رشد اقتصادی جهان کند می‌شود

جاستین ایفولین؛ اقتصاد‌دان ارشد بانک جهانی/ عکس: GETTY IMAGES

شادی آذری

دیروز، چهارشنبه، بانک جهانی با انتشار گزارشی از چشم‌انداز اقتصادی جهان هشدار داد که احتمال می‌رود رشد اقتصادی جهان دچار رکود شود و از کشورهای در حال توسعه خواست برای مقابله با شوک‌هایی که می‌توانند ویرانگرتر از بحران سال ۲۰۰۸ باشند خود را آماده سازند. به گزارش آسوشیتدپرس، بانک جهانی پیش‌بینی خود را برای رشد اقتصادی کشورهای در حال توسعه در سال جاری میلادی از ۲/۶ درصد به ۴/۵ درصد و برای کشورهای توسعه یافته از ۷/۲ درصد به ۴/۱ درصد کاهش داد و اعلام کرد که برای ۱۷ کشور عضو یورو چشم‌انداز رشد اقتصادی از ۸/۱ درصد به ۳/۰- درصد کاهش می‌یابد.

این بانک که مقر اصلی آن در واشنگتن واقع است اعلام کرد وقوع یک رکود اقتصادی در اروپا و کندی رشد اقتصادی در هند، برزیل و سایر کشورهای در حال توسعه، موجب خواهد شد به رشد اقتصادی جهان ضربه وارد شود. این بانک اعلام کرد اگر کشورهای اروپایی نتوانند به بازارهای مالی پول تزریق کنند شرایط از این هم وخیم‌تر خواهد شد.

اقتصاددان ارشد بانک جهانی، جاستین ایفو لین اعلام کرده است: «اقتصاد جهانی در حال ورود به فاز بی‌اطمینانی و خطر است. خطر فلج شدن بازارهای مالی جهان همزمان با بحرانی جهانی مشابه آنچه که در سپتامبر ۲۰۰۸ رخ داد، واقعی است.»به عقیده لین، کشورهای در حال توسعه که در هنگام بحران مالی ایالات متحده و اروپا از رشد اقتصادی نسبتا خوبی بهره‌مند شدند، به شدت آسیب خواهند دید. او می‌گوید این کشورها باید امور مالی خود را چنان به طور پیشرفته نظم بخشند که بتوانند کسری بودجه خود را جبران کنند، سلامت بانک‌هایشان را مورد بررسی قرار دهند و در شبکه‌های امنیت اجتماعی خود هزینه کنند.لین در کنفرانس خبری که برای این گزارش جدید برپا شده بود گفت که بسیاری از دولت‌ها در مقایسه با وضعیتی که در مقابله با بحران جهانی سال ۲۰۰۸ داشتند، اکنون در موقعیت ضعیف‌تری قرار دارند چون بدهی‌ها و کسری بودجه‌شان افزایش یافته است. وی افزود: «در صورت بروز یک بحران بزرگ، هیچ کشوری در امان نخواهد بود و رکود اقتصادی این بار طولانی‌تر و عمیق‌تر از پیش خواهد بود.»پیش‌بینی بانک جهانی که هر ساله دو بار در قالب گزارش «چشم‌انداز اقتصادی جهان» منتشر می‌شود، این بار بر بدبینی‌های روزافزون نسبت به بحران بدهی‌های اروپا و بیکاری آمریکا افزوده است.هانس تیمر، رییس بخش پروژه‌های توسعه‌ای بانک جهانی می‌گوید: « به احتمال بسیار زیاد اغلب کشورهای اروپایی از جمله آلمان، در فصل چهارم سال گذشته میلادی وارد رکود شده‌اند.» تیمر اعلام کرد که در نیمه دوم سال میلادی گذشته نسبت به مدت مشابه سال ۲۰۱۰ ، سرمایه گذاران تا ۴۵ درصد از سرمایه‌گذاری خود در کشورهای در حال توسعه کاستند . این گزارش در پی هشدارهای سازمان‌های دیگری چون صندوق بین‌المللی پول و موسسات پیش‌بینی بخش خصوصی منتشر شده است.

بانک جهانی پیش‌بینی خود از رشد اقتصادی ایالات متحده در سال جاری را از ۹/۲ درصد به ۲/۲ درصد و این رقم را برای سال ۲۰۱۳ از ۷/۲ درصد به ۴/۲ درصد کاهش داده است. این بانک دلایل کاهش چشم‌انداز اقتصادی آمریکا را پیش‌بینی کندی رشد اقتصادی جهان و مجادلات جاری در واشنگتن بر سر هزینه‌ها و مالیات‌ها بر شمرد. بانک جهانی همچنین اعلام کرد که مشکلات اروپا در کنار تلاش‌های چین، هندوستان، آفریقای جنوبی، روسیه و ترکیه برای آرام کردن رشد سریع اقتصاد و تورم همزمان با افزایش نرخ بهره و سایر راهکارها موجب می‌شود رشد اقتصادی جهان آسیب ببیند. ایالات متحده چندی است که آثار دردناک بحران اقتصادی اروپا را تجربه می‌کند. وزارت بازرگانی آمریکا هفته پیش اعلام کرد که صادرات این بزرگ‌ترین اقتصاد جهان به اروپا در ماه نوامبر ۶ درصد کاهش یافته است.