درگیری‌های سنگین در لبنان

عکس: AFP

بر اثر این درگیری‌ها دست‌کم پنج نفرکشته و ده‌ها نفر زخمی شدند

گروه بین‌الملل- شهرهای طرابلس و بیروت در شب دوشنبه شاهد تیراندازی و درگیری‌های مسلحانه بودند. در بندر طرابلس گروه‌های متخاصم از سلاح‌های سنگین استفاده کردند. در این درگیری‌ها تا کنون پنج نفر کشته و ده‌ها نفر زخمی شده‌اند. به گزارش دویچه‌وله، پس از پایان مراسم خاکسپاری وسام حسن، رییس سازمان اطلاعات پلیس لبنان، درگیری‌های مسلحانه شبانه در شهرهای بیروت و طرابلس تا بامداد دوشنبه (۲۲ اکتبر/۱ آبان) ادامه یافت.

پس از پایان مراسم تشییع جنازه رییس سازمان اطلاعات پلیس لبنان که بر اثر بمب‌گذاری کشته شده بود، صدها نفر با هجوم به دفتر نخست‌وزیری در بیروت خواستار استعفای رییس دولت شدند. رهبر اپوزیسیون مردم را به حفظ آرامش فراخواند. به گزارش شبکه خبری الجزیره در شهر بندری طرابلس میان مخالفان و حامیان بشار اسد، رییس‌جمهوری سوریه درگیری‌های مسلحانه رخ داده‌است.

بر اساس گزارش خبرنگار الجزیره در طرابلس یک زن توسط تک‌تیراندازها در این شهر کشته شده است. خبرگزاری رسمی لبنان نیز این گزارش را در شامگاه یکشنبه تایید کرد. خبرگزاری‌های عربی گزارش می‌دهند که نبردهای مسلحانه در طرابلس بسیار شدید بود و گروه‌های متخاصم از سلاح‌های سنگین از جمله توپخانه و «آرپی‌جی» استفاده کرده‌اند. صدای آژیر آمبولانس‌ها در تمام طول شب در طرابلس به گوش می‌رسیده‌است.

گروه‌های مختلف قومی و مذهبی طرف‌های درگیری در بندر طرابلس بوده‌اند. در پی درگیری مسلحانه در ماه‌ گذشته در این شهر نیز ده‌ها تن کشته و زخمی شده بودند.

درگیری‌های مسلحانه خیابانی در بیروت، پایتخت لبنان، نیز چندین مجروح برجای نهاده است. گروه‌های اپوزیسیون لبنان ادعا می‌کنند که حکومت بشار اسد و حامیان لبنانی آن مسوول ترور ژنرال وسام حسن هستند، موضوعی که به شدت از سوی دولت سوریه تکذیب شده‌است.

تنها دقایقی پس از پایان مراسم خاکسپاری ژنرال حسن برخی از طرفداران گروه‌های اپوزیسیون کوشیدند که مقر دولت را اشغال کنند که با مقاومت پلیس روبه‌رو شدند.

درگیری‌های مسلحانه شبانه در طرابلس و بیروت نگرانی از بروز دوباره جنگ داخلی در لبنان را تشدید کرده‌است. گروه‌های اپوزیسیون از دولت نجیب میقاتی خواسته‌اند که هرچه زودتر از قدرت کناره‌گیری کند. این در شرایطی است که سعد حریری، رهبر اپوزیسیون لبنان، به‌طور مستقیم بشار اسد را مسوول قتل وسام حسن خواند. ادعایی که به شدت از سوی حکومت سوریه تکذیب شده‌است. مخالفان دولت لبنان ادعا می‌کنند ژنرال حسن که سنی مذهب بود از مخالفان رژیم سوریه به شمار می‌رفت. پیکر ژنرال حسن در کنار آرامگاه رفیق حریری، نخست‌وزیر پیشین لبنان، به خاک سپرده شد.

گروه‌های اپوزیسیون ترور حریری و همراهانش را نیز به سوریه نسبت می‌دهند. ادعایی که پس از گذشت ۷ سال هیچ سندی دال بر آن به دست نیامده‌است. گروه‌های موسوم به ۸ مارس (هواداران سوریه) که دولت را در اختیار دارند اما در مقابل تاکید می‌کنند که هم قتل رفیق حریری و هم ترور اخیر توسط عوامل موساد و اسرائیل انجام شده‌است تا ضمن ایجاد فتنه و آشوب در لبنان به اهداف سیاسی خود دست یابند.

تماس تلفنی کلینتون با میقاتی

در همین حال هیلاری کلینتون، وزیر امور خارجه آمریکا، در تماسی تلفنی با نجیب میقاتی، نخست‌وزیر لبنان، به او اطمینان داده‌است که آمریکا به نیروهای امنیتی لبنان برای شناسایی مسببان حمله تروریستی اخیر کمک خواهد کرد.

ویکتوریا نولاند، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، گفت که میقاتی و کلینتون بر سر «کمک واشنگتن برای تحقیقات درباره حمله تروریستی» هم‌نظر هستند. به گفته نولاند آمریکا از «ثبات، استقلال و حق حاکمیت» لبنان پشتیبانی می‌کند.

قتل حسن و رویارویی آشکار گروه‌ها

مناقشه‌های متعددی در لبنان وجود دارند که هنوز راه‌حلی برای آنان یافته نشده است. دلیل اصلی این اختلافات تعدد گروه‌های قومی و مذهبی است که هر یک خواهان سهم بیشتری در قدرت سیاسی هستند. نظام پیچیده سیاسی حاکم بر لبنان نیز بر مبنای همین تمایزات مذهبی شکل گرفته است. براساس قانون اساسی کنونی لبنان، رییس‌جمهوری از مسیحیان، نخست‌وزیر از سنی‌مذهبان و رییس پارلمان از شیعیان برگزیده می‌شوند. پس از ترور وسام حسن معترضان خواستار استعفای نجیب میقاتی، نخست‌وزیر و دولت او شده‌اند.

میقاتی می‌گوید پس از این حمله پیشنهاد استعفا داد، اما درخواست میشل سلیمان رییس جمهوری برای ماندن در پست نخست وزیری برای جلوگیری از ایجاد خلأ قدرت را پذیرفت.

از سوی دیگر منابع لبنانی اعلام کردند که اشرف ریفی، مدیرکل نیروهای امنیت داخلی لبنان بعد از رایزنی با مروان شربل، وزیر کشور «عماد عثمان» را به عنوان جانشین وسام الحسن به عنوان رییس شاخه اطلاعات نیروهای امنیت داخلی تعیین کرد.

امنیت خط قرمز ماست

در همین شرایط فرماندهی ارتش لبنان با صدور بیانیه‌ای مردم و مسوولان سیاسی را به مسوولیت‌پذیری و آرامش دعوت کرد و گفت: امنیت خط قرمز ارتش است و با قاطعیت در برابر ناآرامی‌ها خواهد ایستاد.

به گزارش فارس به نقل از پایگاه خبری ارتش لبنان، فرماندهی ارتش این کشور با صدور بیانیه‌ای ضمن ابراز همدردی با خانواده‌های شهدای لبنانی ترور شده و نیروهای امنیت داخلی لبنان تاکید کرد که از همان ابتدا بر آزادی مردم لبنان در ابراز ناراحتی تمایل داشته اما این ابراز ناراحتی باید بدون ضربه زدن به امنیت و ثبات داخلی انجام شود. این بیانیه تاکید کرد که تحولاتی که در ساعت‌های اخیر رخ داده، ثابت کرده‌ است که بدون شک کشور در مرحله سخت و سرنوشت‌سازی قرار دارد و میزان التهاب در برخی مناطق لبنان به حد بی‌سابقه‌ای افزایش یافته است.

مرکز فرماندهی ارتش لبنان به همین علت از همه گروه‌های سیاسی خواست تا در موضع‌گیری‌های خود و تلاش برای بسیج کردن مردم هوشیار باشند؛ چون سرنوشت کشور در بوته آزمایش است، ارتش همچنین بر نقش خود در سرکوب اخلالگران امنیت کشور و حفظ آرامش داخلی لبنان تاکید کرد. بیانیه ارتش همچنین از همه شهروندان لبنان با طوایف مختلف خواست تا در این شرایط سخت نهایت درجه مسوولیت‌پذیری را داشته باشند و نگذارند اوضاع در دست افراد منفعل باقی بماند. فرماندهی ارتش با تاکید بر اینکه امنیت در عمل و نه‌تنها در حرف خط قرمز ماست، تاکید کرد که هدف قرار دادن موسسات رسمی و تجاوز به مال و اموال عمومی و خصوصی نیز خط قرمز ارتش است.

ارتش تاکید کرد: در این زمینه تماس‌هایی را با مقامات ارشد تمامی دستگاه‌های ذی‌ربط انجام داده و تعامل ارتش با اوضاع کنونی از روی درایت و حکمت و نه از روی سستی است، چون ارتش ماهیت کشمکش‌های سیاسی بین گروه‌های لبنانی را می‌داند.

این بیانیه همچنین تاکید کرد که ارتش تدابیر شدید و قاطعانه‌ای را به‌ویژه در مناطقی که درگیری‌های طایفه‌ای و مذهبی فزاینده در آنها ایجاد شده است، انجام خواهد داد تا لبنان بار دیگر به عرصه تسویه حساب‌های منطقه‌ای وارد نشود.