گسترش اعتراضات اقتصادی از آمریکا تا استرالیا
عکسها: AFP تظاهرات علیه سیاستهای اقتصادی در ۸۲ کشور جهان
گروه بینالملل- ۱۴۰۰ شهر در سراسر جهان دیروز (شنبه) در تظاهراتی که نخستین اعتراض در نوع خود به شمار میآید، شاهد برگزاری تظاهراتی گسترده در اعتراض به بحران مالی بهوجود آمده در سراسر جهان و فساد مالی کشورها بود.
گفته میشود این حرکت به درخواست جنبش ۱۵ مه اسپانیا موسوم به جنبش «برآشفتگان» و الهام گرفته از تظاهرات و درخواستهای مردم کشورهای عربی است.
تظاهراتی مشابه در سال ۲۰۰۳ علیه جنگ صورت گرفته در عراق در بسیاری از شهرهای سراسر جهان برگزار شده بود و بعد از گذشت ۸ سال از آن زمان بار دیگر شاهد برگزاری تظاهراتی به گستردگی تظاهرات سال ۲۰۰۳ و چه بسا با مشارکت افراد بیشتری هستیم.
گفته میشود این تظاهرات علیه «دولت جهانیای که نهادهای مالی را به یک کازینوی بینالمللی» تبدیل کرده است، صورت میگیرد.
در این تظاهرات شعارهای مختلفی از جمله «همگی برای تغییرات فراگیر تلاش میکنیم» سرداده شد.
دیروز در ۶۰ شهر اسپانیا تظاهرات گستردهای برگزار شد. مهمترین شهرهایی که دیروز شاهد برگزاری تظاهرات بودند شامل مادرید پایتخت اسپانیا، بروکسل پایتخت بلژیک و نیویورک در آمریکا میشود.
سازمان دهندگان تظاهرات در اسپانیا در گفتوگو با روزنامه القدس العربی عنوان کردند که این تظاهرات ممکن است با تحصن در شهرهای مختلف جهان به ویژه مادرید به پایان برسد و هر چیزی احتمال دارد.
این افراد همچنین اذعان داشتند که تظاهرات صورت گرفته در سراسر جهان و کشورهای اروپایی برای ایجاد تغییرات از بهار عربی به ویژه جنبشهای مردمی در مصر و یمن و تونس الهام گرفته است.
دیروز اعتراضها در نیویورک و شهرهای دیگر نیز ادامه داشت. در نیویورک روز شنبه عدهای از اعضای اتحادیههای کارگری، در اعتراض به اخراجها و کم شدن فرصتهای شغلی دست به راهپیمایی زدند.
یکی از کارشناسان در گفتوگو با بی.بی.سی میگوید: به نظرم شباهتهایی بین این جنبشها وجود دارد اما هر کدام از آنها مشخصات بومی خودشان را دارند.
وی از شباهتها به این اشاره میکند که این طغیانها، مردمی هستند. طغیانهایی که سازمانها و ایدئولوژیها و احزاب سیاسی آنها را شکل نداده است.
وی میگوید که این «طغیانها» محصول بحرانهای اقتصادی است که سرمنشا آن فساد سیاسی و اقتصادی است. و بعد از آن مهاجرتهای کارگری است که افراد برای پیدا کردن کار بهتر به کشورها و قارههای دیگر میروند. اما دلیل سوم وی برای به وجود آمدن بحرانهای اقتصادی، فروپاشی نظام اقتصادی جهانی است.
به گفته وی هر کدام از این عوامل یا جمعی از آنها در کشورهایی که این اعتراضها در آن به وقوع پیوسته به چشم میخورد. اما آن چیزی که در همه مشترک است به عقیده وی این است که به حرمت و کرامت انسانی مردم توهین شده است. معترضان در کشورهایی از جمله نیوزیلند با در دست داشتن پلاکاردهایی بر ضد سرمایهداری به خیابانها آمدند و در بسیاری از مناطق پلیس این کشور به آنها حمله کرد.
شبکه خبری بی.بی.سی گزارش داد شماری از معترضان وال استریت پس از درگیری با پلیس آمریکا بازداشت شدند. درگیری معترضان با پلیس نیویورک پس از آن رخ داد که مقامهای این کشور اعلام کردند، معترضان باید پارک زاکوتی را تخلیه کنند. اجرای این دستور پس از بالا گرفتن درگیری به تعویق افتاد. معاون شهردار نیویورک نیز اعلام کرد، ضربالاجل خروج معترضان را از پارک زاکوتی، محل تجمع معترضان والاستریت (مرکز مالی نیویورک) به تاخیر انداختهاند و امید دارند که توافقی میان آنها و معترضان حاصل شود.
مالک پارک زاکوتی یک شرکت خصوصی است که چندی پیش تصمیم گرفته بود این پارک را تمیز کند و از پلیس کمک خواسته بود تا معترضان را از پارک بیرون کند تا آنها بتوانند تمیزکاریشان را آغاز کنند.
شاهدان اعلام کردند که بیش از ۳۰۰۰ معترض در این پارک تجمع کردند و فریاد «حق ما را به ما پس دهید» سردادند. این معترضان همچنین پلاکاردهایی با عنوان «ما ۹۹ درصد مردم هستیم»، «یک درصد ثروت دست ما و ۹۹ درصد دست شما» حمل میکردند.
شمار بسیاری از معترضان در اروپا، کانادا، آسیا و آفریقا در نظر داشتند دیروز و امروز (یکشنبه) در کشورهای خود علیه سرمایهداری راهپیمایی کنند که در مجموع حدود ۸۲ کشور را تشکیل میدهند.
پلیس فدرال آمریکا اعلام کرد، حدود ۱۴ معترض روز جمعه در منهتن بازداشت شدند. پلیس شهر دنور نیز اعلام کرد، بیش از ۲۰ تن از معترضان را که با پلیس درگیر شدند، بازداشت کرده است. پلیس سیاتل آمریکا نیز اعلام کرد، ۱۰ تن از معترضانی که از فرمان پلیس سرپیچی کردند و چادرهای خود را از پارک جمع نکردهاند، بازداشت کرده است.
تظاهرات دیروز مادرید علیه سیاستهای اقتصادی دولت اسپانیا / عکس: AFP
ارسال نظر