ریسک خودروسازان در نمایشگاه فرانکفورت

گروه خودرو - نمایشگاه بین‌المللی خودرو فرانکفورت از روز سه‌شنبه ۱۰ سپتامبر آغاز شده است. میان شرکت‌کنندگان و بازدیدکنندگان در این نمایشگاه هنوز کسی آن‌قدر شجاع نیست که بگوید بحران تقاضا و اشتغال در صنعت خودرو دقیقا کی پایان می‌یابد، با این حال همه ترجیح می‌دهند برخی نشانه‌ها را چنین توصیف کنند که پس از ۶ سال رکود سرانجام روزنه‌های امید گشوده شده‌اند. دست‌کم سرعت افت در برخی از بزرگ‌ترین بازارهای اروپا کاهش یافته یا به ثباتی نسبی رسیده است (با وجود آنکه فروش در ماه‌های جولای و آگوست به دلیل تعطیلات تابستانی همیشه پایین بوده، طی این ۲ ماه بازارهای ایتالیا و اسپانیا علائمی از بهبود صادر کردند). رولنت د وارد، مدیر فورد در اروپا دو هفته پیش گفت: «... به پایان رسیده» و دن اکرسون، مدیر جنرال موتورز گفت: طلوع خورشید را در افق می‌بیند. با این حال در نیمه نخست سال ۲۰۱۳ فروش در اروپا ۷/۶ درصد کاهش یافت و شهروندان اروپا در این مدت کمتر از ۵/۶ میلیون خودرو خریدند. احتمالا در پایان سال جاری میلادی فروش خودرو در قاره اروپا به پایین‌ترین حد ظرف ۲۰ سال گذشته خواهد رسید. نمایشگاه خودرو فرانکفورت درحالی آغاز می‌شود که خودروسازان حتی نمی‌توانند قیمت‌ها را بالا ببرند و کاهش فروش را کمی جبران کنند، چون مصرف‌کنندگان تحمل هیچ افزایشی را ندارند و بلافاصله قید خرید خودرو را خواهند زد. نمایشگاه‌های خودرو اغلب تصویری مختصر و مفیدند از اینکه صنعت خودرو در چه وضعی است و بازار به کدام سو می‌رود. نمایشگاه امسال فرانکفورت در فضایی به وسعت ۲۳۰ هزار متر مربع (۳۲ زمین فوتبال) میزبان هزار و ۹۱ شرکت‌کننده است (در مقایسه با هزار و ۲۱ شرکت‌کننده در سال ۲۰۱۱) و ۱۵۰ خودرو برای اولین بار در آن به نمایش درمی‌آیند. اگرچه بر اساس سنتی همیشگی خودروهای لوکسی چون فراری و لامبورگینی در مرکز توجه‌اند، شرکت‌کنندگان با نمایشی گسترده از خودروهایی مواجه خواهند شد که بیش از هر زمان دیگری «به‌صرفه»‌اند، مانند شاسی‌بلندهای کوچک، خودروهای هایبرید (چندگانه‌سوز) و نسل تازه فناوری الکتریکی در بخش خودرو.

این یعنی صنعت و بازار به رشد در آینده باور دارند: مصرف‌کنندگان -به‌خصوص در بازارهای نوظهور- به دنبال خودروهایی کوچک‌تر با قیمت ارزان‌‌تر و موتورهایی پاک‌ترند. تویوتا تمام صحنه نمایشش در فرانکفورت را به خودروهایی با موتور هایبرید اختصاص داده و نسخه‌هایی الکتریکی از گلف و مینی آپ (Up) در میان ۱۰ خودرو جدیدی به چشم می‌خورند که فولکس واگن به این نمایشگاه آورده است. مرسدس بنز با خودروی S ۵۰۰ تازه‌اش، بی‌ام‌و با i۸ و آئودی با اسپورت کوادروی خود به فرانکفورت آمده‌اند تا راه را به بازار هایبریدها باز کنند. خودروهای شاسی‌بلند کوچک هم بسیار پرطرفدارند. این خودروها از سال ۲۰۰۹ به این سو فروش بالایی داشته‌اند و اکنون بزرگ‌ترین بخش بازار خودرو اروپا را تشکیل داده‌اند. فارغ از وضع فعلی صنعت و بازار، نمایشگاه خودرو فرانکفورت عرصه‌ای‌ است برای تماشای استحکام صنعت خودرو آلمان. در حال حاضر حدود ۷۷۵ هزار کارگر به صورت مستقیم در صنعت خودرو آلمان مشغول به کارند. این تعداد در فرانسه ۲۲۰ هزار و در ایتالیا ۱۶۹ هزار نفر است. صنعت خودرو آلمان امروز نیروی غالب در اروپا است. خودروسازان و قطعه‌سازان آلمانی در این رویداد خانگی هم حضور گسترده‌ای دارند: فیات، فورد، رنو و پژو-سیتروئن با خودروهای تازه کمتری به این نمایشگاه آمده‌اند و این ثابت می‌کند با وجود بحران سال‌های اخیر، فولکس واگن، مرسدس بنز و بی‌ام‌و در سرمایه‌گذاری‌های تازه بسیار موفق بوده‌اند. تحقیقات بانک سرمایه‌گذاری اروپا نشان می‌دهد در ۵ سال گذشته سه خودروساز آلمانی به ترتیب ۳۹، ۲۶ و ۱۷ میلیارد یورو سرمایه‌گذاری کرده‌اند و سرمایه‌گذاری‌های پژو، رنو و فیات به ندرت از ۱۹ میلیارد یورو گذشته است.

در نمایشگاه امسال خودروهایی جذاب با فناوری‌های تازه‌ای به نمایش گذاشته شده‌اند که فراری ۵۴۸ یکی از آنها است، خودرویی با همان رنگ قرمز فریبنده که به یک موتور V۸ با قدرت ۵۹۶ اسب بخار مجهز است و سرعتش ظرف تنها ۳ ثانیه از صفر به صد کیلومتر در ساعت می‌رسد. رقیب فراری ۵۴۸، لامبورگینی اونتادور است که با رنگ متالیک نارنجی و طراحی منحصربه‌فردش از نقاط چشمگیر نمایشگاه فرانکفورت است.

لکسوس LF-NX محصول تازه برند لوکس ژاپنی است که حریفانی چون بی‌ام‌و X۱، مرسدس بنز GLK و آئودی Q۳ را می‌طلبد. پورشه ۹۱۸ اسپایدر هم پس از مدت‌ها انتظار بالاخره روی صحنه آمد. این خودرو در آخرین آزمون مسیری در حدود ۱۸۰ کیلومتر را در زمانی کمتر از ۷ دقیقه پیمود.

جگوار اولین خودرو شاسی‌بلند تاریخش را ساخته و به این نمایشگاه آورده است. جگوار C-X۱۷ به گفته سازنده‌اش بسیار قوی و محکم و بسیار سبک است و در ساختش از مواد بازیافتی استفاده شده و دوستدار محیط زیست است. C-X۱۷ قرار است از سال ۲۰۱۵ به بازار عرضه شود و آغازگر مسیر تازه‌ای برای خودروساز قدیمی انگلیسی باشد.

بی‌ام‌و هایبرید i۸ بی‌تردید از خاص‌ترین پدیده‌های نمایشگاه خودرو فرانکفورت است. طراحی حیرت‌انگیز i۸ با چراغ‌های لیزری جلویش فوق‌العاده به نظر می‌رسد. علاوه بر این خودرو تازه بی‌ام‌و به یک موتور سه سیلندر توربوشارژ ۵/۱ لیتری مجهز است که نیرو را با قدرتی برابر با ۲۳۱ اسب بخار از طریق یک سیستم ۶ دنده اتوماتیک به چرخ‌های عقبی می‌فرستد و همزمان یک موتور الکتریکی نیرویی برابر با ۱۳۱ اسب بخار را از طریق یک سیستم ۲ دنده اتوماتیک به چرخ‌های جلویی. قیمت پایه i۸ ۱۳۵ هزار و ۷۰۰ دلار است.

این روزها که صنعت خودروی اروپا برای خروج از بحران آماده می‌شود نمایشگاه بین‌المللی خودرو فرانکفورت شاخصی به دست می‌دهد از برندگان و بازندگان صنعت خودرو به هنگام بازگشت روزهای خوب.