وزرای خارجه ایران و روسیه / عکس: آرشیو - ایسنا، آرش خاموشی

وزیر خارجه روسیه همچنین بر لزوم شرکت عربستان در این نشست تاکید کرد

گروه بین‌الملل- روسیه خواستار حضور ایران در نشست بین‌المللی حل بحران سوریه شده است. به گزارش بی.بی.‌سی، در پی توافق آمریکا و روسیه برای برگزاری یک نشست بین‌المللی با هدف یافتن راه حلی برای بحران سیاسی سوریه، سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، تاکید کرده است که کشورهایی که دارای نقشی در سوریه هستند، از جمله ایران باید به این نشست دعوت شوند.

به گزارش وب‌سایت وزارت خارجه روسیه، لاوروف گفته است در میان برخی از همکاران غربی ما این تمایل دیده می‌شود که حلقه شرکت‌کنندگان بیرونی در نشست را محدود نگه دارند و روند حل بحران را با گروه بسیار کوچکی از کشورها به جریان اندازند.

احتمالا منظور وزیر خارجه روسیه از «شرکت کنندگان بیرونی» کشورهایی غیر از قدرت های عمده جهانی است.

لاوروف با ابراز نگرانی در مورد چنین رویکردی، تاکید کرده‌است که محدود کردن مشارکت در این نشست باعث می‌شود مذاکرات «در چارچوبی قرار گیرد که در نهایت، ترکیب مذاکره‌کنندگان، دستور کار و حتی شاید نتیجه نشست را از پیش تعیین کند.»

ایران از جمله کشورهایی است که در کنار روسیه و چین، در جریان بحران سیاسی سوریه از بشار اسد، رییس‌جمهوری آن کشور حمایت می‌کنند.

این در شرایطی است که طرح برگزاری نشست بین‌المللی حل بحران سوریه در جریان سفر اخیر جان کری، وزیر خارجه آمریکا به مسکو مورد توافق دو کشور قرار گرفت.

به گزارش وب‌سایت وزارت خارجه روسیه، لاوروف در مصاحبه با یک شبکه تلویزیونی لبنانی افزوده است که ایران دارای موقعیت ژئوپلتیک خاصی است و در بحران سوریه، یکی از «بازیگران بیرونی» به شمار می‌رود و لازم است به نشست دعوت شود. با این همه او اضافه کرده است که در این مورد هنوز به توافقی با کشورهای غربی دست نیافته است.

تابستان سال گذشته، وزرای خارجه پنج کشور دائم عضو شورای امنیت - آمریکا، بریتانیا، چین، روسیه و فرانسه - و چند کشور دیگر از جمله ترکیه، کویت و قطر، همراه با دبیرکل سازمان ملل، دبیرکل اتحادیه عرب و مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، یک نشست بین‌المللی را در ژنو برگزار کردند تا راهی برای حل بحران سیاسی سوریه بیابند.

این نشست بیانیه‌ای را نیز صادر کرد که بیشتر شامل تاکید بر حل این بحران از راه گفت‌وگو و ایجاد زمینه «گذار» نظام سیاسی سوریه به دموکراسی بود، اما اختلاف بر سر نحوه اجرای این بیانیه، به ویژه حضور داشتن یا نداشتن بشار اسد در حکومت انتقالی، مانع از اجرای تصمیمات نشست ژنو شد.

لاوروف در مصاحبه اخیر خود همچنین گفته که لازم است عربستان سعودی هم که از مخالفان حکومت بشار اسد حمایت می‌کند، در نشست بین‌المللی حضور داشته باشد. لاوروف دعوت از نمایندگان دولت سوریه و مخالفان به نشست را مثبت ارزیابی کرده هرچند افزوده است که گروه‌های «تروریستی» مانند افراط‌گرایان جبهه نصرت، وابسته به شبکه القاعده، «بر سر میز مذاکره جایی ندارند.»

وزیر خارجه روسیه به دیگر مخالفان مسلح حکومت سوریه، به خصوص ارتش آزاد سوریه، اشاره‌ای نکرده است.

همزمان، نمایندگانی از کشورهای آمریکا، بریتانیا و فرانسه برای گفت‌وگو درباره فراهم کردن مقدمات نشست بین‌المللی مذاکراتی انجام داده‌اند. زمان این نشست هنوز مشخص نشده است هر چند به نقل از وزیران خارجه ایالات‌متحده و روسیه گفته شده‌بود که لازم می‌دانند نشست هر چه زودتر، و احتمالا اوایل ماه آینده تشکیل شود.

همزمان، فرانسوا اولاند، رییس‌جمهوری فرانسه، در یک نشست خبری گفت که با وجود ضرورت پایان دادن به فاجعه‌ای در سوریه در جریان است، ادامه فروش اسلحه روسی به حکومت بشار اسد، به معنی آن است که مخالفان نیز باید همچنان فشار نظامی بر این حکومت را ادامه دهند.

فرانسه و بریتانیا می‌کوشند کشورهای اتحادیه اروپا را قانع کنند که با اصلاح مصوبه تحریم تسلیحاتی سوریه، اجازه کمک تسلیحاتی به مخالفان بشار اسد را به کشورهای عضو اتحادیه بدهند. در آغاز بحران سیاسی سوریه، اتحادیه اروپا با هدف جلوگیری از تقویت حکومت آن کشور، قطعنامه تحریم نظامی سوریه را تصویب کرد که مانع از کمک تسلیحاتی به مخالفان هم می‌شود.

ارسال موشک‌های پیشرفته روسیه به سوریه

همزمان با تشدید خشونت‌ها در سوریه و اوج‌گیری بحران در این کشور گزارش‌ها حاکی از ارسال موشک‌های پیچیده و پیشرفته‌تر روسیه به سوریه است.

به گزارش بی.‌بی.‌سی، یک مقام آمریکایی که نخواست نامش فاش شود به روزنامه نیویورک‌تایمز گفت که این موشک‌ها می‌توانند برای مقابله ارتش سوریه در برابر تهاجم احتمالی خارجی به این کشور مورد استفاده قرار بگیرند.

همزمان، سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه بدون تایید جزئیات این خبر تنها گفت که مسکو هیچ قانون بین‌المللی را نقض نکرده است.

این در شرایطی است که هشدارهایی جدی درباره استفاده از سلاح‌های شیمیایی در سوریه به گوش رسیده است، هشداری که باراک اوباما، رییس‌جمهوری ایالات‌متحده آن را «خط قرمز» کشورش خوانده است.

چندی پیش کارلا دل پونته، بازرس بلند‌پایه سازمان ملل گفت که شهادت قربانیان نشان می‌دهد که مخالفان مسلح دولت سوریه از گاز سارین استفاده کرده‌اند.

مجمع عمومی خواستار گذار سیاسی در سوریه شد

در تحولی دیگر مرتبط با سوریه مجمع عمومی سازمان ملل متحد در جدیدترین موضع ضدسوری خود با صدور قطعنامه‌ای علیه دولت «بشار اسد» خواستار «گذار سیاسی» در این کشور شده است.

به گزارش ایلنا به نقل از بی‌بی‌سی، این قطعنامه که الزام‌آور نیست، به تایید اعضا رسید با این وجود قطعنامه مشابه سال گذشته از حمایت بیشتری برخوردار بود.

روسیه یکی از مخالفان سرسخت این قطعنامه، تاکید کرده است که محتوای آن جانبدارانه بوده و «به جنایاتی که مخالفان مسلح سوری مرتکب شده‌اند» به اندازه کافی نپرداخته است.

پیش‌نویس قطعنامه توسط کشورهای عرب ارائه شده و آمریکا نیز از حامیان اصلی آن بوده است.

بنا بر این گزارش، ۱۰۷ کشور از این قطعنامه حمایت کرده‌اند در شرایطی که قطعنامه‌ مشابه سال گذشته در سازمان ملل متحد با حمایت ۱۳۳ کشور تصویب شد.

«بشار جعفری» نماینده سوریه در مقر سازمان ملل متحد، گفته است که این قطعنامه «بحران را تشدید می‌کند، خشونت‌ها را در سوریه افزایش می‌دهد و روند بین‌المللی خطرناکی بر جای خواهد گذاشت.»