دنیای اقتصاد: بنا بر آخرین آمار گمرک، واردات خودرو در دولت چهاردهم ۶ برابر شده؛ به نحوی که محاسبه گمرک از اول شهریور تا ۱۵ دی ۱۴۰۳ را شامل میشود و طبق اطلاعات منتشر شده، تعداد ۲۳ هزار و ۲۶۵ دستگاه خودرو سواری وارد کشور شده است.
دنیای اقتصاد: بیشترین ورود خودروهای خارجی به کشور در شهریورماه امسال کلید خورد. حالا گمرک در آماری عنوان کرده که در دولت چهاردهم واردات خودرو ۷ برابر رشد را به خود می بیند.
دنیای اقتصاد: بنا بر آخرین آمار گمرک، واردات خودرو در دولت چهاردهم ۶ برابر شده؛ به نحوی که محاسبه گمرک از اول شهریور تا ۱۵ دی ۱۴۰۳ را شامل میشود و طبق اطلاعات منتشر شده، تعداد ۲۳ هزار و ۲۶۵ دستگاه خودرو سواری وارد کشور شده است.
بعد از گذشت نیمقرن از عمر خودروسازی ایران، این صنعت در شرایطی همچنان از حمایتهای دولتی برخوردار است که برخی از نامآوران خودروی جهان نیز تحت حمایتهای دولتی رشد کردند؛ با این تفاوت که حمایتها با اهداف و زمان مشخص اجرا شد. حال این سوال مطرح است که چرا الگوی توسعه خودرو زیر سایه دولت برای برخی خودروسازان نجاتبخش بوده اما در ایران محدود ذینفعانی را شکل داده که دهههاست مانع از توسعه این صنعت شدهاند. آیا مسیر خودروسازی اشتباه بوده یا سوء مدیریت وضعیت کنونی را ایجاد کرده است؟
بحث واگذاری سهام دولت در خودروسازی به بخش خصوصی، در شرایطی این روزها باز هم داغ شده که از همین حالا برخی نمایندگان مجلس شورای اسلامی نسبت به خریداران احتمالی این سهام موضع گرفتهاند و این مساله میتواند مانعی بزرگ سر راه خروج دولت از صنعت خودرو باشد.
فورد و جنرال موتورز اعلام کردهاند که در مراسم تحلیف دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب آمریکا در ماه آینده، وسایل نقلیه و پول کمک خواهند کرد. این دو به همراه تویوتا هر کدام یک میلیون دلار به این رویداد کمک میکنند.
ماجرای واگذاری سهام دولتی خودروسازی، اینبار در دولت چهاردهم با مصوبه هیات عالی واگذاری مبنی بر الزام سازمان خصوصیسازی به واگذاری مابقی سهام دولت در شرکت های خودروساز در حال تکرار است. «دنیایاقتصاد» در گزارشی به چرخه معیوب خصوصیسازی صنعت خودرو طی حدودا دو دهه گذشته پرداخته و دلایل ناکامی این پروژه را برشمرده است. آنچه مشخص است مشکلات بسیاری از جمله سهامهای تودلی، مقاومت ذینفعان، زیان خودروسازی و قیمتگذاری دستوری در مسیر کنونی عرضه سهام دولت در شرکتهای بزرگ خودروساز ایجاد مانع کرده است.
شرکتهای خودروساز بخش خصوصی کشور یا همان مونتاژکاران در حالی بستر همواری برای تولید دارند که عملکرد ضعیف آنها در تحویل خودروهای ثبتنامی، سبب اعتراض بسیاری از مشتریان شده است.
رئیس انجمن مراکز اسقاط و بازیافت کشور گفت: در ۹ ماه امسال، ۲۷۳هزار و ۶۲۰ خودرو ی فرسوده، از رده خارج شد که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل ۴برابر شده است.
فروش خودروهای الکتریکی در سال میلادی گذشته ۸.۸درصد افزایش یافت و به حدود ۱.۳میلیون دستگاه رسید و رکورد ۱.۱۹ میلیون خودروی سال ۲۰۲۳ را شکست. این رشد اما کندتر از افزایش ۴۷درصدی در سال ۲۰۲۳ است.فروش خودروهای جدید در ایالاتمتحده در سال گذشته ۲.۷ درصد افزایش یافت، زیرا قیمتها و نرخهای بهره اندکی کاهش یافت و خودروهای شاسی بلند و کامیونها تا حدودی مقرون به صرفهتر شدند.
بازار خودروی آمریکا در سال ۲۰۲۴ با رشد همراه بود و در بین خودروسازان حاضر در آن، مزدا با رشد ۱۶درصدی فروش، برنده بزرگ این رقابت شناخته میشود. در مقابل، استلانتیس با کاهش ۱۵درصدی فروش، عملکرد ضعیفی از خود نشان دادهاند.
دور جدید عرضه خودروهای وارداتی در حالی از دیروز با اعمال تغییراتی در زمان مهلت ثبتنام و همچنین مدلهای قابل عرضه آغاز شد که به نظر میرسد ریشه این تغییرات گیج کننده، مدیریت بازارها با کارت خودرو است.هرچند در مراحل قبلی ثبتنام خودروهای وارداتی نیز تغییراتی در مختصات عرضه، اعمال شد که مشتریان را به اصطلاح دچار سرگیجه میکرد، اما این ورتیگو (سرگیجه) در دور جدید بیشتر شده است.سرگیجه در دور پنجم عرضه وارداتیها از آن جهت است که شرایط و مختصات آن پی در پی تغییر کرده و هیچ بعید نیست این تغییرات همچنان ادامه داشته باشد.
درحالی کیفیت خودروهای تولیدی سالهاست مورد نقد نهادهای مختلف از جمله پلیس راهور قرار گرفته که حالا به نظر میرسد صف منتقدان کیفیت خودرو عضو جدیدی دارد، بهطوری که وزارت بهداشت نیز به این صف اضافه شده است.
مهر: طبق اعلام مدیر معاون کمیسیون توسعه و اصلاحات ملی چین، صادرات خودروی چین در ۱۱ ماه نخست ۲۰۲۴ به ۵.۸۴ میلیون دستگاه رسیده و رتبه اول در جهان را کسب کرده است که یک رکورد جدید محسوب میشود.پیش از این گلوبال تایمز هم نوشته بود، پس از اینکه چین در سال ۲۰۲۳ برای نخستین بار به بزرگترین صادرکننده خودرو در جهان تبدیل شد و حجم صادرات آن به ۵.۲۲۱ میلیون دستگاه رسید، احتمالا در سال ۲۰۲۴ هم این رتبه را حفظ خواهد کرد.
دنیایاقتصاد: خبرگزاری رویترز آماری از «فدراسیون جادههای نروژ» منتشر کرده که نشان میدهد در سال ۲۰۲۴ حدود ۹۰درصد خودروهایی که در نروژ فروخته شد برقی بودند. در سال ۲۰۲۳ این میزان ۸۲.۴درصد بود و دولت پیشبینی کرده در سال ۲۰۲۵ فقط خودروهای الکتریکی در این کشور فروخته شود.به گزارش BBC بیشتر ۱۰درصد خودروهای بنزینی و دیزل را شرکتهای اجاره خودرو خریدهاند و میگویند آنها را برای توریستها و مسافرانی میخواهند که علاقهای به استفاده از خودروهای برقی ندارند.«کریستینا بود»، رئیس انجمن خودروهای الکتریکی نروژ به خبرگزاری رویترز گفت: «نروژ اولین کشور جهان خواهد بود که خودروهای بنزینی و دیزل را تقریبا به طور کامل از جادههایش حذف خواهد کرد.»
لیموزین بیل کلینتون، رئیسجمهوری اسبق آمریکا به زودی در یک حراجی در ایالت فلوریدا فروخته میشود. این خودرو ساخت سال ۱۹۹۶ و مدل تغییر دادهشدهای از کادیلاک فیلیتوود است.
اصلاح ۳۰ درصدی قیمت خودروهای داخلی در ابتدای آذر سالجاری هرچند کمک بزرگی به خودروسازان بابت افزایش نقدینگی و حتی خروج از زیان کرد، اما تاخیر در بهروزرسانی قیمتها، حدود ۱۴۰ همت درآمد بالقوه را از دسترس خودروسازان خارج کرد.
تسنیم: سهام تسلا پس از اعلام ارقام ناامیدکننده تحویل خودرو در سهماهه چهارم ۲۰۲۴ که کاهش سالانه فروش خودروهای برقی را نیز برای اولین بار به ثبت رساند، سقوط کرد.
فروش خودروهای سواری نو در روسیه طی سال ۲۰۲۴ با رشد چشمگیر ۴۷درصدی نسبت به سال گذشته به ۱.۵۵میلیون دستگاه رسید. این آمار توسط خبرگزاریهای روسی و با استناد به دادههای وزارت صنعت و تجارت این کشور گزارش شده است.
ایسنا: فروش تویوتا در سال۲۰۲۴ در ایالاتمتحده ۳.۷درصد افزایش یافت. تویوتاموتور روز جمعه و پیش از تعطیلی بازار، افزایش ۳.۷رصدی در فروش سالانه خودرو در ایالاتمتحده را گزارش کرد که از تقاضای بالاتر برای خودروهای هیبریدی بهرهمند شد.
دنیای اقتصاد: از ابتدای سال تاکنون، گزارشهای متعددی از توقف یا اختلال در روند ثبت سفارش واردات خودرو منتشر شده که مورد تایید بسیاری از وارد کنندگان بزرگ خودرو نیز قرار گرفته است.