دیدار سه قدرت یورو برای چاره‌جویی بحران

عکس:AFP دیدار رهبران ۳ قدرت یورو برای مبارزه با بحران بدهی‌ها

احسان ابطحی

در این ملاقات آلمان قاطعانه با انتشار اوراق قرضه اروپایی و افزایش نقش بانک مرکزی اروپا مخالفت کرد

رهبران سه قدرت برتر اقتصادی حوزه یورو، آلمان، فرانسه و ایتالیا، روز پنجشنبه در شهر استراسبورگ واقع در شرق فرانسه، با یکدیگر دیدار کردند. این نخستین ملاقات آنگلا مرکل، صدر‌اعظم آلمان و نیکلا سارکوزی رییس‌جمهوری فرانسه با ماریو مونتی، نخست‌وزیر جدید ایتالیا به شمار می‌رود.

به گزارش یورو‌نیوز، رهبران این سه قدرت برتر حوزه یورو، پس از این دیدار در نشستی مطبوعاتی شرکت و بر ادامه همکاری برای مقابله با بحران یورو و همچنین مبارزه با بحران بدهی‌های ایتالیا تاکید کردند.

نیکلا سارکوزی، رییس جمهوری فرانسه گفت: «در چند روز آینده فرانسه و آلمان پیشنهادهایی را ارائه می کنند تا پیمان‌های اروپایی اصلاح و یورو قدرتمندتر بشود. هدف از این تغییرات همگرایی بیشتر در سیاست‌های اقتصادی است.»

در این دیدار ماریو مونتی، از مرکل و سارکوزی دعوت کرد که برای ادامه گفت‌وگوها به رم سفر کنند. این دیدار در شرایطی انجام شد که به گزارش یورو‌نیوز پیش از این گمانه‌زنی‌هایی مبنی بر ملایم شدن موضع آلمان درباره انتشار اوراق قرضه اروپایی و همچنین افزایش نقش بانک مرکزی اروپا برای واکنش سریع در برابر بحران بدهی‌ها مطرح شده‌ بود اما در دیدار روز پنجشنبه، مرکل قاطعانه با این دو پیشنهاد مخالفت کرد.

مرکل در همین‌باره در نشست خبری مشترک با مونتی و سارکوزی گفت:«در موضع من هیچ تغییری ایجاد نشده‌است.»

این سخنان صدر‌اعظم آلمان در شرایطی مطرح شد که نشانه‌هایی از گسترش بحران بدهی‌ها به آلمان به چشم می‌خورد. روز چهارشنبه، فروش ضعیف اوراق قرضه آلمان که منجر به افزایش نرخ بهره شد و همچنین افزایش غیر‌قابل تحمل نرخ دریافت وام در ایتالیا و اسپانیا، این پرسش را مطرح کرده‌است که مقاومت قاطعانه آلمان دربرابر فشار‌های شدید برای اقدام از سوی این کشور تا کجا ادامه خواهد یافت؟

این در شرایطی است که روزنامه بیلد، چاپ آلمان، روز پنجشنبه در گزارشی نوشت که دولت مرکل اندک اندک به سوی آنچه که انتشار اوراق قرضه یورو نامیده می‌شود، یا چیزی شبیه به آن پیش می‌رود، حتی اگر افکار عمومی آلمان مخالف چنین تصمیمی باشد. همزمان برخی از متحدان مرکل مواضعی اتخاذ می‌کنند که نشان می‌دهند دولت آلمان قصد دارد از خود انعطاف‌پذیری بیشتری نشان دهد و آنها در حال سبک سنگین کردن پیشنهادات و همچنین ایجاد تغییراتی در آن هستند. نوربرت بارتهله، یکی از نمایندگان وابسته به ائتلاف مرکل در همین‌باره به خبرنگاران گفت:«ما هیچگاه نمی‌گوییم نه.» او اضافه کرد:«ما تنها می‌گوییم نباید اوراق قرضه با شرایط کنونی منتشر شوند.»

فرانسه و آلمان می‌گویند که اوراق قرضه باید تنها در شرایطی منتشر شوند که اقتصاد حوزه یورو به مسیر اصلی خود بازگشته باشد و رشد اقتصادی و همگرایی بیشتری در این منطقه به وجود آمده باشد. پاریس و برلین همچنین تاکید می‌کنند که انتشار این اوراق نباید به آسیب دیدن اقتصاد کشورهایشان منجر شود. با این وجود فرانسه خواستار آن است که بانک مرکزی اتحادیه اروپا اقداماتی شجاعانه‌تر و قاطعانه‌تر برای متوقف کردن بحران در حوزه آسیب‌پذیر یورو انجام دهد و همزمان با این اقدامات، کشورهای عضو دست به اصلاحاتی در درون خود بزنند. مرکل و دیگر مقامات آلمانی اما از این موضوع نگرانند که انتشار گسترده اوراق قرضه یا استفاده از بانک مرکزی اروپا به منزله یک قرض‌دهنده و به عنوان آخرین پناهگاه، فشار‌ها بر روی کشورهای بدهکار را کاهش و به آنها اجازه دهد تا دست از اقدامات جدی و ساختاری خود برای ایجاد اصلاحات بردارند، اصلاحاتی که برلین بر لزوم تحقق آنها تاکید می‌کند. آلمان همچنین بر این باور است که انتشار اوراق قرضه منجر به این می‌شود که آلمان و دیگر کشورهای قدرتمند به مسوول بدهی کشورهای مقروض تبدیل شوند. با این همه، دست‌کم در سخنان صدراعظم آلمان، پس از دیدار با رهبران فرانسه و ایتالیا هیچ نشانه‌ای از تلطیف موضع او دیده نشد که به بازار‌ها درباره آینده واحد پول یورو اطمینان بخشد. با این همه رهبران این سه قدرت یورو تاکید کردند که به همکاری با یکدیگر برای ایجاد تغییرات مورد در ‌خواست آلمان برای ایجاد نظم بیشتر اقتصادی و همگرایی با یکدیگر ادامه خواهند داد. اما ایجاد این تغییرات، تهیه پیش‌نویس پیمان جدید و اجرایی شدن آن می‌تواند سال‌ها به درازا بیانجامد و تاثیر اندکی بر وضع بازار‌های ناآرام و مضطرب کنونی که از آینده یورو نگران هستند، خواهد گذاشت.

از راست: ماریو مونتی، نیکلا سارکوزی و آنگلا مرکل/ عکس: pool