»

تظاهرات روز یکشنبه معترضان در آتن ابتدا صلح‌آمیز آغاز شد اما به سرعت از سوی پلیس و معترضان، هر دو طرف، به خشونت کشیده شد.

گزارشگر شبکه خبری الجزیره فضای آتن را سوررئال خوانده است. هوای آتن به علت گازهای اشک‌آور غلیظ گزارش شده است. در مرکز آتن حداقل ۱۰ دستگاه ساختمان تخریب شده‌اند و همه‌جا بقایای تخریب دیده می‌شود.

گفته می‌شود گردشگران خارجی و آن دسته از شهروندان یونان که در اعتراضات شرکت نداشته‌اند، وحشت‌زده از خیابان‌هایی که در آنها ساختمان‌ها در حال سوختن بودند و گاز اشک‌آور فضا را پوشانده بود به لابی هتل‌ها فرار می‌کردند.

یونان در سال ۲۰۱۰ برای بار نخست از کمک ۱۱۰ میلیاردی اتحادیه اروپا بهره برد و توانست از ورشکستگی مالی نجات یابد.