تسنیم: یک کارشناس مسائل اقتصادی،کمپین نخریدن خودروی ایرانی را بی‌اساس و واکنشی به رکود اقتصادی ایران دانست و گفت: «در غرب خودروها ارزان هستند، اما سوخت گران است، در حالی که در ایران وضعیت به‌عکس است.» فرانس پرس طی گزارشی نوشت: کمپین تحریم خرید خودروهای ایرانی در شبکه‌های اجتماعی ایرانی به راه افتاده است. ایرانی‌ها در شبکه‌های مجازی نارضایتی خود از خودروسازی کشور را که به‌دلیل خروج شرکت‌های خارجی پس از تشدید تحریم‌ها، اکنون عمدتا در اختیار ایران خودرو و سایپا قرار دارد، ابراز می‌دارند.


هر سال حدود 20 هزار نفر در جاده‌های ایران کشته می‌شوند و پلیس می‌گوید بخشی از این تلفات به ایراداتی برمی‌گردد که خودروهای تولید داخل دارند. هر چند خودروهای داخلی دارای امکاناتی نظیر کیسه هوا و ترمزهای ضدقفل هستند، اما به‌گفته پلیس ایران «ایمنی این خودروها رضایت‌بخش نیست و این به‌دلیل فقدان فضای رقابت و نظارت بر تولید داخلی است.» مقامات ایرانی می‌گویند، خودروهای تولید داخل بسیار ارزان‌تر از خودروهای وارداتی هستند و خودروسازی صدها هزار فرصت شغلی در کشور ایجاد کرده است. محمدرضا نعمت‌زاده، وزیر صنعت، معدن و تجارت ایران اخیرا گفته: «ایجاد و حمایت از کمپین‌های نخریدن خودرو اشتباه است و موجب آسیب دیدن اقتصاد داخلی خواهد شد.» فشار افکار عمومی، مهدی جمالی، مدیرعامل شرکت سایپا را ناگزیر ساخته تا در تلویزیون از مردم بابت «کیفیت پایین محصولات شرکت در گذشته» عذرخواهی کند. وی گفته: «ما طرح‌های ویژه‌ای برای افزایش کیفیت در تولید و خدمات پس از فروش داریم.» اکثر خودروهای ایرانی بر اساس مدل‌های خارجی تولید می‌شوند که قبل از تحریم‌ها قطعاتشان خریداری و در داخل مونتاژ می‌شد.


مدل پراید شرکت سایپا، که پلت‌فرم اصلی آن متعلق به شرکت کیاموتورز است، ارزان‌ترین خودروی ایرانی با قیمت ۲۰۰ میلیون ریال؛ یعنی حدود ۲۲ برابر حداقل دستمزد یک ایرانی است.

تقریبا تمام خودروسازان خارجی ایران را ترک کرده‌اند. شرکت رنوی فرانسه به صادرات و مونتاژ خودرو در تهران ادامه می‌دهد، اما حجم کار نسبت به قبل از تحریم‌ها کمتر شده است.

تولید‌کنندگان ایرانی امیدوارند بازگشت شرکای خارجی به آنها کمک کند تا بتوانند تولید خود را افزایش دهند و کیفیت‌شان را بالا ببرند. این گزارش در ادامه نوشت: تعرفه‌های گمرکی بالا برای واردات خودرو تضمین می‌کند که خودروهای خارجی باکیفیت برای اکثر ایرانی‌ها دور از دسترس باشد. فروش خودروهای چینی وارداتی به‌مدد کاهش قیمت‌های اعمال شده پس از توافق هسته‌ای ۱۴جولای [۲۳ تیرماه] در حال افزایش است، اما حتی همان خودروها نیز همچنان از قیمت متوسط خودروهای تولیدی ایران گران‌ترند.


سعید لیلاز، کارشناس مسائل اقتصادی معتقد است، رکود اقتصادی، عامل دشوار شدن خرید خودرو برای مردم است.

وی به خبرگزاری فرانسه گفت: «این کمپین بی‌پایه و اساس است. این حرکت تنها واکنشی به رکود اقتصاد ایران است.» لیلاز در ادامه گفت: انتقاد مردم از خودروسازان از یک دوره طولانی انحصار در دهه‌های 1980 و 1990 ناشی می‌شود که اکنون به اتمام رسیده است. وی خاطرنشان کرد: خودروسازی دومین صنعت بزرگ کشور پس از نفت است و 3 درصد تولید ناخالص داخلی و 12 درصد فرصت‌های شغلی کشور را تامین می‌کند. لیلاز افزود: هرچند مالیات اعمال شده بر خودروهای تولید داخل حدود 30 تا 70 درصد است که به‌گفته ترتیب دهندگان کمپین رقم بسیار بالایی است، اما ایرانی‌ها پول بسیار کمتری نسبت به بسیاری از کشورها بابت خرید بنزین پرداخت می‌کنند. وی گفت: «به‌دلیل اینکه دولت به‌دلایل سیاسی و اجتماعی نمی‌تواند مانند کشورهای اروپایی به سوخت مالیات ببندد، آنها این مالیات را مستقیما از خودرو اخذ می‌کنند.»