چین و آمریکا از هم چه می‌خواهند؟

عکس: AFP در اجلاس سالانه مذاکرات اقتصادی و استراتژیک دو اقتصاد بزرگ جهان

آمریکا خواستار افزایش نرخ بهره بانکی چین شد

شادی آذری

همزمان با افزایش فشارهای آمریکا بر چین برای افزایش ارزش یوآن، تیموتی گیتنر، وزیر خزانه‌داری ایالات متحده در دیدار خود با رهبران گروه مذاکره‌کننده چینی در اجلاس سالانه مذاکرات اقتصادی و استراتژیک چین- آمریکا، از چین خواست تا اجازه دهد نرخ بهره بانکی‌اش افزایش یابد.

به گزارش بلومبرگ، گیتنر در این اجلاس به همتایان چینی خود گفت که چین باید از میزان کنترل خود بر نظام مالی بکاهد و به بانک‌های خارجی و شرکت‌های بیمه امکان دسترسی بیشتر به امکانات این کشور را بدهد.

مقامات اقتصادهای شماره یک و شماره دوی جهان در قالب مذاکرات سالانه اقتصادی و استراتژیک آمریکا و چین از دیروز دیدارهای خود را آغاز کرده‌اند و این مذاکرات امروز با صدور بیانیه‌ای پایان خواهد یافت. موضوعات مورد مذاکره در این اجلاس سالانه طیف وسیعی از محورهای سیاسی و اقتصادی را در بر می‌گیرد. حوزه‌های تنش‌زایی چون حقوق بشر، نرخ ارز و تراز تجاری از جمله محورهای مذاکرات امسال در واشنگتن است. ناظران اما دستیابی به نتیجه‌ای شگرف را برای این اجلاس که سومین دور از این دست مذاکرات است، بعید می‌دانند. در اجلاس امسال برای نخستین بار مقامات ارشد نظامی دو کشور نیز حضور دارند.

معاون وزیر امور خارجه چین، چویی تیانکای، به خبرنگاران گفته است که در زمینه حقوق بشر چین علاقه‌مند است بر اساس اصل مساوات و احترام متقابل با ایالات متحده به تبادل نظر بپردازد و ابراز امیدواری کرد که آمریکا به جای توجه به پرونده‌های خاص، به پیشرفت‌های چین در این زمینه توجه کند.

اما دومین محور عمده مذاکرات ارزش یوآن است. مدت‌ها است که مقامات آمریکایی مدعی هستند چین ارزش واحد پول خود -یوآن- را به‌طور مصنوعی در سطح پایینی نگه داشته است. آمریکا می‌گوید: هدف چین از این اقدام حمایت از صادرکنندگان داخلی است اما این باعث می‌شود که این دومین اقتصاد جهان نتواند نرخ بهره بانکی خود را افزایش دهد و با نرخ تورمی که رکورد ۳۲ ماه گذشته خود را شکسته است، مقابله کند.

از سوی دیگر، اما طرف چینی که در این مذاکرات رهبری آن‌ را معاون نخست‌وزیر، وانگ ژیشان بر عهده دارد، آمریکا را به‌خاطر کسری بودجه شدیدش مورد سرزنش قرار می‌دهد و مدعی است که این کسری بودجه عظیم باعث می‌شود روند تجارت و سرمایه‌گذاری تبدیل به جریانی یکسویه شود.

رییس بخش تحقیقات شرکت معاملات ارزی فاروس، به نام دان دورو می‌گوید: «کاملا واضح است که نظام فعلی چین در مبارزه با تورم به آن آسیب می‌زند، علت آن نرخ ارز نامناسب این کشور است.»

دیروز نرخ برابری یوآن در برابر هر دلار ۴۹۶/۶ بود. از اواسط ماه اکتبر تاکنون چین چهار بار نرخ بهره خود و هفت بار میزان سپرده لازم برای بانک‌های وام‌دهنده نزد بانک مرکزی را افزایش داده است. آخرین بار در روز پنجم ماه آوریل بود که نرخ بهره وام‌های یک ساله چین با ۲۵/۰ درصد افزایش به ۳۱/۶ درصد رسید. نرخ بهره سپرده‌های یکساله این کشور هم در سطح ۲۵/۳ درصد است.

میانگین برآورد‌های اعلام شده توسط ۳۰ اقتصاددان که در نظرسنجی بلومبرگ شرکت کردند نشان می‌دهد که نرخ تورم چین در ماه آوریل ۲/۵ درصد بوده است که نسبت به رقم ۴/۵ درصد در ماه مارس کاهش یافته است.

معاون وزیر دارایی چین به نام ژو گوآنگیائو در روز ششم ماه مه گفت که چین «توجه دقیقی» به تلاش‌های ایالات متحده در زمینه کاهش کسری بودجه‌اش دارد و کشور خودش هم بر بهبود کیفیت مکانیسم نرخ ارز تمرکز خواهد نمود.

چین مدعی است که سیاست سهل‌انگارانه پولی آمریکا موجب کاهش ارزش دلار و افزایش تورم قیمت‌های جهانی غذا و انرژی شده است. مقاله‌ای که دیروز در خبرگزاری رسمی دولت چین، شینهوآ، منتشر شد حکایت از آن داشت که «کاهش ارزش دلار عامل بسیاری از مشکلات اقتصادی جاری در سطح جهان است.»

چین در پایان ماه فوریه ۱۵/۱ تریلیون دلار آمریکا را در ذخایر خود داشت که این میزان ذخیره دلار بیش از هر کشور دیگری است. کسری تجاری آمریکا در برابر چین نیز در ماه فوریه به ۸/۱۸ میلیارد دلار رسید.