چاوز نفت ارزان به چین می‌فروشد

رهام وزیری - هوگو چاوز به منظور آماده‌سازی زمینه عقد یک قرارداد نفتی سنگین با چین وارد این کشور شد. هدف از سفر رییس‌جمهور چاوز به پکن توسعه همکاری‌های دوجانبه چین و ونزوئلا در زمینه انرژی و دیگر موارد اقتصادی است.

چاوز در حالی سفر شش روزه خود را به چهارمین اقتصاد بزرگ جهان و دومین واردکننده نفت خام در جهان آغاز کرده است که کشورش به شدت به عقد این قرارداد با چین احتیاج دارد.

در حالی که هوگوچاوز همواره منتقد جدی سیاست‌های آمریکا در قبال آمریکای لاتین بوده است، اما کشورش هنوز بزرگ‌ترین صادرکننده نفت به ایالات متحده است و چاوز قصد دارد با عقد قرارداد با چین اندکی از این وابستگی بکاهد.

بخش زیادی از نفت ونزوئلا را نفت فوق سنگین تشکیل می‌دهد که بسیاری از کشورها قادر به پالایش آن نیستند و همین مساله باعث شده است که ونزوئلا نتواند گزینه‌های زیادی برای صادرات نفت داشته باشد.

عزم ونزوئلا برای کاهش وابستگی صادرات نفتی به آمریکا تا آن حد جدی است که با ارزان فروختن نفت به چین موافقت کرده است.

براساس این قرارداد ونزوئلا در مقابل هر بشکه نفت ۳ دلار به چین تخفیف خواهد داد.

از طرف دیگر طولانی‌ بودن مسیر انتقال نفت باعث افزایش هزینه‌های دیگری همچون بیمه نفتکش‌ها خواهد شد.

براساس قراردادی که بین دو کشور بسته می‌شود، ونزوئلا روزانه ۵۰۰هزار بشکه نفت را به چین خواهد فرستاد که این میزان در میان‌مدت به یک میلیون بشکه خواهد رسید.

نایمکس در انتظار پاسخ ایران

با باز شدن بازار‌های نفتی جهان در روز دوشنبه، بشکه‌های نفت که حالا بیش از هر زمان دیگری به تحولات سیاسی جهان حساس شده‌اند، یکبار دیگر مسیر صعودی قیمت را در پیش گرفتند. این رویه دیروز هم دنبال شد تا بسیاری از تحلیلگرانی که برای این هفته نفت ارزان را پیش‌بینی کرده بودند، یکبار دیگر دیدگاه‌های خود را بررسی کنند.

دیروز از آن جهت برای بازار نفت یک روز حساس به حساب می‌آمد که قرار بود ایران به بسته پیشنهادی اروپا پاسخ دهد. (تالحظه تنظیم این گزارش پاسخ ایران منتشر نشد) به همین دلیل از صبح روز سه‌شنبه بازار‌های نفت در تب‌وتاب پاسخ ایران قرار گرفت و خبرگزاری‌های خارجی بخش زیادی از اخبار خود را به تحولات نفت‌خام اختصاص دادند.

به همین دلیل نماد نفت‌خام وست‌تگزاس که صبح روز دوشنبه با قیمت ۱۴/۷۱دلار آمریکا گشوده شده بود، در نیمروز معاملاتی سه‌شنبه به رقم ۴۹/۷۲دلار رسید. بسیاری از تحلیلگران عقیده دارند که اکنون هیچ دلیل دیگری جز تحولات هسته‌ای ایران برای افزایش ۳۵/۱دلاری نفت وجود ندارد. هرچند دلایلی چون ادامه ناآرامی‌های نیجریه و کمبود نفت در خطوط لوله آلاسکا همچنان وجود دارد، اما آنها توان این افزایش را در این بازه زمانی کوتاه ندارند. خبرگزاری رویتر با تیتر «بازار نفت به ایران نگاه می‌کند»، از آمادگی بازار‌های نفتی برای افزایش نرخ‌ها در صورت شنیدن جواب منفی به بسته پیشنهادی خبر می‌دهد. این خبرگزاری در ادامه با اشاره به قیمت گازوئیل می‌نویسد: افزایش تقاضای این کالای موردنیاز در این هفته باعث گران شدن آن خواهد شد که این مساله خود می‌تواند بازار نفت‌خام را تحت‌تاثیر قرار دهد.

خبرگزاری آسوشیتدپرس نیز از لندن گزارش داد که نرخ بشکه‌های نفت برنت دریای شمال نیز افزایش یافته است. این گزارش که لحظه‌به‌لحظه روند افزایش قیمت نفت برنت را بررسی کرده است، نشان می‌دهد که قیمت این نفت غیرتجاری در ساعت اوج معاملات به ۳۰/۷۳دلار هم رسیده است.

توبین گوری کارشناس بانک مرکزی استرالیا و از تحلیلگران بازار انرژی در گفت‌وگو با آسوشیتدپرس به ایران اشاره کرد و گفت: ریسک اصلی بازار نفت در شرایط کنونی قطع یا کاهش صادرات نفت ایران است و این اتفاقی است که بازار نفت نمی‌تواند آن را تحمل کند. جورج بوش، رییس‌جمهور آمریکا روز دوشنبه یکبار دیگر خواستار فشار بیشتر به ایران شد، اما تحلیلگران عقیده دارند که دلایل زیادی وجود دارد که کشور‌ها نمی‌توانند درخواست‌های بوش را جدی بگیرند.

پکن، مسکو و اتحادیه اروپا روابط تجاری خوبی با ایران دارند و آنها به خوبی می‌دانند که با عمل به خواسته‌های جورج‌بوش، صادرات نفت ایران را به خطر انداخته‌اند.

در این شرایط است که تمامی تحلیل‌هایی که برای نفت، قیمت بالای ۱۰۰دلار را پیش‌بینی می‌کردند به واقعیت نزدیک می‌شوند.

این خبرگزاری در ادامه با اشاره به کاهش صادرات نفت نیجریه طی سال‌جاری آن را از عوامل بعدی نگرانی بیان می‌کند.

رویال داچ‌شل به عنوان بزرگ‌ترین تولیدکننده نفت در دلتای رود نیجر تاکنون ۴۹۰هزار بشکه از تولید روزانه خود را پر کرده است.

کاهش تولید در نیجریه به معنی کاهش تولید در اوپک است و این اصلا اتفاق خوبی برای دست‌اندرکاران معاملات نفت نیست.

اما در این میان پایگاه اینترنتی بلومبرگ از دو منظر به بازار نفت نگاه کرده است. در نوشته اول میتولیزینگ از ایران و تاثیر آن بر بازارهای جهانی نفت نوشته است.

در این تحلیل جواب ایران به بسته پیشنهادی ۵+۱ و عکس‌العمل غرب به آن مجموعه‌ای از عوامل موثر بر تعیین قیمت نفت‌خام ذکر شده است.این نوشته با بررسی سیر تحول پرونده هسته‌ای ایران نفت‌خام را تابع مستقیمی از آن می‌داند.

در نوشته دوم این پایگاه اینترنتی ادوارد‌گیسمتولاین از زاویه عوامل درونی بازار نفت همچون عرضه و تقاضا به این بازار نگریسته است.

در صورتی که بهای نفت با تحولات ژئوپلتیکی همچون پرونده هسته‌ای ایران روبه‌رو نشود، وضعیت عرضه و تقاضا به گونه‌ای است که بازارها برای کاهش قیمت نفت به زیر ۷۰دلار آمادگی دارند.

فصل مسافرت‌های تابستانی رو به اتمام است و این مساله باعث کاهش تقاضا برای گازوئیل و بنزین تا پایان ماه آگوست خواهد شد.

هر چند این کاهش تقاضا نمی‌تواند زیاد بادوام باشد، چرا که فصل سرد در منطقه شمال آمریکا به زودی آغاز خواهد شد.