گروه بین‌الملل- درمیان این نگرانی که آمریکا به سمت بازگشت به رکود پیش‌ می‌رود و بحران بدهی اروپا درحال وخیم‌تر شدن است، دیروز، جمعه، بورس‌های جهان با کاهش روبه‌رو شدند. این درحالی است که روز پنج‌شنبه وال‌استریت بیشترین کاهش واحدی یک روزه خود را از اواسط بحران مالی در سال ۲۰۰۹ تاکنون ثبت کرد. در اروپا، شاخص‌های عمده دچار کاهش شدند و افت روز پنج‌شنبه آنها ادامه یافت. شاخص فوتسی ۱۰۰ انگلستان ۵/۳ درصد تنزل کرد و به ۱۴/۵۳۹۳ واحد رسید. شاخص داکس آلمان ۸/۳ درصد سقوط کرد و به ۰۰/۶۱۷۲ واحد رسید. شاخص سی‌ای‌سی-۴۰ فرانسه ۵/۲ درصد افت کرد و به ۸۰/۳۲۳۸ واحد رسید.

در آسیا، شاخص میانگین نیکی ۲۲۵ ژاپن ۷/۳ درصد کاهش یافت و به ۸۸/ ۹۲۹۹ واحد رسید. شاخص هنگ‌سنگ هنگ‌کنگ ۶/۴ درصد سقوط کرد و به ۷۴/۲۰۸۷۷ واحد رسید. شاخص شانگهای کامپوزیت چین ۲/۲ درصد افت کرد و به ۴۲/۲۶۲۶ واحد رسید. در دیگر نقاط آسیا، شاخص کاسپی کره‌جنوبی ۷/۳ درصد کاهش یافت و به ۷۵/۱۹۴۳ واحد رسید. شاخص اصلی تایوان ۶/۵ درصد سقوط کرد و به ۱۳/۷۸۵۳ واحد رسید. شاخص ای‌اس‌اکس ۲۰۰ استرالیا ۴ درصد تنزل کرد و به ۴۰/۴۱۰۵ واحد رسید. شاخص سنسکس هندوستان

۸/۲ درصد افت کرد و به ۰۶/۱۷۱۹۶ واحد رسید.

سرمایه‌گذاران که درحال حاضر به دلیل طولانی شدن چانه‌زنی‌های سیاسی برای افزایش سقف بدهی‌های آمریکا و نگرانی از سرایت بحران بدهی‌های اروپا به اسپانیا و ایتالیا، عصبی هستند به خرید دارایی‌های امن‌تری همچون طلا روی آورده‌اند. این درحالی است که روز پنج‌شنبه دولت ژاپن برای کاهش ارزش ین در برابر دلار به منظور تقویت صادرات، در بازار ارز مداخله کرد. یوشیهیکو نودا، وزیر دارایی این کشور، گفت مقامات این اقدام را به منظور حمایت از احیای اقتصادی درپی وقوع زمین‌لرزه و سونامی ۱۱ مارس انجام دادند.

این در شرایطی است که روز پنج‌شنبه سرمایه‌گذاران با بدترین روز وال‌استریت از اواسط بحران مالی در سال ۲۰۰۹ تاکنون روبه‌رو شدند. در این روز شاخص‌های میانگین صنعتی داوجونز و استاندارد اند پورز ۵۰۰ بیش از ۴ درصد سقوط کردند و شاخص نسدک کامپوزیت ۵ درصد کاهش یافت، زیرا این نگرانی وجود داشت که ایالات متحده درحال ورود به رکودی دیگر است و بحران بدهی‌های اروپا در حال بلعیدن دو اقتصاد بزرگ این قاره است. با توجه به این که شاخص‌ها در نه روز از ده روز معاملاتی دچار کاهش شده‌اند، تحلیل‌گران سقوط بیشتری را پیش‌بینی می‌کنند. سود اوراق قرضه دوساله رکورد پایین‌ترین سطح را ثبت کرد چون سرمایه‌گذاران، اوراق قرضه کوتاه مدت دولتی را برای سرمایه‌گذاری امن‌تر یافتند.

با کاهش روز پنج‌شنبه، شاخص استاندارد اند پورز ۵۰۰ نسبت به سطح این شاخص در ۲۹ آوریل بیش از ۱۰ درصد کاهش یافته است که این مساله نشان‌دهنده «اصلاح» است. «اصلاح» یا «Correction» به کاهش ۱۰ درصدی شاخص‌ها گفته می‌شود. آشفتگی اخیر بازار سهام از چند عامل ناشی شده است: آمار اقتصادی آمریکا ضعیف‌تر شده است که نشان‌دهنده کندی رشد اقتصادی این کشور است و بحران بدهی‌های اروپا به درمان‌ جواب نداده است و این خطر وجود دارد که به اقتصادهای بزرگ منطقه یورو یعنی اسپانیا و ایتالیا سرایت کند.

روز پنج‌شنبه، شاخص میانگین صنعتی داوجونز ۴۶/۵۱۲ واحد یا ۳۱/۴ درصد سقوط کرد و به ۹۸/۱۱۳۸۳ واحد رسید. شاخص استاندارد اند پورز ۵۰۰، ۲۱/۶۰ واحد یا ۷۸/۴ درصد کاهش یافت و به ۱۳/۱۲۰۰ واحد رسید. شاخص نسدک کامپوزیت با سقوط ۶۸/۱۳۶ واحدی یا ۰۸/۵ درصدی در رقم ۳۹/۲۵۵۶ واحد ثابت شد.