دنیای اقتصاد: برخی اخبار از کشته شدن ابوبکر البغدادی، رهبر داعش خبر می‌دهند. «راشا تودی»، خبرگزاری روسی، دیروز جمعه (۲۶ خردادماه ۹۶) به نقل از وزارت دفاع روسیه اعلام کرد که حملات هوایی روسیه در شهر رقه «احتمالا» باعث کشته شدن ابوبکر البغدادی شده است. در خبر این خبرگزاری که در رسانه‌های دیگری مانند «رویترز»، «د سان»، «اکسپرس»، «دیلی پست» نیز منتشر شد، آمده است که نیروی هوایی روسیه تجمع رهبران داعش در رقه را در ۲۸ ماه مه هدف قرار داد که گفته شده «احتمال» می‌رود البغدادی نیز در آنجا حضور داشته باشد.

وزارت دفاع روسیه در تکمیل این خبر اعلام کرد: «براساس اطلاعاتی که از کانال‌های مختلف در حال ارزیابی است، رهبر داعش که در این نشست حضور داشت نیز کشته شده است». «د سان» می‌نویسد: دولت آمریکا برای «سر» البغدادی ۲۰ میلیون دلار جایزه تعیین کرده بود. تا لحظه تنظیم این گزارش خبرگزاری «اعماق»، وابسته به داعش نیز خبری از کشته شدن رهبر خود اعلام نکرده است. فعالان سوری و دیده‌بان سوری حقوق‌بشر مستقر در لندن نیز اعلام کرد گزارشاتی از کشته شدن تعدادی از رهبران ارشد داعش دریافت کرده اما هیچ خبری از کشته شدن رهبر این گروه اعلام نکرد.

آیا البغدادی کشته شده است؟

پیش از این بارها خبر کشته شدن البغدادی از سوی نیروها و گروه‌های مختلف اعلام شده بود. «د سان» در گزارش ۱۱ ژوئن ۲۰۱۷ می‌نویسد با کشته شدن «ایاد الجُمَیلی»، نفر دوم داعش و «وزیر جنگ» این گروه که در دوران صدام افسر اطلاعاتی بود، نزدیک مرز سوریه و عراق، برخی رسانه‌های عراقی اعلام کردند که البغدادی نیز کشته شده است. در ماه ژانویه اعلام شد که البغدادی در حمله‌ای در شمال عراق «به‌شدت مجروح شده است». در ماه مارس پنتاگون اعلام کرد که با وجود تلاش‌های مکرر نیروهای ائتلاف برای شکار البغدادی اما او هنوز زنده است. «پیتر کوک»، در ماه مارس در مصاحبه با سی.ان.ان اعلام کرد «ما تصور می‌کنیم البغدادی هنوز زنده باشد و هنوز رهبر داعش باشد». رکس تیلرسون، وزیر خارجه آمریکا نیز اعلام کرد:«تقریبا تمام معاونان ارشد و تاثیرگذار البغدادی کشته شده‌اند. چیزی نمانده که خود البغدادی نیز به همین سرنوشت دچار شود. فقط به زمان نیاز داریم». اکسپرس نیز در گزارش ۱۱ژوئن ۲۰۱۷ خبر کشته شدن البغدادی را به نقل از تلویزیون دولتی سوریه اعلام کرد. تمام این اخبار در حالی است که گاردین ۱۲ ژوئن ۲۰۱۷ برابر با ۲۲خرداد ۹۶ اعلام کرد داعش برای عقب‌نشینی از شهر باعج ۱۷ عملیات انتحاری انجام داد تا رهبران ارشد خود از جمله البغدادی را از این شهر خارج کند. این گزارش اشاره کرده بود که با توجه به اینکه یک درصد موصل در اختیار داعش است، بنابراین دیگر نقطه امنی برای رهبران این گروه وجود ندارد. داعش در هفته‌های اخیر از نیروهای خود در عراق خواسته بود تا به سوریه نقل مکان کنند.

جانشینان احتمالی البغدادی

بسیاری از رسانه‌ها در مورد جانشینان البغدادی به گمانه‌زنی پرداخته‌اند. پایگاه اینترنتی «isis.liveuamap» در توییتی می‌نویسد: «شورای رهبری داعش ابوحفصه الموصلی را به‌عنوان جاشین البغدادی معرفی کرده است». این پایگاه و «بغدادپست» می‌نویسند که پس از نامزدی ابوحفصه، فرمانده ولایت داعش در نینوا که دارای پست‌های اداری، قضایی و دولتی بود، تنش‌ها و درگیری‌های زیادی میان رهبران ارشد این گروه بر سر جانشینی البغدادی درگرفته و این رقابت برای قدرت به قلمرو داعش نیز سرایت کرده است. المانیتور نیز در تحلیلی اشاره می‌کند که «ترکی بن‌علی» یکی از کسانی است که از او به‌عنوان جانشین البغدادی نام برده می‌شود. وی دارای نام‌های مستعاری است که از آن جمله می‌توان به ابوسفیان السُلامی، «ابو هُمام بَکر بن عبدالعزیز العطاری»، «ابوحُذَیفه البحرینی» و «ابو هزم السلفی» اشاره کرد [دنیای اقتصاد در ۱۳ شهریور ۹۳ در گزارشی با عنوان «رونمایی از ایدئولوگ داعش» به تفصیل به او پرداخته بود]. پیشتر از «ابومحمد العدنانی»، سخنگوی داعش که در اوت ۲۰۱۵ در حلب کشته شد و از رهبران بسیار تاثیرگذار داعش بود و مرد شماره ۲ نام گرفته بود نیز به‌عنوان یکی دیگر از گزینه‌های رهبری نام برده شده بود. با این حال طرح این گزینه‌های نامزدی سناریوهایی است که در رسانه‌ها در مورد آن گمانه‌زنی می‌شود و تا زمانی که رهبر اصلی از سوی داعش اعلام نشود، نمی‌توان با یقین گفت که رهبر این گروه پس از البغدادی کیست.