گروه خودرو - خودروسازان کشور اولین ماه بهار 92 را همچون سال گذشته پاییزی آغاز کردند تا مشخص شود سایه بحران هنوز از سر جاده مخصوص رخت برنبسته است.
طبق آماری که روی سایت رسمی انجمن خودروسازان ایران قرار گرفته، سه خودروساز بزرگ کشور در فروردین امسال تنها ۱۵ هزار و ۶۵۹ دستگاه محصول سواری به تولید رسانده‌اند تا در مقایسه با فروردین ۹۱، افتی ۵/۶۸ درصدی را تجربه کرده باشند.

در حالت تفکیکی نیز ایران خودرو با شش هزار و 102 دستگاه تیراژ، 7/77 درصد نسبت به فروردین سال گذشته افت را به خود می‌بیند و سایپا هم که شش هزار و 298 دستگاه تولید داشته، کاهشی 6/33 درصدی را تجربه کرده است. از پارس خودرویی‌ها نیز خبر می‌رسد که آنها با سه هزار و 259 دستگاه تیراژ در اولین ماه امسال، 1/75 درصد افت در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته داشته اند.
هرچند تولید در فروردین ماه به دلیل تعطیلات نوروز معمولا پایین است، اما تیراژ در فروردین ۹۲ به حدی افت کرده که نشان از تداوم بحران در جاده مخصوص و حتی بدتر شدن اوضاع نسبت به سال گذشته دارد.
روند کاهشی تولید خودرو، از اوایل سال 91 و همزمان با تشدید بحران مالی در صنعت خودرو آغاز شد و هرچه پیش رفت، اوضاع رنگ و بویی سخت تر و بحرانی تر به خود گرفت. هرچند در ماه‌های ابتدایی کمتر کسی کاهش تولید را جدی گرفت، اما سال که به نیمه رسید و تولید جانی دوباره نیافت، کم کم همه باورشان شد که صنعت خودرو با بحران در تولید روبه‌رو شده است. البته کارگروه حمایت از تولید در اواسط بهار سال گذشته وامی دو هزار میلیاردی را برای کمک به صنعت خودرو و بازگشت تولید به روال عادی در نظر گرفت، اما آنقدر شرایط پرداخت آن سخت شد که در نهایت خودروسازان قید آن را زدند و پولی دست شان را نگرفت. کاهش شدید و کم‌سابقه تولید در سال گذشته، رشد خارج از تصور قیمت خودرو را نیز در پی داشت که این موضوع خود داستان‌های دنباله داری را برای خودروسازان و مشتریان به وجود آورد. این داستان‌ها البته هنوز هم ادامه دارند و با وضعی که تولید به خود می‌بیند، مشخص نیست پایان آنها چه زمانی باشد.
با توجه به آمار ارائه شده، به نظر می‌رسد خودروسازان امسال نیز روزهای سختی را خواهند گذراند و بعید است آرامش به این زودی‌ها مهمان جاده مخصوص شود.
اما از نکات قابل توجه آمار تولید فروردین ماه امسال می‌توان به تولید نشدن مگان و افت 87 درصدی تیراژ سمند اشاره کرد. همچنین پژو 207 نیز هیچ تولیدی نداشته و تیراژ تندر - 90 هم بیش از نصف کاهش داشته است. با فاکتور گرفتن از مگان و 207، بیشترین افت تیراژ نصیب سمند شده و تیبا رشد تولید را به خود می‌بیند.
کاهش ۸۷ درصدی سمند
به سراغ آمار برویم و ببینیم در اولین ماه بهار اوضاع تولید انواع خودروهای داخلی به چه شکل بوده است.
در این بین، پژو ۲۰۶ که ایران خودرو مدل ایرانی آن را به تولید رسانده، تنها ۸۰۸ دستگاه در فروردین امسال تولید داشته و ۸/۸۳ درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته افت را به خود می‌بیند. ایران خودرویی‌ها البته در فروردین امسال حتی یک دستگاه پژو ۲۰۷ نیز تولید نکرده‌اند. افت تولید، اما گریبان پژو ۴۰۵ و پارس را هم چسبیده و سبب شده این دو محصول تقریبا داخلی نیز با افتی شدید روبه‌رو شوند. در این بین، پژو ۴۰۵ حدود ۷۷ درصد نسبت به فروردین سال گذشته افت تولید را به خود می‌بیند. پارس هم که تولید آن در جاده مخصوص متوقف شده و سایت‌های شهرستانی ایران خودرو مشغول تولیدش هستند، افتی ۵/۶۸ درصدی را نسبت به فروردین ماه سال گذشته تجربه کرده است. از پژویی‌ها که بگذریم، ایران خودرو در تولید سوزوکی گرندویتارا و سمند نیز کاهش تولید را به خود می‌بیند. ویتارا در فروردین امسال تنها ۴۳ دستگاه تولید داشته و این آمار نشان می‌دهد شاسی بلند ایران خودرو نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۸۱ درصد افت داشته است. ویتارا جزو خودروهایی است که قیمت آن هنوز مشخص نشده و شورای رقابت مشغول بررسی آن است. اما سمند نیز که علاوه بر جاده مخصوص در سایت مازندران نیز به تولید می‌رسد، در اولین ماه امسال ۸۷ درصد افت تولید داشته است که از این حیث رکورددار به حساب می‌آید. سمند لقب خودرو ملی را دارد و ظاهرا در حال حاضر تنها دو مدل LX و SE آن به تولید می‌رسد.
از رانا هم بشنویم، خودرویی که حالا دیگر در خیابان‌های کشور به چشم می‌آید، اما هنوز تیراژ پایینی دارد. این محصول که دومین خودرو ملی ایران خودرویی‌ها به شمار می‌رود، تنها 166 دستگاه در فروردین امسال تولید داشته و این در حالی است که هزاران مشتری چشم انتظار را به خود می‌بیند.
فقط تیبا رشد کرد
به سایپا و پارس خودرو برویم، دو شرکتی که اوضاعی بهتر از ایران خودرو ندارند و افت تولید در اولین ماه امسال گریبان آنها را نیز گرفته است. اصلی‌ترین محصول گروه سایپا که پراید باشد، در بازه زمانی موردنظر 5/53 درصد کاهش تولید را تجربه کرده و این به آن معنا است که پرتیراژترین خودرو داخلی حالا تولیدش از نصف هم کمتر شده است. پراید در هر دو شرکت پارس خودرو و سایپا به تولید می‌رسد که اولی 2/76 درصد افت داشته و دومی نیز حدود 62 درصد کاهش را تجربه کرده است. افت تولید پراید در حالی است که سایپا توانسته تیراژ تیبا را رشد بدهد. این محصول 962 دستگاه در فروردین امسال تیراژ داشته که از رشد 5/95 درصدی آن نسبت به مدت مشابه سال گذشته حکایت می‌کند.
اما در بین محصولات پارس خودرو، مگان حتی یک دستگاه نیز تولید نداشته و مشخص نیست این عدم تولید به دلیل کمبود قطعات بوده یا علت دیگری در پس آن نهفته است. مگان یکی از خودروهایی به حساب می‌آید که قیمت آن در حال بررسی در شورای رقابت است و ظاهرا پارس خودرویی‌ها به زیر ۷۵ میلیون تومان رضایت نمی دهند. دیگر محصول مونتاژی پارس خودرو به نام نیسان تیانا نیز با کاهش تولید در فروردین ماه مواجه شده است. این خودرو ۱۳۷ میلیون تومانی در اولین ماه امسال تنها ۴۸ دستگاه تیراژ داشته و این آمار از افت ۳۶ درصدی آن حکایت دارد.
تندر هم نصف شد
اما به سراغ تندر - ۹۰ برویم، محصولی که در ایران خودرو و پارس خودرو به تولید می‌رسد و اتفاقا هر دو با کاهش تیراژ آن در مقایسه با فروردین سال ۹۱ روبه‌رو شده‌اند. طبق آمار، در مجموع دو هزار و ۲۰۴ دستگاه تندر - ۹۰ در فروردین ماه امسال به تولید رسیده و این نشان می‌دهد تیراژ تندر نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۵۷ درصد افت کرده است. در حالت تفکیکی، پارس‌خودرو با افتی ۴/۶۵ درصدی در تولید تندر روبه‌رو شده و ایران خودرو کاهشی ۵/۴۳ درصدی را تجربه کرده است. تندر - ۹۰ نیز جزو خودروهایی به شمار می‌رود که شورای رقابت هنوز قیمت آن را اعلام نکرده، هرچند ظاهرا خودروسازان پیشنهاد ۳۳ میلیون تومان را برای آن ارائه داده‌اند.