همزمان با تصویب تحریمهای جدید در کمیته بانکی سنای آمریکا صورت گرفت
مخالفت دوباره چین با تحریم نفتی ایران
دنیایاقتصاد- همزمان با تصویب یک طرح تحریمی جدید علیه ایران در کمیته بانکی مجلس سنای آمریکا، ون جیابائو، نخستوزیر چین در حضور آنجلا مرکل، صدر اعظم آلمان از اقدامات یکجانبه غرب در تحریم صنعت نفت تهران به شدت انتقاد کرد. مرکل پس از دیدار با مقامات چینی گفته که به طور رسمی از پکن خواسته است تا به تحریم نفت ایران بپیوندد. این در حالی است که علیاکبر صالحی، وزیر خارجه ایران بار دیگر به صراحت اعلام کرده است که تهران تحریمهای غرب را قبول ندارد. در رویدادی دیگر، کاترین اشتون، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به شبکه تلویزیونی عربی زبان ایران (العالم) گفته است: من در چارچوب مقدمات برای ازسرگیری مذاکرات، جوابیهای به ایران فرستادم. میخواهیم به میز مذاکرات در مکانی که ایران انتخاب میکند،
بازگردیم.
آنچنان که خبرگزاری فارس به نقل از خبرگزاری رویترز گزارش داده است، کمیته بانکی مجلس سنای آمریکا روز پنجشنبه طرحی را تصویب کرد که هدف آن اعمال فشار بیشتر بر معاملات بانکی و تامین مالی محمولههای نفتی ایران است.
بر اساس این گزارش، طرح کمیته بانکی سنا، بانکهای خارجی که به معاملات شرکتهای نفتی و نفتکش ایران رسیدگی میکنند را هدف میگیرد و برای اولین بار تحریمهایی که شامل شرکتهای آمریکایی میشود را به زیرمجموعههای خارجی آنها تعمیم میدهد. براساس قوانین جاری آمریکا شرکتهای آمریکایی نمیتوانند با ایران معامله کنند، اما شرکتهای خارجی وابسته به آنها میتوانند چنین مبادلاتی با ایران داشته باشند. طرح تازه کمیته بانکی پیش از آنکه قانونی شود، باید در صحن کامل سنا تصویب شود و پس از تطابق با طرح مشابهی در مجلس نمایندگان به امضای رییسجمهور برسد.
با این حال تصمیم نهایی برای اعمال تحریمها به کاخ سفید واگذار خواهد شد. کاخ سفید اعلام کرده اعمال تحریمها نباید به متحدان آمریکا یا بازارهای نفت لطمه بزند.
تیم جانسون، سناتور دموکرات کنگره آمریکا و رییس کمیته بانکداری سنا که پیشنویس این تحریمهای جدید علیه ایران را با همکاری سناتور ریچارد شلبای تنظیم کرده بود، اعلام کرد: برای نخستین بار است که تحریمهای بخش انرژی ایران را تا در برگرفتن هرگونه فعالیت اقتصادی مشترک در جهان که دولت ایران در آن مشارکت دارد، افزایش میدهیم.
صالحی: تحریمها را قبول نداریم
علیاکبرصالحی، وزیر خارجه اما در گفتوگو با روزنامه لبنانی الاخبار درباره آمادگی تهران برای مقابله با تحریمهای نفتی غرب بیان کرد: ما تحریمها را قبول نداریم. غرب در رابطه با ایران در مسیر اشتباهی حرکت میکند. متاسفانه غرب دچار نوعی توهم شده است و فکر میکند که اگر به فشارهایش علیه ایران ادامه دهد و محاصره را تنگتر کند، ایران تسلیم خواهد شد، اما ایران کشوری متمدن و دارای تاریخی اصیل است که در رویارویی با این گونه اقدامات تجربه دارد. انشاءالله از این فشارها سالم خارج خواهیم شد، اگر چه ممکن است که با موانعی روبهرو شویم، اما همه آنها را پشت سر خواهیم گذاشت.
حمایت قاطع چین از ایران
همزمان با تلاشهای سناتورهای آمریکایی علیه ایران، آنجلا مرکل ، صدر اعظم آلمان هم با هدف همراه کردن چین به تبعیت از تحریمهای نفتی علیه ایران راهی چین شد. اما ون جیا بائو، نخست وزیر چین پنجشنبه شب در مصاحبه مطبوعاتی مشترک با مرکل ضمن اعلام حمایت قاطع کشورش از روابط با ایران گفت: پکن مخالف تحریمهای یک جانبه غرب علیه صنعت نفت ایران است.
به گزارش ایرنا، نخستوزیر چین پس از مذاکرات خود با مرکل در پکن تاکید کرد: گفتوگو و همکاری یگانه راهحل درست و موثر برای موضوع هستهای ایران است.
وی با اشاره به اینکه تحریم راهحل مسائل نیست و اوضاع را پیچیدهتر میکند، گفت: موضوع ایران بسیار حساس و دارای ظرافتها و پیچیدگیهای زیادی است و به صلح و ثبات منطقه و جهان گره خورده است. استفاده از زور در این ارتباط منطقه را به خطر میاندازد و به سود هیچیک از طرفین نیست.
ون جیا بائو با اشاره به رایزنیهای کشورش برای از سرگیری گفتوگوهای هستهای اظهار کرد: از تصمیم مقامهای ایرانی برای
از سرگیری سریع مذاکرات استقبال میکنیم و آن را مهم میدانیم.
درخواست رسمی مرکل از چین
صدر اعظم آلمان که برای دیدار و گفتوگو با مقامهای چینی به پکن سفر کرده است رسما خواستار اعمال فشارهای بیشتر چین بر ایران شد.
به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از آسوشیتدپرس: آنجلا مرکل که در دانشگاه علوم اجتماعی پکن سخن میگفت تاکید کرد که دولت آلمان رسما از چین خواسته است برای اعمال فشار بیشتر بر ایران و توقف برنامه هستهای این کشور از نفوذ خود بر ایران استفاده کند و واردات نفت خام از این کشور را به شدت کاهش دهد.
تحریمهای جدید کانادا
در این میان، دولت کانادا تحریمهای اقتصادی و تجاری بیشتری علیه ایران اعمال کرد.
به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از آسوشیتد پرس، وزارت خارجه کانادا اعلام کرد: کانادا حوزه تحریمهای موجود علیه ایران را از هم اکنون توسعه میدهد و پنج نهاد و سه فرد به فهرست کنونی تحریمهای کانادا افزوده میشوند و داراییهای این افراد مسدود خواهد شد. کانادا همچنین کلیه مبادلات مالی بانکها و موسسات مالی این کشور با بانک مرکزی ایران را ممنوع اعلام کرده است.
عراق: تحریمها را اجرا نمیکنیم
از سوی دیگر علیالدباغ، سخنگوی دولت عراق اعلام کرد از آنجا که اعمال تحریمهای جدید علیه ایران به ضرر منافع کشورش خواهد بود، بغداد از اعمال این تحریمها معذور است.
به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از پایگاه خبری «الجزیره»، علیالدباغ اعلام کرد که تحریمهای تحمیلی آمریکا علیه ایران، مشکلاتی را برای عراق بهوجود آورده است، بهویژه اینکه این دو کشور روابط اقتصادی بسیار خوبی با یکدیگر دارند؛ بنابراین بغداد از واشنگتن میخواهد که به این تحریمها پایان دهد.
ادعاهای تازه درباره اقدام نظامی علیه ایران
طی ماههای گذشته غرب تلاش کرده است، همزمان با افزایش فشارهای تحریمآمیز علیه کشورمان، از ادبیات تهدید به اقدام نظامی نیز بهره جوید. در همین چارچوب، وزیر دفاع آمریکا در پاسخ به سرمقاله واشنگتنپست که از باور وی به حمله اسرائیل در بهار به ایران خبر داده بود، اعلام کرد که دولت آمریکا نگرانیهای خود را در خصوص تجاوز به ایران، به تلآویو گفته است.به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از خبرگزاری فرانسه، واشنگتنپست در سرمقاله خود مدعی شده بود که لئون پانه تا، وزیر دفاع آمریکا بر این باور است که به احتمال قوی اسرائیل در بهار آینده به تاسیسات هستهای ایران حمله میکند. بنابر این گزارش، با این حال، پانه تا گفت: «اسرائیلیها قبلا به این قصد خود اشاره کردهاند و ما نیز نگرانیهای خود را بیان داشتهایم.»
ادعای رژیم صهیونیستی درباره ایران
در رویدادی دیگر، آویو کوچاوی، رییس سازمان اطلاعات جاسوسی نظامی رژیم صهیونیستی مدعی شد که به عقیده وی ایران میتواند با غنیسازی بیشتر اورانیومی که ذخیره کرده است، چهار بمب هستهای بسازد و اولین بمبش را یک سال پس از تصمیمگیری برای ساخت آن تولید کند.
به گزارش ایسنا، کوچاوی روز پنجشنبه گفت: ایران بیش از چهار تن اورانیوم با غنای ٥/٣ درصد و حدود ١٠٠ کیلو اورانیوم با غنای ٢٠ درصد جمعآوری کرده است. این مقدار برای ساخت چهار بمب هستهای کافی است.
موشه یعالون، معاون نخستوزیر رژیم صهیونیستی هم مدعی شده است که توان حمله به تمام مراکز هستهای ایران وجود دارد.
به گزارش ایسنا به نقل از بی بی سی، یعالون روز پنجشنبه به حاضران در کنفرانس سالانه هرتزلیا در نزدیکی تلآویو ادعا کرد: غرب توان حمله را دارد، اما تا زمانی که ایران درباره مصمم بودن غرب به حمله متقاعد نشود، به کارهای خود ادامه خواهد داد. وی مدعی شد: انسان میتواند به هر تاسیساتی که توسط انسان دیگری محافظت میشود، نفوذ کند. امکان حمله به تمام مراکز اتمی ایران وجود دارد. من بر اساس تجربه خودم به عنوان رییس (پیشین) ستاد مشترک ارتش اسرائیل این مطلب را بیان میکنم.
اظهارات یعالون در حالی عنوان میشود که روزنامه وال استریت ژورنال اخیرا به نقل از مقامهای نظامی ناشناس آمریکا نوشته بود: ایالات متحده توان نابود کردن همه مراکز هستهای احتمالی زیرزمینی ایران را ندارد.
ارسال نظر