گروه خودرو- همزمان با هفته هوای پاک، طرح‌ها و مصوبات مختلفی در راستای کاهش آلودگی هوا از سوی مسوولان رونمایی شده است، طرح‌هایی که عمدتا راهکارهایی مناسب برای کاهش آلودگی هوا به نظر می‌رسند. اما آیا این طرح‌ها و مصوبات ضمانت اجرایی نیز خواهند داشت یا اینکه صرفا مصوباتی «مناسبتی» خواهند بود؟

یکی از مصوباتی که در آستانه روز هوای پاک از سوی بانک مرکزی اعلام شد، افزایش سقف تسهیلات بانکی تا سقف ۲۰ میلیون تومان برای جایگزینی خودروهای فرسوده است.

این طرح در حالی به تصویب شورای پول و اعتبار رسیده است که پیش از این شاهد اجرایی نشدن طرح‌هایی بوده‌ایم که توسط این شورا مصوب شده‌اند، مصوبه‌ای مانند پرداخت تسهیلات ۲ هزار میلیارد تومانی به خودروسازان برای افزایش تولید.

در این میان با توجه به کمبود منابع مالی بانک‌ها و همچنین افزایش چشمگیر مطالبات معوق آنها تا سقف ۸۰ هزار میلیارد تومان، به نظر می‌رسد بانک‌ها بار دیگر با چالشی در این زمینه مواجه باشند.

مثال دیگری که در رابطه با اجرا نشدن یا تاخیر در اجرای مصوبات دولتی از سوی بانک‌ها وجود دارد، مصوبه گشایش ال.سی ۳۰ درصدی برای واردات مواد و قطعات مورد نیاز تولید خودرو است. به این ترتیب با وجود گذشت ۳ ماه از ابلاغ این مصوبه که با پیشنهاد وزیر صنعت، معدن و تجارت از سوی بانک مرکزی به بانک‌ها ابلاغ شد، این مصوبه هنوز از سوی بانک‌ها اجرایی نشده است.

حال با توجه به افزایش دوبرابری سقف تسهیلات برای نوسازی خودروهای فرسوده بر اساس مصوبه اخیر شورای پول و اعتبار و وجود موانعی مانند کمبود منابع مالی بانک‌ها و نگرانی آنها برای عدم بازگشت تسهیلات، آیا این مصوبه منجر به خروج سریع‌تر خودروهای فرسوده از چرخه حمل‌و‌نقل خواهد شد؟