در آستانه اجلاس سنگاپور صورت میگیرد
حمایت صندوق بینالمللی پول از اقتصادهای نوظهور
شادی آذری- صندوق بینالمللی پول برای جلوگیری از بحران در کشورهایی که بازارهای نوظهور دارند، تسهیلات وامی در نظر گرفته است. این تسهیلات فقط در دسترس کشورهایی قرار میگیرد که اقتصاد آنها از عملکردی قوی برخوردار است، میزان بدهیشان معقول است و دارای سیستم گزارشدهی شفاف هستند. اقتصادهای نوظهور رو به رشد از منابع گسترده خارجی بهره میگیرند تا از آنها در صورت وقوع بحرانهای آینده به عنوان پشتیبان استفاده کنند. در چنین شرایطی صندوق بینالمللی پول سعی دارد دوباره خود را به عنوان ابزاری مفید در دستان آنها نشان دهد. علت ایجاد سازوکاری برای جلوگیری از بحران تا حدودی به هشدارهای روزافزون صندوق بینالمللی پول مربوط میشود. این صندوق به طور مرتب در مورد اصلاح نابرابریهای تراز تجاری در سطح جهان هشدار میداد، چون آمریکا کسری تراز تجاری زیادی دارد در حالیکه کشورهای نوظهور آسیایی و تولیدکنندههای نفت شاهد مازاد تراز تجاری هستند.
در لایحه پیشنهادی صندوق آمده است: «هرگونه ابزار جدید باید طوری برنامهریزی و طراحی شود که راهکاری را برای کاهش آسیبپذیری اقتصادها به دست دهد و علائمی مثبت را به بازار منتقل کند و این اطمینان را ایجاد کند که سرمایه کافی در صورت نیاز در دسترس قرار میگیرد.»
این صندوق اعلام کرد بزرگترین نگرانی در مورد طرح پیشنهادی صندوق بینالمللی پول که هنوز در مرحله پیش از تصویب است این است که میتواند منجر به بروز رفتارهای غیرفعالانه و کمکاری کشورهای وام گیرنده شود.
«چنین مشکلی ممکن است پیش آید بهخصوص اگر وامگیرنده یا وامدهنده با تبعات منفی احتمالی عملکرد اشتباه خودشان مواجه شوند.»
به همین دلیل صندوق بینالمللی تاکید کرد که باید از ابتدا مشخص شود این ابزار صندوق نمیتواند وامدهندگان خصوصی را در صورتیکه کشوری بدهیهای غیرمعقول داشته باشد در برابر زیان حمایت کند.
صندوق با توجه به بحران روسیه و آرژانتین، افزود: «تجربه نشان داده است که وامدهندگان خصوصی در بحران گذشته بازارهای نوظهور آسیب دیدهاند.» در سال ۲۰۰۳ این صندوق ابزاری مشابه را طراحی کرده بود که هیچ کشوری وامی از آن دریافت نکرد و در نتیجه بلااستفاده باقی ماند. برخی از داوطلبان بالقوه که موضوع وامگیری آنها مطرح بود، نگران بودند که این از نظر بازارها علامتی از ضعف اقتصاد باشد.
به علاوه صندوق این سوال را مطرح کرده است که آیا اقتصادهای نوظهوری که منابع خارجی بزرگی در اختیار دارند از چنین ابزاری استفاده میکنند؟
صندوق بینالمللی پول، گفت: «همانطور که بهتازگی بیثباتی در وضعیت داراییها، وام و بازارهای ارزی نشان میدهد عاقلانه است که نیازهای بالقوه اعضا در زمانهایی که دسترسی آنها به بازار دشوارتر است در نظر گرفته شود.» صندوق بینالمللی پول اعلام کرد که نمیخواهد از امتیازات آژانسها صرفنظر کند و هنگام ارائه این ابزار خود هم اعتبار آژانسها و هم شرایط و معیارهای لازم در اقتصاد کشورها را مدنظر قرار خواهد داد.
صندوق افزود: «این سیستمی است که ضمن اجتناب از فرستادن علائم منفی، اهدافی را دربردارد که با اعمال اهرمهای لازم، به بازار اطمینان میدهد در صورت لزوم حمایتهای نقدی از آنها به عمل خواهد آمد.
ارسال نظر