ایسناـ خونبارترین درگیری‌ها پس از سقوط طالبان، شکست در کنترل تجارت مواد مخدر و ایجاد شکاف‌های عمیق میان فقرا و ثروتمندان اعتبار حامد کرزای، رییس‌جمهور افغانستان را زیر سوال برده است. به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، کمتر از ۲سال پس از این که کرزای توانست با اکثریت آرا‌ در اولین انتخابات کشور جنگ‌زده افغانستان به قدرت برسد، محبوبیت دولتش به دلیل افزایش خشم و نگرانی مردم از فقر و فساد رو به افول است. قاسم اخگر، یک تحلیلگر سیاسی افغان می‌گوید: امنیت بزرگ‌ترین نگرانی این مردم است.

بیش از هزار و ۶۰۰نفر از اول ماه مه تاکنون در جنوب افغانستان در درگیری‌ها کشته شده‌اند. مقام‌های غربی می‌گویند افزایش خشونت‌ها بیشتر به دلیل جنگ نیروهای بین‌المللی با مبارزان طالبان است که این روزها دامنه فعالیت خود را به مناطق فقرزده جنوبی گسترش داده‌اند.

شکست دولت و حامیان بین‌المللی‌اش برای ایجاد ثبات در مناطق تحت فرمان طالبان تلاش‌ها برای ایجاد توسعه در این منطقه را از بین برده و توان دولت کرزای برای انجام تغییرات را نابود کرده است.

عبدالحمید مبارز، معاون سابق وزیر اطلاعات و فرهنگ افغانستان می‌گوید زمانی که کرزای برای اولین بار برای ریاست دولت موقت در اواخر سال ۲۰۰۱ انتخاب شد، خیلی خوب بود. مورد قبول همه مردم بود، اما اکنون دولتش ضعیف شده و نمی‌تواند راه‌حلی برای مشکلات مردم پیدا کند. همه جا می‌توانید نگرانی و نارضایتی را مشاهده کنید.

نارضایتی محدود به جنوب افغانستان نمی‌شود. در حالی که تعداد کوچکی از مردم از رفاه فوق‌العاده‌ای برخوردارند بیش از نیمی از جمعیت ۳۱‌میلیونی افغان در زیر خط فقر زندگی می‌کنند و ۴۰‌درصد بیکارند. نبود آب بهداشتی و برق امری عادی است و تریاک یک سوم تولید ناخالص داخلی را تشکیل می‌دهد.

اخگر می‌گوید: مردم امنیت و شغل می‌خواهند، اما دولت نمی‌تواند هیچ کدام را تامین کند. مردم از فساد شکایت دارند و دولت کاری در این زمینه انجام نمی‌دهد.

جواد لودین، رییس دفتر ریاست جمهوری افغانستان می‌گوید: دولت با توجه به منابعش طی ۵ سال گذشته پاسخ‌های خوبی داده است.

وی می‌افزاید: ما فقط نمی‌توانیم به یک مساله بپردازیم، فقط امنیت، به خصوص در جنوب، اما مشخص است که با فاکتورها و عوامل زیادی روبه‌روهستیم که اکثر آنها خارج از کنترل کرزای است، آنها خارج از کشور ما کنترل می‌شوند.

برخی از انتصاب‌های رسمی کرزای نیز مورد انتقاد است از جمله قاضی دادگاه عالی که از جانب پارلمان رد شده و رییس‌پلیس کنونی کابل که متهم به انجام جنایت‌های سازمان‌ یافته است. دیپلمات‌های غربی می‌گویند کرزای تمایلی به برکناری کسی ندارد و این ربطی ندارد که این فرد تا چه اندازه فاسد باشد، او ترجیح می‌دهد برای عدم رویارویی، افراد را به جای دیگر منتقل کند.