دنیای اقتصاد: «رابطه تلخ» اصطلاحی است که سی‌ان‌ان در توصیف رابطه ترامپ با باراک اوباما رئیس‌جمهوری پیشین آمریکا دارد. تقریبا از زمانی که باراک اوباما در پای هلی‌کوپتری که با ترامپ و باقی بدرقه‌کنندگان دست تکان می‌داد این دو با یکدیگر صحبت نکرده‌اند.

این شبکه خبری گزارش می‌دهد: دونالد ترامپ و باراک اوباما، روسای جمهور کنونی و سابق آمریکا پنج ماه است که با یکدیگر صحبتی نکرده‌اند. گزارش‌های خبری حاکی از آن است آخرین باری که دونالد ترامپ با باراک اوباما دیدار داشته زمانی بود که در روز جدایی‌اش از کاخ سفید با وی خداحافظی کرد. مشاوران کاخ سفید و مقامات دولت سابق آمریکا گفتند: با گذشت چندین ماه از زمان انتقال قدرت بین اوباما و ترامپ این دو مقام در برقراری روابط کاری یا دوستانه ناکام بوده‌اند. دیوید اکسلرود که در سال‌های نخست ریاست‌جمهوری اوباما به‌عنوان مشاور ارشد وی خدمت کرده بود، گفت: فکر نمی‌کنم که ترامپ و اوباما ارتباطی داشته باشند. در جریان دوره انتقال قدرت اوباما هرکار که می‌توانست انجام داد اما در این بین رویدادهایی نیز رخ داده است.

خیلی غیرعادی نیست که ترامپ و اوباما روابط خوبی با یکدیگر نداشته باشند. چند سال قبل ترامپ در توطئه‌ای دست داشت که می‌گفت، اوباما در آمریکا متولد نشده و در حقیقت وی متولد کنیا است. با این حال به‌دنبال پیروزی ترامپ در انتخابات نوامبر سال گذشته این دو مقام به مدت بیش از یک ساعت در کاخ سفید با یکدیگر صحبت کردند و ترامپ اعلام کرد که آنها روابط گرمی برقرار کردند.

در جریان مراسم تحلیف ترامپ همه چیز خوب بود اما به تدریج روابط بدتر شد و به‌دنبال توییت‌های ترامپ در مارس سال‌جاری میلادی این مساله به اوج خود رسید. ترامپ در این توییت‌ها اوباما را متهم کرد که دستور داده است از برج ترامپ در نیویورک جاسوسی شود. این ادعای بی‌پایه و اساس که تیم اوباما آن را رد کرد باعث ناراحتی رئیس‌جمهوری سابق آمریکا شد. ترامپ در مه سال‌جاری میلادی در مصاحبه با شبکه سی‌بی‌اس نیوز گفت: اوباما رفتار بسیار خوبی با من داشت اما مدتی نگذشت که ما با یکدیگر دچار اختلاف شدیم و درحقیقت در حال حاضر هیچ رابطه‌ای بین ما وجود ندارد.

بسیار رایج و معمول است که روسای جمهور فعلی برای مشورت یا صحبت‌های کاری با روسای سابق کشورشان ارتباط برقرار کنند. اکسلرود گفت: این اقدام یعنی مشورت گرفتن از روسای جمهور سابق اغلب مفید است اما امری اجباری محسوب نمی‌شود. این مساله کاملا به صلاحدید رئیس‌جمهوری فعلی بستگی دارد اما در حال حاضر به‌خاطر آنکه ترامپ اتهاماتی را به اوباما وارد کرده هیچ ارتباطی بین این دو وجود ندارد.

این در حالی است که اوباما یک ماه پس از آنکه زمام امور کشور را به دست گرفته بود در تماسی تلفنی با جورج بوش وی را مطلع کرد که قصد دارد خروج نیروها از عراق را اعلام کند؛‌ اقدامی که به گفته مشاوران فراتر از تواضع و ادب بود. سی‌ان‌ان اما در مورد رابطه این دو می‌نویسد: البته به‌دلیل تاریخ سیاه و کدری که در روابط بین این دو وجود داشته است نباید این قطع ارتباط چندان جای تعجب داشته باشد. این دو چه به لحاظ شخصیتی و چه به لحاظ سیاسی و خط مشی در دو فاز جداگانه قرار دارند. اما با یک دید وسیع‌تر و تاریخی، اینکه یک رئیس‌جمهوری مستقر با وجود تمام اختلافات موجود با رئیس‌جمهوری سابق ارتباط نداشته باشد کمی دور از فضای عقلانیت و منطق است. این دو حتی به شکل تلفنی هم در این ماه‌ها گفت‌وگو نداشته‌اند. ترامپ بارها در سخنان خود به سیاست‌های رئیس‌جمهوری پیشین آمریکا تاخته است. این در حالی است که باراک اوباما در سه ماه نخست ریاست‌جمهوری ترامپ چندان در عرصه عمومی حضور نداشت و تنها چند عکس از وی در حال جت اسکی‌سواری دیده می‌شد منتشر شد. اما در این اواخر باراک اوباما حضوری فعال در فضای عمومی داشته است. او با آنگلا مرکل در ماه گذشته دیدار داشت. همچنین در این اواخر نیز وی با جاستین ترودو در جهت بسط لیبرالیسم دیدار داشته است.