بازار خودرو در فصل پاییز روزهای پرنوسانی را پشت سر گذاشت. بررسیهای «دنیایاقتصاد» از بازدهی ۱۳.۵درصدی خودرو در سهماه گذشته حکایت دارد. در کنار تاثیرات افزایش ۳۰درصدی قیمت و ابلاغ آییننامه واردات خودروهای نو و کارکرده برقی، آنچه در بازدهی فصلی مورد توجه است، جدایی نسبی بازار خودرو از نرخ ارز است.
چند سال پیش، خودروسازان در اوج خوشحالی بودند. همهگیری باعث کمبود شدید خودرو شده بود، بنابراین آنها توانستند قیمتها را بهدلخواه بالا ببرند و سودهای کلانی به جیب بزنند. اما حالا ورق برگشته و روزگار سختی در انتظار این صنعت است.
مهر: دبیرخانه شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی با صدور اطلاعیهای از مصوبه اصلاح تصویبنامه هیات وزیران در مورد واردات خودروهای نو در چارچوب قوانین و مقررات مناطق آزاد کشور خبر داد و براساس این اطلاعیه با پیگیریهای ویژه دبیر شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی مصوبه هیات وزیران در خصوص اصلاح تصویبنامه قبلی واردات خودروهای نو در مناطق آزاد تصویب و ابلاغ شد. این تصویبنامه مجوز ورود خودروهای نو (سواری و ون) به مناطق آزاد بلامانع خواهد بود. بر اساس بند ۳ ماده ۶ واردات خودروهای نو، واردات خودروهای سواری و ون به مناطق آزاد تجاری - صنعتی در چهارچوب قوانین و مقررات مناطق مذکور و این آییننامه مجاز است.
تسنیم: رئیس انجمن مراکز اسقاط خودروهای فرسوده گفت: با گذشت ۴۵روز از تحویل گواهی اسقاط خودروی فرسوده به خودروسازان، هنوز برخی مراکز اسقاط مبلغی در قبال گواهیهای اسقاطشده دریافت نکردهاند.
ایسنا: روزنامه نیکی ژاپن گزارش داد، غولهای خودروسازی ژاپنی هوندا موتور و نیسان موتور برای کمک به رقابت با تسلا و سایر سازندگان خودروهای الکتریکی وارد مذاکره بر سر ادغام خواهند شد.
چهارشنبه، ۲۸ آذر ۱۴۰۳
پیشبینی «دنیایاقتصاد» از مسیر واردات خودرو در سال آینده؛
«دنیایاقتصاد» درگزارشی مجموع هزینههای دو خودروساز بزرگ کشور از سال۹۶ تا نیمسال۱۴۰۳ را محاسبه و با درآمد عملیاتی این شرکتها مقایسه کرده است. طبق محاسبات انجامشده از سال۹۷ هزینههای دو شرکت تولیدکننده، از مجموع درآمد عملیاتی آنها پیشی گرفته است. آنچه به ادامه وضعیت حدودا ۷ساله خودروسازی دامن زده در وهله اول سهامداری دولت و به دنبال آن قیمتگذاری دستوری است و در وهله دوم محدودیتهای بینالمللی است که خودروسازان را مجبور به پرداخت هزینههای بیشتر کرده است. طبق بررسیها، از سال ۹۶سهم هزینههای سربار خودروسازان افزایشی بوده؛ در این بین هزینههای غیرتولیدی نیز روند صعودی خود را حفظ کرده است.
فرآیند قرعهکشی دور اخیر فروش خودروهای وارداتی از دیروز آغاز شده و این در شرایطی است که از بین هر ۱۹ نفر ثبتنامکننده، تنها یک نفر برنده خواهد شد. طبق اظهارات مهدی ضیغمی، مدیر طرح واردات خودروهای وزارت صمت، در طرح اخیر فروش خودروهای وارداتی، ۱۵۲هزار نفر ثبتنام کردهاند.به گفته ضیغمی، برای این دور از فروش، حدودا هشتهزار دستگاه خودرو در نظر گرفته شده است.
تسنیم: نتایج یک تحقیق نشان میدهد زنجیره تولید باتریهای لیتیومی خودروهای برقی میتواند باعث افزایش آلودگی دیاکسیدگوگرد تا ۲۰درصد در دو کشور چین و هند شود.
دنیای اقتصاد: به گفته مهدی ضیغمی، مدیر طرح واردات خودروی صمت، ۱۵۲ هزار نفر در دور جدید فروش خودروهای وارداتی ثبتنام کردهاند که از این تعداد حدود هشت هزار نفر برنده شدهاند. ثبت نام این خودروها از۱۱ تا ۲۱ آذر ادامه داشت. قرعهکشی این سری از فروش وارداتیها نیز روز گذشته انجام شد.
با تصمیم بانک مرکزی ارز نیمایی سرانجام حذف و ارز توافقی (ارزی که نرخ آن در سامانه معاملات بازار ارز تجاری مرکز مبادله ارز و طلای ایران تعیین میشود) جایگزین آن شد، اتفاقی که بخشهای اقتصادی مختلف کشور از جمله صنایع خودرو و قطعه را متاثر از خود خواهد کرد.
دنیای اقتصاد: تصویب تعرفه ۶۰درصدی در بودجه سال ۱۴۰۴، منجر به تنظیم بازار خودرو خواهد شد؟ در پاسخ به این سوال بسیاری از کارشناسان عنوان میکنند که کاهش تعرفه، به طور حتم عرضه محصولات وارداتی را افزایش خواهد داد اما لزوما منجر به تنظیم بازار نمیشود، چرا که قرار است در شرایط غیررقابتی رخ دهد.
دنیای اقتصاد: تیم انتقالی ترامپ به دنبال لغو قانونی است که خودروسازان را ملزم به گزارش تصادفات خودروهای مجهز به فناوریهای رانندگی خودکار میکند. این اقدام که با حمایت تسلا و ایلان ماسک همراه است، میتواند توانایی دولت در بررسی و نظارت بر ایمنی خودروهای خودران را کاهش دهد. ماسک، که در انتخابات ۲۰۲۰ بیش از ۲۵۰میلیون دلار برای حمایت از ترامپ هزینه کرد، از این تغییرات سود میبرد زیرا تسلا تاکنون بیش از ۱۵۰۰تصادف را به سازمان ملی ایمنی ترافیک بزرگراهها (NHTSA) گزارش داده است. این دادهها منجر به تحقیقات متعددی درباره فناوریهای کمکراننده تسلا شدهاند.
دنیای اقتصاد: رنو از تولید یک مدل اسپرت الکتریکی خبر داده که با الهام از رنو ۵ توربو، مشهورترین مدل اسپرت این کارخانه در دهه هشتاد میلادی طراحی شده است. نام این خودروی جدید رنو ۵ توربو E۳ است و قرار است در سال ۲۰۲۶ به بازار عرضه شود.
دنیای اقتصاد: شرکت خودروسازی استلانتیس، مالک برندهایی مانند فیات، جیپ و رم، پس از استعفای ناگهانی مدیرعامل خود، کارلوس تاوارس، در حال بازسازی روابط با نمایندگان فروش، دولتها و شرکای صنعتی است. تاوارس در تاریخ ۱ دسامبر، ۱۸ماه پیش از پایان قراردادش، به دلیل اختلافات با هیاتمدیره و سهامداران اصلی استعفا داد. اکنون اداره شرکت به یک کمیته اجرایی موقت به ریاست جان الکان، رئیس هیاتمدیره، سپرده شده است.
با ۳میلیارد و ۳۰۰میلیون یورو چه تعداد خودرو وارد کشور خواهد شد؟ این سوال در شرایطی مطرح است که واردات نتوانسته اهداف سیاستگذار مبنی بر تنظیم بازار خودرو را محقق کند. بنابراین تنوعبخشی به واردات با ورود محصولات نو، کارکرده، بنزینی و برقی میتواند سطح گستردهتری از تقاضا را پوشش دهد.
دنیای اقتصاد: مصوبه جدید مجلس شورای اسلامی درباره میزان ارزی که بانک مرکزی باید به واردات خودرو اختصاص دهد، سناریوهای مختلفی را پیش روی خودروسازی کشور بهویژه در بخش خصوصی قرار داده است. رئیس مجلس شورای اسلامی اخیرا از مصوبه مربوط به تامین ارز واردات قطعات و خودروی کامل رونمایی کرد.
دنیای اقتصاد: رئیس سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (ایدرو) گفت: اولویت ما در ایدرو، ارتقای کیفیت خودرو و توسعه محصولات جدید است.
فرشاد مقیمی با بیان اینکه خودروساز برای ماندن در این بازار باید به قیمت و کیفیت توجه داشته باشد، افزود: علاوه بر اینها، خودروساز باید به گونهای خدمات پس از فروش ارائه دهد که هیچ مشتری ناراضی نباشد. رئیس سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران تاکید کرد: حتما برای تولید خودروهای هیبریدی باید با جدیت اقدام شود. مقیمی با بیان اینکه برای دریافت بازخوردها از مشتریان باید از فناوریهای نوین استفاده شود، گفت: یکی از این موارد هوش مصنوعی است. خاستگاه هوش مصنوعی بنگاههای بزرگ صنعتی است؛ لذا در سازمان گسترش نیز این ماموریت را داریم که از هوش مصنوعی در صنعت بهرهمند شویم. وی در مورد مسوولیتهای خودرویی ایدرو گفت: متناسبسازی اخیر قیمت خودرو، با شرط عرضه بیشتر و ارتقای کیفیت خودروها انجام شد. رئیس ایدرو در مورد خودروهای فرسوده گفت: براساس تکلیفی که در برنامه هفتم به عهده سازمان گسترش است، از مرز اسقاط ۲۵۰هزار خودرو در سال ۱۴۰۳ عبور کردیم.
وی افزود: از سال ۱۴۰۲ تاکنون نزدیک ۴۰هزار خودروی سواری وارد کشور شده و حدود ۲۵هزار خودروی سواری نیز در گمرکات است که تشریفات قانونی آن بهزودی انجام میشود.
مقیمی گفت: از سال گذشته تاکنون حدود ۱۸هزار دستگاه خودروی سنگین به کشور وارد شده است که متاسفانه با این میزان واردات، تولیدکنندگان خودروهای تجاری کشور با کاهش تیراژ مواجه شدهاند.
دنیای اقتصاد: رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی، واگذاری خودروسازان به بخش خصوصی واقعی را اصلیترین راهکار برای حل چالشهای صنعت خودرو عنوان کرد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، رضا علیزاده گفت: اشکال خودروسازی، تعیین مدیریت این صنعت توسط دولت است، درحالیکه دولت تولیدکننده و بازرگان خوبی نیست. وی افزود: دولت به جای تصدیگری در خودروسازی باید در این صنعت سیاستگذاری کند و بر آن نظارت داشته باشد تا در مسیر اهداف مشخصشده حرکت کند. علیزاده با اشاره به اختصاص اعتباری معادل سهمیلیارد و ۳۰۰میلیون یورو برای ورود خودروهای نو و کارکرده خارجی، تاکید کرد: تا وقتی عرضه با تقاضا تناسب نداشته نباشد، شاهد سودجویی واسطهگران و دلالان در بازار خودرو و متضرر شدن تولیدکننده و بخش زیادی از مردم خواهیم بود.
دنیای اقتصاد: چین از شرکتهای سازنده خودروهای برقی خود خواسته که در آفریقایجنوبی سرمایهگذاری کنند. چین، تولیدکنندگان خودروهای الکتریکی خود را تشویق میکند تا در آفریقایجنوبی سرمایهگذاری کنند، زیرا به دنبال گسترش روابط با این کشور است. وو پنگ، مدیر کل دپارتمان امور آفریقای امور خارجه چین، گفت: ما شرکتهای چینی را تشویق میکنیم تا برخی از خطوط مونتاژ خود را جابهجا کنند. چین بزرگترین شریک تجاری آفریقای جنوبی و رهبر جهان در حوزه خودروهای الکتریکی است، صنعتی که آفریقای جنوبی بهدنبال رشد در آن است. به گزارش ایسنا از بلومبرگ، خودروسازی آفریقای جنوبی در سال گذشته بیش از ۲۷۱میلیارد رند (۲۰.۶میلیارد دلار سنگاپور) صادرات داشت.
دنیای اقتصاد: اداره ملی ایمنی ترافیک بزرگراههای آمریکا در حال کار روی توسعه استانداردهای جدید برای سیستمهای ایمنی در ایالات متحده است و فولکسواگن ممکن است با سیستم ایمنی پیشگیرانه خود این مسوولیت را رهبری کند. ایمنی عابر پیاده یکی از بزرگترین مشکلاتی است که خودروسازان در ایالات متحده با آن روبهرو هستند. اداره ملی ایمنی ترافیک بزرگراهها (NHTSA) در حال کار روی استانداردهای جدید برای سیستمهای ایمنی در مورد عابران پیاده است، اما این مقررات هنوز دور از دسترس هستند. بااینحال، در اروپا، سیستم ایمنی جدید فولکس واگن با استفاده از فناوری پیشرفته قصد دارد ایمنی رانندگان و عابران پیاده را افزایش دهد.فولکس واگن در ویدئوی کوتاهی که اخیرا در یوتیوب منتشر کرده است، نحوه عملکرد سیستم هود فعال خود را نشان داده است. در این ویدئو، یک فولکسواگن ID.۷ قبل از اینکه مجبور به ترمزگیری شود، در حال عبور از جاده است تا از برخورد با عابر پیادهای که توسط وسیله نقلیه دیگری از دید پنهان شده است، جلوگیری کند. درست قبل از برخورد، کاپوت ID.۷ برای کاهش ضربه به سر عابر پیاده بالا میآید. درحالیکه ضربه سر به یک کاپوت فلزی تجربه لذتبخشی نخواهد بود، جهش کاپوت میتواند به جلوگیری از آسیب قابلتوجه کمک کند.
دنیای اقتصاد: تسلا قیمت خودروهای مدل اس در آمریکا را افزایش داد. تسلا پس از مدتها، قیمت خودروهای خود را تعدیل و این بار مدل (S) اس را هدف قرار داد و قیمت آن را در بازار آمریکا پنجهزار دلار افزایش داد. به گزارش ایسنا از رویترز، طبق اعلام وبسایت تسلا، مدل پایه مدل S تمامچرخ متحرک (AWD) اکنون ۷۹هزار و ۹۹۰دلار قیمت دارد، درحالیکه نسخه Plaid ۹۴هزار و ۹۹۰دلار به فروش میرسد. این تعدیل قیمت، اولین تغییر عمده تسلا در خط تولید مدل اس در چند ماه اخیر است. آخرین باری که تسلا قیمتهای سدان پرچمدار خود را تعدیل کرد، به ماه ژوئیه بازمیگردد که این شرکت قیمت مدل S و مدل X را در کانادا تا ۶هزار دلار و در ایالاتمتحده تا ۲هزار دلار افزایش داد.
واردات خودرو در دولت چهاردهم تغییر مسیر خواهد داد. اینبار قرار است خودروهای «کمتر ارزبر» در اولویت واردات قرار بگیرد. تاکید بر قیمت پایین ممکن است شرکتها را به سمت واردات خودروهایی با کیفیت پایینتر، مدلهای قدیمیترو حذف آپشنهای ایمنی و رفاهی سوق دهد.
تولید خودروی سواری ۱۸درصد از برنامه وزارت صمت عقب ماند؛
دنیای اقتصاد: خودروسازان خصوصی و نیمهدولتی کشور در هشت ماهه امسال تیراژ حدود ۷۳۹هزار دستگاهی در تولید سواریها داشتند؛ این در حالی است که طبق هدفگذاری وزارت صمت تا انتهای آبانماه باید ۹۰۰هزار دستگاه خودروی سواری تولید میشد. بنابراین خودروسازان دولتی و خصوصی از هدفگذاری سیاستگذار ۱۸درصد عقب هستند.